Ziua Logo
  Nr. 4667 de vineri, 16 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Klaus Johannis si nemtii nostri
-- Carol I. Cetatile si bisericile fortificate din Transilvania. Savantul-guvernator Brukenthal. Declaratia de adeziune a nationalitatii germane din Romania la Regatul Romania Mare (18 decembrie 1918). Inventatori si universitari de renume international. Arestari si deportari masive, dupa al Doilea Razboi Mondial. Vanzarea nemtilor in "iepoca de aur". Sibiu, capitala culturala europena.
Herta M�ller - Premiu Nobel pentru literatura. Si acum, Klaus Johannis? In urma cu peste 850 de ani, regii maghiari au adus in Transilvania etnici germani (sasi si svabi), pentru a le orandui asezarile si a beneficia de inalta lor rigoare in toate domeniile vietii, de la apararea tinuturilor in care
s-au stabilit, pana la ridicarea de biserici si instituirea unor coduri morale si de invatamant. Intr-un secol si ceva, satele si orasele de mai tarziu au devenit model pentru romani si unguri, ulterior liderii lor promovand o anume politica de "impaciuire" intre populatia majoritara si autoritatile stapanitoare, neagreand felul discretionar si chiar umilitor de a se comporta al maghiarimii. Tot germanicii, in veacul al XVIII-lea, au sprijinit emanciparea populatiei romanesti, din randul acesteia nascandu-se "Scoala Ardeleana".
Trecut-au anii, ideile lor patriotice patrunzand si-n Principatele Romane, ai caror reprezentanti in Divanurile ad-hoc (7 si 8 octombrie 1857) au agreat ideea aducerii pe tronul tarii a unui print dintr-o dinastie domnitoare in Europa. Asa s-a ajuns ca, dupa abdicarea (fortata) a lui Alexandru Ioan Voda Cuza, inteleptii neamului, liberalii condusi de Ion Bratianu si Mihail Kogalniceanu, aveau sa-l aduca pe principele german Carol de Hohenzollern-Sigmaringen pe tron; devenit rege dupa Razboiul de Independenta. A domnit in total 48 de ani, fiind socotit creatorul Romaniei moderne (1866-1914).
Am amintit toate acestea, deoarece zilele trecute a fost adus in Capitala primarul Sibiului, Klaus Johannis, tot de catre un liberal, Crin Antonescu, pentru a fi propus pentru postul de prim-ministru, dupa caderea Guvernului Boc. La coborarea din elicopter a rostit: "Nu m-am cerut eu la Bucuresti, ci am fost invitat!". Culmea este ca, pentru prima oara, in doua decenii postdecembriste, s-au raliat acestei propuneri patru formatiuni politice parlamentare. Trebuia numai adeziunea presedintelui tarii. Acesta s-a tot gandit-razgandit, cautand altfel de formule, doar-doar prelungeste agonia politica si economico-sociala a tarii. Nonsalant sau cu gandul in alta parte (spre PDL), prezidentul s-a codit sa dea un verdict. Nu-i placea ideea unui guvern profesionist-tehnocrat condus de un "independent" neamt, propunand unul de "unitate nationala", din care sa faca parte, bineinteles, si democratii sai. Ieri l-a gasit pe functionarul bancar Lucian Croitoru. Basescu a uitat ca tot ce a hotarat in ultimii ani, in materie de politica s-a dus de rapa, specialistii sai aducand tara la sapa de lemn. Si, culmea, s-au gasit cativa latrai, impotriva lui Johannis, si a Hertei M�ller, care obtinea un Nobel si i se reprosa ca nu scrie romaneste! Ba a scris si in limba romana, dar cenzurata, dupa ce suportase umilintele si fusese aici martora realitatilor si a justitiei ceausist-comuniste.
Nota
Acum, respectand proportiile, neamtului de la Sibiu i se contesta dreptul de a face ordine intr-o societate bolnava, scotand astfel tara din haos si provizorat. Criza politica sustinuta de presedinte are ca finalitate continuarea acesteia, pana la alegerile imediate! E greu de crezut ca partidele parlamentare care l-au sustinut pe Johannis vor accepta noua nominalizare.
Valentin HOSSU- LONGIN - hossu@ziua.ro 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Saracu Johannis- doar ce a aparut IN FATA si soo pe el! Dar Base are dreptate, nu-l putea accepta   de Ion Ionescu de la Brad
Comportamentul umilitor? Al cui?   de cumanus
Observatie   de Ion Caramache
O mica pbservatie . Cica Johanis este neamt si asta conteste . Si Herta cica romanca    de Ghita Bizonu'
Ce te tot mindresti...   de Zold Janos
A r h i v a
  Avertisment    1 comentariu
  Jocuri educative    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Basescu, misiune imposibila? (5373 afisari)
 Premierul Guvernatorului (2805 afisari)
 Meci strans Basescu-Oprescu (2585 afisari)
 Caracatita cu epoleti de la Jilava (2495 afisari)
 Antonescu i-a luat fata lui Geoana (1956 afisari)
 Elevii isi bat joc de o profesoara: "Cand iti dau si eu o m**e!" (ATENTIE, IMAGINI INTERZISE MINORILOR) (2479 afisari)
 In vreme ce Anglia si SUA salutau inceputul revolutiei bolsevice, rusii comandau asasinarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria (1812 afisari)
 Syda, ginerele lui Basescu! (1598 afisari)
 Angela Similea arata senzational la 63 de ani!  (1548 afisari)
 Cea mai sexi fotbalista din Brazilia a pozat nud intr-o revista pentru barbati (VIDEO) (1527 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00998 sec.