Ziua Logo
  Nr. 4667 de vineri, 16 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Jocuri educative
-- Nu ma pricep niciun pic la jocul pe bursa, dar tot stiu atata lucru, ca atunci cand lucrurile merg bine, indicii bursieri cresc (si vice-versa, vorba poetului) . Asa ca, afland din ziare ca "in sedinta din 14 octombrie toti indicii pietei au inregistrat cresteri: indicele BET s-a majorat cu 4,72%, BET-C, cu 4,32%, iar BET-FI, cu 4,02%", am dedus ca bursa gandeste ca mine.
Nu rautatea mea innascuta, nu impatimirea mea politica dobandita, ci ratiuni obiective au convins aceasta impasibila institutie a economiilor libere, de noua luni incoace, ca Guvernul Boc, in ambele sale variante, a atins culmi de incompetenta greu de imaginat chiar si pe
malurile Dambovitei, asa ca, acum, bursa jubileaza la unison cu noi.
In sine, caderea Guvernului Boc 2 face parte dintr-o pedagogie politica la care mai degraba subscriu, si care dovedeste ca, dincolo de orice manevre, machiaverlacuri si uneltiri, atunci cand un guvern si-o ia prea de tot in cap, o pateste. O lectie similara a fost, in esenta ei, si suspendarea presedintelui Basescu, chiar daca, din punct de vedere tactic, ea i-a slujit mai mult decat sa-l domoleasca. Ambele situatii au fost unicate in viata noastra politica, si asta spune ceva despre calitatea lamentabila a politicilor si politicienilor PDL, in frunte cu Marele lor Carmaci.
Am citit, intr-adevar, chiar si in presa ultimelor zile (dovada a fortei de supravietuire a cliseelor jurnalistice, care continua sa pluteasca senin chiar si atunci cand situatia care le-a provocat s-a scufundat de mult), ce mare sahist ar fi dl Basescu. Chiar daca, in opinia mea, valoarea intelectual-cognitiva a sahului e adesea mult prea liric apreciata, nu e mai putin adevarat ca sahul e un joc strategic. Or, Marele Maestru al tuturor combinatiilor Traian Basescu ramane, ca si Ostap Bender al lui Ilf si Petrov, doar un tactician. Ca sa nu spun chiar ca e un barbugiu iute de mana - poate e prea brutal - voi spune ca Domnia Sa e cel mult un pocherist iscusit, mare amator de cacealmale, dintre care unele ii reusesc si altele nu. Guvernul Boc nu i-a reusit deloc: e cam greu sa pui laolalta racul si broasca cu foarte multe stiuci, piranhe si chiar cativa rechini si sa-i faci sa se multumeasca cu devorarea binelui public, fara sa ajunga sa se devoreze si intre ei. Asa ca, de la Boc 1 la Boc 2, degringolada s-a accelerat, cei 11 ministri si-au dublat incompetentele - una cu mandat, cealalta interimara - si frenezia de lacuste cu care pedelistii s-au napustit sa roada posturile de directori de gradinite si de brancardieri la Urgenta a dezgustat chiar si pe cei mai naivi dintre sustinatorii lor.
Nu stiu ce-i va aduce cea mai mare paguba dlui Basescu in alegerile care se apropie: faptul ca a fost infrant atat de spectaculos, sau faptul ca, incapabil sa digere aceasta infrangere, persevereaza in eroarea de a refuza o solutie strategica inteligenta si pacifica, cum este cea care a unit fortele opozitiei in jurul dlui Klaus Johannis. Tot ce a izbutit dl presedinte este sa blocheze situatia, ceea ce reprezinta o agravare nepermisa a crizei politice si o dovada ca dl Basescu, lipsit de solutii si coplesit de patimi politice, nu mai accepta inca un guvern care sa nu-l ajute sa fure nici macar voturi.
Poate ca, pentru a iesi din acest "catch 22", o solutie tactica - neprincipiala, dar eficace ca orice machia�velism bine temperat - ar fi ca dl Johannis sa solicite ca la Ministerul Turismului sa ramana in functie (ca tehnician, desigur) tot d-na ministru Udrea.
Zoe PETRE - zoe.petre@ziua.ro 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Ati putea sa o propuneti pe Caradja la Turism   de Ioan Munteanu
La bursa se joaca A LA BAISSE sau A LA HAUSSE .   de sorge
A r h i v a
  Avertisment    1 comentariu
  Klaus Johannis si nemtii nostri    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Basescu, misiune imposibila? (5373 afisari)
 Premierul Guvernatorului (2805 afisari)
 Meci strans Basescu-Oprescu (2585 afisari)
 Caracatita cu epoleti de la Jilava (2495 afisari)
 Antonescu i-a luat fata lui Geoana (1956 afisari)
 Elevii isi bat joc de o profesoara: "Cand iti dau si eu o m**e!" (ATENTIE, IMAGINI INTERZISE MINORILOR) (2479 afisari)
 In vreme ce Anglia si SUA salutau inceputul revolutiei bolsevice, rusii comandau asasinarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria (1812 afisari)
 Syda, ginerele lui Basescu! (1598 afisari)
 Angela Similea arata senzational la 63 de ani!  (1548 afisari)
 Cea mai sexi fotbalista din Brazilia a pozat nud intr-o revista pentru barbati (VIDEO) (1527 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00912 sec.