Ziua Logo
  Nr. 4666 de joi, 15 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Marile Dosare
Alta Flota musamalizata
-- Fosti secretari de stat si directori din Ministerul Transporturilor condus de Traian Basescu, condamnati definitiv de la sapte la 12 ani de inchisoare, sunt liberi gratie unui proces de revizuire tergiversat de 12 ani
Fostii directori si secretari de stati ai lui Basescu au "ingropat" doua flote
Un proces care va suscita un real interes in pragul alegerilor prezidentiale - privitor la un alt celebru dosar penal legat de dispa�ritia unei parti a fostei flote comerciale a Romaniei - va avea loc maine la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Amintim ca, diferit de celebrul "Dosar Flota", care il are cap de afis pe inculpatul Traian Basescu - dosar musamalizat la nivelul DNA cu ajutorul procurorului sef Daniel Morar si a unei expertize administrate la comanda - mai exista un dosar penal similar, in care opt persoane in frunte cu Calin Marinescu, zis "Shogunul" (fost secretar de stat la Transporturi sub mandatul lui Basescu) au fost condamnati definitiv la pedepse cuprinse intre 7 si 12 ani de inchisoare.
Este vorba de dosarul "Flota Minerva", in care sapte nave ale CNM Petromin SA au fost instrainate abuziv unor companii straine, prejudiciul fiind calculat la 105 milioane dolari SUA. Desi condamnarea celor opt inculpati a ramas definitiva in iunie 1998, respectivii sunt liberi datorita unui proces de revizuire pasat de 11 ori intre instante, cu sco�pul vadit de a se implini termenul de prescriere a executarii pedepselor.
Dosare la indigo
Calin Marinescu, zis "Shogunul" (Foto: ZIUA de Constanta)
Intre dosarul "Flota Basescu" si "Flota Minerva" exista asemanari frapante. Prima este modul de operare identic, incadrat de magistrati la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si diferite forme de fals. Daca in "Flota Basescu" s-au dat unor firme straine, pe nimica toata, 16 nave ale CNM Petromin SA, cu un prejudiciu calculat la circa 300 milioane dolari, in dosarul "Flota Minerva" s-au instrainat sapte nave ale aceleiasi companii, cu un prejudiciu calculat la 105 milioane dolari. Si intr-un caz si in celalalt, navele au fost instrainate prin companii liberiene. Ambele lovituri s-au pus la cale in jurul anului 1991, in perioada cand Traian Basescu era ministru la Transporturi. La capitolul inculpati, cinci dintre cei opt condamnati in "Flota Minerva" apar si in dosarul "Flota Basescu". Este vorba de celebrul Calin Dragomir Marinescu, zis "Shogunul" (fost secretar de stat la Transporturi si fost director general al Petromin SA); Romanuel Nicolae Posedaru (fost director al Petromin SA); Mihail Constantinescu (fost director comercial al Petromin SA); Constantin Bobes (fost director al Grupului de exploatare nave) si Mariana Musat (fost director comercial).
In ambele dosare, pentru ca inculpatii sa fie exonerati de raspundere, s-au administrat pe ultima suta de metri alte expertize care, surprinzator, n-au mai constatat niciun prejudiciu. In cazul "Flota Basescu", dupa ce Inalta Curte a returnat in 2005 dosarul pentru "nere�gularitatea actului de sesizare (pentru ca rechizitoriul a fost contrasemnat de un adjunct, in locul fostului sef al Parchetului anticoruptie Ioan Amarie) DNA in loc sa infirme rechizitoriul sau sa-l trimita inapoi cu semnatura noului sef al DNA, a administrat o noua expertiza care a ajuns subit la concluzia ca cele 16 nave "duse pe Apa Sambetei" nu au adus statului niciun prejudiciu. Astfel, pentru 79 de inculpati din dosar s-a dat scoatere de sub urmarire penala, pe motiv ca daca nu exista prejudiciu, nu exista nici infractiuni de fals si abuz in serviciu. Pentru Traian Basescu dosarul este suspendat, intrucat DNA a considerat, in mod arbitrar, ca seful statului are imunitate prezidentiala, desi faptele imputate erau comise in 1991, cu mult inainte sa devina presedinte.
In cazul "Flota Minerva", de asemenea, s-a administrat o noua expertiza, care a descoperit brusc ca prejudiciul a fost imaginar. Numai ca, aceasta expertiza s-a administrat dupa condamnarea definitiva a fostilor sefi ai Petromin SA, mai precis in timpul procesului de revizuire.
Slalom printre instante
Capii lotului "Minerva" au fost initial arestati pentru cateva luni in primavara lui 1994, dupa care, in acelasi an, intregul lot a fost trimis in judecata. Tribunalul Constanta, iar ulterior Curtea de Apel Constanta, i-au achitat pe inculpati, fara sa tina cont de expertizele care constatau un prejudiciu de 105 milioane dolari. La 10 iunie 1998, Inalta Curte de Casatie a admis recursul Parchetului si i-a condamnat definitiv pe inculpati, cu pedepse de la 12 ani in cazul "Shogunului" si pana la sapte ani in cazul Elenei Dan Minerva (dupa al carei nume a fost infiintata compania "Minerva Shipping" cu sediul in Malta, folosita la instrainarea navelor). Dupa condamnarea definitiva s-au emis mandatele de executare a pedepselor. Unii inculpati au fost incarcerati, altii au disparut prin strainatate si au fost dati in urmarire generala (cazul fostului director al Petromin SA, Virgil Toanchina). Imediat, inculpatii au solicitat revizuirea sentintei definitive a Inaltei Curti, pe motiv ca au descoperit acte noi care le-ar proba nevi�novatia. Demersul a declansat cel mai lung proces de revizuire din analele Justitiei romane. Sirul de 11 instante prin care a fost plimbat dosarul din 1998 si pana in prezent este naucitor. Revizuirea a fost inregistrata la 12.08.1998 la Tribunalul Constanta, care a respins cererea. Condamnatii au declarat apel, admis la 09.03.2001 de Curtea de Apel Constanta, care a dispus rejudecarea cauzei. La 08.01.2002, Tribunalul Constanta a respins din nou revizuirea. Inculpatii s-au adresat Inaltei Curti unde au cerut stramutarea cauzei in apel. Instanta suprema le-a admis cererea si a stramutat cauza la Curtea de Apel Galati. La 25.11.2002, Curtea de Apel Galati a respins apelurile inculpatilor, care au declarat imediat recurs. La 04.02.2004, Inalta Curte a admis recursurile, a casat hotararile anterioare si a dispus trimiterea cauzei la rejudecare la Tribunalul Galati. Suplimentar si neasteptat, instanta suprema a dispus si punerea in libertate a cinci dintre condamnati, in frunte cu "Shogunul". La rejudecare, din nou Tribunalul Galati a respins cererea de revizuire la 17.03.2005. In apel, Curtea de Apel Galati a admis apelurile si a retrimis cauza inapoi la rejudecare. De data aceasta, la 16.11.2007, Tribunalul Galati si-a schimbat radical atitudinea, a admis cererea de revizuire, a dispus anularea deciziei de condamnare definitiva a Inaltei Curti si i-a achitat pe toti inculpatii, pentru toate faptele, in baza unei noi expertize care, ca un facut, nu a mai vazut niciun prejudiciu. Parchetul si Petromin SA au declarat apel impotriva uluitoarei rasturnari de situatie, insa apelul a fost respins de Curtea de Apel Galati la 11.12.2008. In prezent, Parchetul si Petromin SA au declarat recurs care se afla pe rolul Inaltei Curti (dosar 5735/121/2006) inca din 20 martie 2009. Pana in prezent cauza a fost amanata de sase ori, urmatorul termen fiind stabilit pentru 16.10.2009.
Razvan SAVALIUC, savaliuc@ziua.ro 
 Afisari: 2299  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Se mai   de irlanda
expertizele   de cosor ion
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ce vrea Coalitia Grivco (4644 afisari)
 Autogol constitutional marca Basescu (3564 afisari)
 Johannis e cercetat penal pentru neglijenta in serviciu (2908 afisari)
 Basescu joaca sah, Geoana, Antonescu si Bela - pacalici (2699 afisari)
 Alta Flota musamalizata (2299 afisari)
 Sex total pentru o sticla de lapte si o bucata de paine (4628 afisari)
 Senzatii tari, live: A intrat goala-goluta intr-un studio de televiziune, chiar in timpul emisiei! (IMAGINI INTERZISE MINORILOR) (4118 afisari)
 Sexy si goale, vedetele de 40 de ani pozeaza fara inhibitii (FOTO) (3227 afisari)
 Sex in lift si alte chestii... rusinoase! - VIDEO (2890 afisari)
 Cea mai mare bigama din lume, data in vileag de sotul cu numarul 801 (2171 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02359 sec.