Ziua Logo
  Nr. 4662 de sambata, 10 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Pensiile indexate cu inflatia
Indexarea pensiilor cu inflatia plus 50% din majorarea salariului mediu pe economie poate fi mai avantajoasa pentru pensionari, a declarat ieri, ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea. Reamintim, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, pe care Guvernul Boc vrea sa-si asume raspunderea, prevede ca valoarea punctului de pensie va creste odata cu nivelul inflatiei si cu 50% din cresterea reala a salariului mediu brut, iar varsta standard de pensionare va fi de 65 de ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei, si un stagiu minim de cotizare de 15 ani.
Solicitarea pensionarilor de indexare a pensiilor in functie numai de salariul mediu, nu cu rata inflatiei, este indreptatita, dar intr-o perioada precum cea actuala, in care sunt incertitudini asupra cresterilor salariale, nu i-ar avantaja indexarea in functie de cresterea salariilor, a spus Pogea, dupa incheierea discutiilor dintre reprezentantii Guvernului si partenerii sociali cu privire la proiectul de Lege privind pensiile.
Pe de alta parte, vice�presedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a spus ca mentinerea valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut este cea mai buna solutie. "In felul acesta, discrepantele intre nivelurile de pensii pentru persoane cu un istoric profesional aproape similar, care apareau in anii '90, vor redeveni posibile cu formula asta de indexare dubla, inflatie - salariu real", a spus Petru Dandea.
In ceea ce priveste varsta de pensionare, Dandea a spus ca partenerii sociali au propus ca aceasta sa fie egala pentru barbati si femei, respectiv 64 de ani.
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Muncii Mihai Seitan a anuntat ca baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale pentru pensie va fi plafonata.
Potrivit presedintelui BNS, Dumitru Costin, sindicatele au solicitat plafonarea la echivalentul a cinci salarii medii pe economie. "S-a propus un nivel de cinci salarii medii, dar nu sunt sigur ca acesta va fi plafonul care va fi aplicat. Dar va fi cu siguranta un plafon", a spus secretarul de stat Mihai Seitan.
Pensiile nesimtite vor fi recalculate
Pensiile care, in prezent, nu sunt stabilite pe principiul contributivitatii vor fi recalculate, a anuntat primul-ministru Emil Boc. El a explicat ca noul act normativ va institui principiului contributivitatii, care este "cheia acestei legi". "Noutatea majora a proiectului o constituie faptul ca se recalculeaza acele pensii care azi nu au la baza principiul contributivitatii. Aici ma refer la acele pensii de lux, care vor fi recalculate", a subliniat Boc, care a participat la intalnirea dintre ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, si partenerii sociali.
"Asa cum este azi sistemul de pensii, el pune in pericol pe termen mediu si lung posibilitatea de plata a pensiilor pentru cei care contribuie, pentru ca anul acesta luam 1,5 miliarde de euro de la bugetul de stat si ii trecem la bugetul de pensii pentru a putea plati pensiile. Aceasta suma va creste in continuare in anii urmatori, daca nu se realizeaza o reforma a sistemului de pensii", a precizat Boc.
Gabi MOROIANU, gmoroianu@ziua.ro 
 Afisari: 353  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
   de Giurgiu Crisan
un radio   de Viorica Ianc
D.le Pogea, cine mai crede?   de mamaie
A r h i v a
  Restrictii in Capitala    
  Superpalinca 2009    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Basescu i-a dat sah lui Geoana in Ardeal (2973 afisari)
 Mitrea l-a demascat pe santajistul Vanghelie in scandalul DGIPI (2240 afisari)
 Basarabia amenintata cu "varianta georgiana" (2239 afisari)
 Berceanu scumpeste Autostrada Soarelui (1971 afisari)
 Ghaddafi e evreu (1764 afisari)
 Cititi ce-i imputau niste securisti retardati Hertei Muller! (2931 afisari)
 Dezastru: Serbia-Romania 5-0, in Grupa a 7-a de calificare la turneul final CM 2010 (2684 afisari)
 S-au batut ca in Ferentari: Doua femei s-au luat la pumni pentru un loc in autobuz (VIDEO) (1893 afisari)
 La numai doi ani, un copil are IQ-ul lui Einstein (1794 afisari)
 Stephen Gately, unul dintre membrii trupei Boyzone a murit in somn, la 33 de ani (1761 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00896 sec.