Ziua Logo
  Nr. 4661 de vineri, 9 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Ocaua lui Pogea
-- Taxele judiciare de timbru vor merge in continuare la primarii si nu la Justitie
Lucian Curelariu - Ziua foto
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, persista in dorinta sa de a lasa Justitia fara taxele judiciare de timbru, care i-au asigurat in trecut fondurile necesare bunei functionari.
Amintim ca la 1 aprilie a.c. Parlamentul a emis o lege, cu un articol abil mestesugit, prin care taxele judiciare de timbru au fost luate de la instante si varsate in conturile primariilor de pe raza instantelor.
Masura a impins Justitia intr-o stare de subfinantare cronica, care a generat recentele "greve" din intreaga tara. Numai pe anul trecut, din taxele de timbru aplicate la nivel national, s-au colectat peste 91 milioane ron (circa 22 milioane euro), care reprezentau peste 50% din nevoile Justitiei.
Consiliul Superior al Magistraturii a difuzat ieri presei o adresa continand raspunsul ministrului Pogea, la cererea de a se returna instantelor taxele de timbru pe care le incasau pana in primavara acestui an.
In adresa catre CSM din 14.09.2009, ministrul Pogea invoca: "Propunerea ca sumele provenite din taxele judiciare de timbru sa se faca venit la bugetele instantelor judecatoresti in detrimentul bugetelor locale, contravine prevederilor art. 14, alin (5), din Legea finantelor publice locale nr. 273/2006."
Sustinerile lui Pogea intaresc zicala potrivit careia "statul e cel mai mare hot", deoarece demonstreaza ca Executivul accepta ca cetateanul sa fie mintit si furat. Potrivit prevederilor europene, dar si bunului-simt, orice taxa trebuie sa fie justificata si perceputa in scopul pentru care este instituita. Asa cum taxele de drum trebuie sa se regaseasca in construirea si repararea soselelor, tot asa si o taxa judiciara trebuie folosita in scopul pentru care a fost introdusa. Deturnarea taxelor judicare catre bugetele primariilor, comisa in primavara acestui an, nu face decat sa rotunjeasca veniturile unor primarii aservite politic, axate pe achizitii publice cu dedicatie.
CSM a avertizat ieri printr-un comunicat de presa: "Actuala destinatie a sumelor rezultate din plata taxelor judiciare de timbru nu poate fi justificata obiectiv in conditiile in care autoritatile locale nu aloca niciun fel de resurse pentru functionarea instantelor (...) in conditiile dificultatilor finan�ciare grave cu care se confrunta in prezent sistemul judiciar este necesar ca sumele rezultate din plata taxelor judiciare de timbru sa fie preluate urgent la bugetele instantelor".
Fara magistrati la alegeri
CSM a solicitat ieri Ministerului Justitiei sa initieze urgent un proiect de lege care sa elimine obligatia pentru judecatori de a participa in birourile electorale, obligatie existenta in prezent in legea electorala si care contravine Constitutiei. Membrii CSM au spus ca daca ministerul nu se va conforma, se vor adresa Parlamentului, care are de asemenea drept de initiativa legislativa.
Totodata, CSM a solicitat ca judecatorii sa fie degrevati si de activitatea de la Registrul Comertului si au aplaudat intentia ministrului Justitiei Catalin Predoiu in acest sens, exprimata in timpul protestelor magistratilor. CSM a deplans insa faptul ca Executivul s-a razgandit intre timp si a mai emis un nou proiect de ordonanta, in care judecatorii sa nu fie degrevati de sarcinile de la Registrul Comertului decat partial. Plenul CSM a avizat favorabil proiectul de degrevare totala a judecatorilor si negativ pe cel de degrevare partiala.
Razvan SAVALIUC, razvan.savaliuc@ziua.ro 
A r h i v a
  Oful lui Kovesi    
  Incendiu in Crangasi    
  Alt jaf la casa de amanet    
  Bachus la DIICOT    
  Fantoma Serghei Gribenco    1 comentariu
  Legea "timpanul" neconstitutionala    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Chichite care fac istoria (3384 afisari)
 Uniti-va, daca vreti sa-l decapitati pe Basescu! (3072 afisari)
 Guvernul promite un 2010 de groaza pentru bugetari (2952 afisari)
 PDL infrant in Parlament (2134 afisari)
 Herta Müller romanca de Nobel (1958 afisari)
 Socant: A fost obligata de iubitul ei la perversiuni sexuale cu un cal! - VIDEO (3865 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: Dinu Patriciu si Catalin Avramescu s-au luat la harta! (2310 afisari)
 Biblia a fost tradusa gresit, iar Dumnezeu nu e Creatorul, sustine o cercetatoare (2170 afisari)
 Soc in lumea operei: Soprana Angela Gheorghiu, parasita de sot (2038 afisari)
 Show erotic intre doua rusoaice, de la fereastra apartamentului (VIDEO) (1893 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00940 sec.