Ziua Logo
  Nr. 4660 de joi, 8 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Razboi total in Parlament
-- Perdant la guvernare, PSD si-a luat revansa la Casa Poporului trecand motiunea in fata asumarii, amanand referendumul lui Basescu si aproape suspendand-o pe Roberta din fruntea Camerei
PSD a castigat ieri o batalie dura in Parlament cu PDL, impunand votarea motiunii de cenzura initiata alaturi de PNL si UDMR inaintea angajarii raspunderii Guvernului pe Legea unitara a pensiilor. Textul va fi citit in plen astazi si votat martea viitoare. Mircea Geoana a reusit sa-i dea o mica lovitura si lui Traian Basescu, scrisoarea acestuia prin care informa asupra organizarii referendumului fiind trecuta in plan secundar si trimisa la Comisiile juridice, printr-un procedeu scos de presedintele Senatului din joben: "Supervotul". Pentru ca meniul sa fie complet, presedintele Camerei Deputatilor, pedelista Roberta Anastase, este amenintata cu suspendarea, pretextul fiind prestatia acesteia in sedinta in care trebuia sa fie decis cazul Udrea.
Programarea motiunii depuse marti de 124 de parlamentari PNL, UDMR si PSD a fost discutata in Biroul Permanent al Camerelor reunite mai multe ore, initiatorii insistand ca aceasta sa intre in dezbatere inainte de angajarea raspunderii Guvernului. Aceasta din urma va fi luata in discutie abia miercurea viitoare. Pedelistii au folosit toate mijloacele pentru a inversa ordinea, angajarea raspunderii pe Legea pensiilor permitandu-i premierului Boc fie sa dea o lovitura electorala, fie sa "moara frumos", el afirmand anterior ca ar fi onorat sa fie demis prin respingerea de catre Parlament a unei legi atat de importante. Una dintre armele pedelistilor, potrivit deputatului Sever Voinescu, a fost sa conteste posibilitatea de a se depune inca o motiune de cenzura in aceeasi sesiune parlamentara, dupa cea pentru asumarea raspunderii pe Legea salarizarii unitare. Opozitia, majoritara, a amintit insa ca actul fundamental permite o singura motiune de cenzura pe sesiune, dar aceasta in afara celor aferente angajarii raspunderii.
Mircea "Supervot" Geoana
Un alt punct incendiar pe ordinea de zi a sedintei-maraton a fost scrisoarea prin care Traian Basescu informa asupra intentiei de a initia un referendum in ziua alegerilor pentru Presedintie. Pesedistii au venit cu propunerea ca aceasta sa fie trimisa Comisiilor juridice, pentru a se stabili con�stitutionalitatea acesteia, masura calificata drept "abuziva" de oponentii democrat-liberali. Acestia au amintit ca scrisorile de la Cotroceni sunt prioritare si in niciun caz nu li se poate stabili constitutionalitatea in Comisii. La vot insa, Geoana a scos un as din maneca, invocand un articol din regulamentul Camerelor reunite. "La un moment dat, au fost cateva voturi la paritate si presedintele Senatului ne-a anuntat ca domnia sa are, citez, un supervot. Cu aceasta ocazie s-a nascut super-parlamentarul, care este domnul Geoana", a povestit Sever Voinescu, modul in care Geoana a votat de doua ori. Articolul 40 din Regulamentul Camerelor reunite spune ca "in caz de paritate de voturi, votul presedintelui care conduce lucrarile sedintei comune este decisiv". Democrat-liberalii afirma insa ca aceasta prevedere se aplica doar pentru sedintele de plen, nu si pentru Biroul Permanent. Chestionat pe tema "supervotului", Geoana a evitat sa dea un raspuns. Pedelistii au anuntat insa ca vor cere suspendarea acestuia din functia de presedinte al Senatului. "Colegii de la Senat vor depune o sesizare la Comisia juridica in ceea ce-l priveste pe Mircea Geoana, care si-a exprimat votul de doua ori in Biroul Permanent reunit si a supus la vot o propunere care nu era regulamentara", a informat Anastase.
Inca o suspendare
Si presedintele Camerei este amenintat cu suspendarea, deputatii liberali si social-democrati sesizand ieri Comisia juridica pentru modul in care Anastase a condus sedinta de plen de marti, in care s-a dezbatut raportul Comisiei Udrea. Ei cer suspendarea acesteia pentru 30 de zile, pentru atitudinea "abuziva" si "iresponsabila". Pedelista este acuzata ca nu a intrerupt discursul de aproape o ora al ministrului Turismului, nelasandu-i in schimb pe reprezentantii partidelor sa se exprime. Anastase a concluzionat ca demersul celor doua grupuri parlamentare este normal, pentru ca ii "incomodeaza" si a calificat gestul drept un "joc politic" explicabil in campania electorala. In schimb, datorita discutiei indelungate de ieri, sedinta in care trebuia clarificata soarta raportului Udrea a fost amanata pana saptamana viitoare.
Boc: "Coalitia pensiilor nesimtite"
Premierul Emil Boc a reactionat la infrangerile pe linie din Parlament, concluzionand ca a asistat la infiintarea unei coalitii "PSD-PNL pentru pastrarea pensiilor nesimtite ale parlamentarilor". El a amintit ca democrat-liberalii au depus inca de la inceputul anului un proiect de lege in Parlament pentru eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor si deputatilor, dar acesta a fost amanat, aruncandu-se vina pe Guvern. "Raspunsul este dispret fata de cetatean si pastrarea pensiilor speciale, a pensiilor parlamentarilor", a spus Boc, adaugand ca amanarea reprezinta un "gest de lasitate".
Dan CARP - dan.carp@ziua.ro 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Coalitia nesimtita   de Mona G.
Sunteti deja cu capul pe butuc, coorve PD-Liste   de Petre S
Romania precum Coasta de Fildes sau Rwanda - tari conduse de bande criminale   de ionion
continuare   de coscaru
pt boul de mai jos    de coscaru
pai ce Romania are Parlament ? aia este o pleava a nemului romanesc, o povara   de ionion
A r h i v a
  Banda lui Boc    36 comentarii
  Miting-mamut cu buget redus    4 comentarii
  Politrucul PNL Olteanu trimis de PSD la BNR    19 comentarii
  Pesedistii vor sa scape de ghinion pe 13    1 comentariu
  Nu pentru referendum    7 comentarii
  Biden vine la Bucuresti    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Banda lui Boc (3533 afisari)
 OZN deasupra Capitalei (2454 afisari)
 Traian Basescu se teme de Sorin Oprescu (2309 afisari)
 Razboi total in Parlament (1384 afisari)
 Politrucul PNL Olteanu trimis de PSD la BNR (1376 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: Cititi si va cruciti ce poate face un angajat al statului roman. ROMAVIA implicata in traficul de armament  (2862 afisari)
 Cerc luminos straniu deasupra Moscovei (VIDEO) (2250 afisari)
 Tom Cruise e mai mult un prieten homosexual, decat un sot - spune Katie Holmes (2130 afisari)
 Traian Basescu a plans din nou. De acesta data a recitat o poezie proprie: Deasupra cerul se inalta, /Si de pe el privesc in jos... (VIDEO) (2128 afisari)
 Herta Müller: Comunismul este la fel de nociv ca ºi naşional-socialismul, ca perioada hitleristã, ca lagãrele... (1666 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01088 sec.