Ziua Logo
  Nr. 4659 de miercuri, 7 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
20.000 de oameni vor marsalui azi prin Bucuresti cerand salarii mai mari
Sindicatele iau cu asalt Guvernul
-- Intre orele 11.00 si 14.30, Palatul Victoria "va fi asediat" de sindicate, care organizeaza, astazi, un miting cu ocazia Zilei Mondiale a Muncii Decente, dar de care profita si pentru "a-si striga" nemultumirile. Sindicatele cer Guvernului majorarea salariului minim pe economie pana la 740 lei in 2010, renegocierea pachetului de legi pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, dezvoltarea investitiilor in economie pentru sustinerea unitatilor economice si creare de locuri de munca.
"Propunerea sindicatelor pentru salariul minim pe economie a fost de 740 lei in 2010. Am spus sindicatelor ca aceasta majorare va trebui obligatoriu discutata cu cei care asigura salariile, cu organizatiile patronale", a explicat, ieri, Gheorghe Pogea. Maine, Pogea urmeaza sa se intalneasca cu Comisia de dialog social la nivelul Ministerului Muncii, unde sindicatele si patronatele vor decide asupra valorii salariului minim pe economie.
In ceea ce priveste renegocierea Legii salarizarii unitare, Pogea a explicat ca, imediat dupa promulgare, va fi constituit Grupul inter�ministerial, care va aduce corectii acestui act normativ. "Dupa ce acest pachet de legi (n.r. - a salarizarii unitare, a invatamantului si restructurarii agentiilor) va trece de Curtea Constitutionala si va fi aprobat, intr-un termen de 15 zile, ministrul Muncii va emite un ordin prin care se va constitui Grupul de lucru interministerial", a anuntat Pogea. Pana la finele lunii iunie 2010, acest Grup va avea ca sarcina modificarea si simplificarea legii de salarizare unitara a bugetarilor, ocazie cu care vor putea fi facute corectii in aceasta lege.
In ceea ce priveste asigurarea protectiei lucratorilor si crearea de noi locuri de munca, ministrul Pogea a dat asigurari sindicalistilor ca aceste doua revendicari se vor regasi in Pactul pentru ocupare, document pe care partenerii sociali impreuna cu Guvernul trebuie sa-l elaboreze in conformitate cu cerintele cadru ale Organizatiei Internationale a Muncii, aprobate la conferinta de la Geneva.
Capitala paralizata
Mitingul de protest de astazi, organizat de catre sindicalistii din confederatiile reprezentative la nivel national - "Cartel ALFA", Blocul National Sindical, CSDR si CNSLR-Fratia - blocheaza Bucurestii. Cei 20.000 de oameni convocati la miting au ca puncte de intalnire 5 locuri de la marginea Capitalei (Carrefour Militar, Petrom Sos. Alexandriei, Fantana Miorita, capatul Autostrazii Soarelui si Parcul Plumbuita). La ora 11.00 sindicalistii ajung in Piata Victoriei, la sediul Guvernului, iar autorizatia de protest este emisa cu termenul limita 16.30. Revendicarile celor patru confederatii sindicale sunt garantarea salariului minim pe economie de 740 lei, in 2010, si 1300 lei, in 2014, ceea ce inseamna 50% din salariul mediu pe economie, refacerea grilelor de salarizare din Legea unica a salarizarii in sectorul bugetar in conformitate cu principiile si criteriile convenite, investitii in economie si sustinerea unitatilor economice, realizarea unui pact pentru ocupare privind asigurarea de locuri de munca stabile si protectia lucratorilor, asigurarea protectiei lucratorilor aflati temporar fara loc de munca si majorarea pensiilor.
Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind a anuntat ca se solidarizeaza cu protestul si participa, impreuna cu membrii sai, la mitingul de astazi. Ziaristii protesteaza astfel fata de refuzul Guvernului Romaniei de a discuta cu reprezentantii organizatiilor sindicale, patronale si profesionale din mass-media in vederea aplicarii masurilor ce trebuie luate in industria de media, in aceasta perioada de criza.
Trafic blocat
Traficul rutier este restrictionat astazi, pana la ora 18.00, pe Sos. Kiseleff, intre Piata Arcului de Triumf si Piata Victoriei, str. Monetariei, Bd. Iancu de Hunedoara, intre Pasajul Victoriei si str. Buzesti si Piata Victoriei. De asemenea, traficul rutier este restrictionat temporar pe strazile care acced in Sos. Kiseleff, pe timpul afluirii si defluirii protestatarilor.
Corina SCARLAT - corina.scarlat@ziua.ro; Carmen POPESCU - carmen@ziua.ro 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Aparatorul jefuitorilor privati speculativi, Stelian Negrea, trimite 400000 de bugetari in groapa   de endevour
Negocieri pe 35 de lei   de DanN
DA si NU   de DianaI
Romania infometata iese in strada. Ajutor umanitar din strainatate: guvernul generator de foamete   de endevour
A r h i v a
  Basescu, promulga legea hipermarketurilor!    9 comentarii
  Munca dauneaza sanatatii    4 comentarii
  Boc isi asuma raspunderea pe desfiintarea pensiilor nesimtite    12 comentarii
  Lupta in Parlament pe motiune si asumare    6 comentarii
  Duduia amanata de colega Anastase    2 comentarii
  Romania judecata pentru mediu la Curtea Europeana de Justitie    2 comentarii
  Comisie parlamentara la "Spiru Haret"    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Alt Guvern, alt Presedinte! Sau invers? (3522 afisari)
 Basescu, promulga legea hipermarketurilor! (2672 afisari)
 Comisie parlamentara la "Spiru Haret" (2516 afisari)
 Generalii "tradatori" fani Basescu (2111 afisari)
 PERICOLUL vine din colon (1820 afisari)
 Dupa nebunia cu "Vreau sa sune telefonul", "isterica de la TV" revine: Si-a smuls chilotii, in direct! (3235 afisari)
 Sexy Serena Williams, goala pentru admiratori  (2616 afisari)
 Monstrul din adancuri, prins de un danez (FOTO) (2614 afisari)
  Traian Basescu ar fi distrus un vapor in 1998 incercand sa-l manevreze (2433 afisari)
 A ajuns de rasul lumii: A vrut sa-si bata un vecin, dar a fost doborat dintr-un singur pumn (VIDEO) (2232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01131 sec.