Ziua Logo
  Nr. 4659 de miercuri, 7 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Voronin acuzat de tentativa de omor
-- Ministrul de Interne de la Chisinau, Victor Catana, recunoaste implicarea politiei in maltratarea tinerilor retinuti la 7 aprilie
Un veteran de razboi de peste Prut sustine ca fostul presedinte Vladimir Voronin si consilierul prezidential Mark Tkaciuk au ordonat asasinarea sa, dupa ce acesta ar fi pichetat casa candidatului comunistilor la primaria Chisinaului. Ieri, seful Afacerilor Interne, Victor Catana, a promis ca va demara o ancheta interna speciala pentru tragerea la raspundere a vinovatilor care i-au supus la rele tratamente pe tinerii retinuti in urma protestelor anticomuniste din luna aprilie.
Fostul presedinte Vladimir Voronin (foto) a fost acuzat ieri de catre un veteran al conflictului de pe Nistru ca a pus la cale lichidarea fizica a acestuia, cu complicitatea ideologului Partidului Comunist, Mark Tkaciuk. "Ii rog a doua oara pe procurori sa se autosesizeze in cazul meu si sa le intenteze dosare persoanelor pe care eu le-am numit si sa inceapa ancheta (Voronin si Tkaciuk � n.red.)i, a declarat veteranul de razboi Valeriu Ciobanu. Acesta sustine ca Voronin a comandat asasinarea sa in urma cu sase ani, dupa ce el a pichetat casa candidatului comunistilor la functia de primar al Capitalei, Vasile Zgardan. Ciobanu a mai adaugat ca motivul tacerii sale de pana acum a fost faptul ca o astfel de dezvaluire in timpul guvernarii comuniste i-ar fi pus in pericol viata. Despre aceste acuzatii care i se aduc, deputatul comunist si fostul consilier prezidential Marc Tkaciuk a comentat ca nici macar nu isi mai aminteste de vreo astfel de pichetare. In schimb, "eminenta cenusie" din spatele comunistilor, asa cum a mai fost catalogat Tkaciuk de catre clasa politica de la Chisinau, s-a grabit sa ii disculpe pe colegii sai din PCRM, inclusiv pe Voronin.
Abuzuri confirmate
In paralel, noul ministrul al Internelor de la Chisinau, Victor Catana, a afirmat ieri in cadrul unei conferinte de presa ca politia se face vinovata de maltratarea si retinerea ilegala a unor participanti la protestele anticomuniste din data de 7 aprilie care au avut loc in capitala Republicii Moldova. Pentru elucidarea acestor aspecte, oficialul a explicat ca institutia pe care o conduce va crea o comisie interna speciala care sa ancheteze abuzurile savarsite de politisti in timpul acestor evenimente. "Va fi creata o comisie speciala in cadrul MAI, care va analiza obiectiv toate evenimentele, pentru a identifica persoanele vinovate si a le trage la raspundere", a declarat Catana. Totodata, seful Internelor nu s-a ferit sa declare ca in timpul guvernarii precedente, politia a fost politizata excesiv si implicata in actiuni comandate de fostul partid aflat la putere. In timpul evenimentelor de la 7 aprillie, nu mai putin de 300 de persoane au fost retinute oficial iar Procuratura din Chisinau a primit 90 de plangeri de la persoane care au acuzat maltratari in sediile de politie unde au fost inchisi. Ca urmare a acestor incidente, Iacob Gumenita, seful politiei municipale, a fost eliberat din functie, a mai spus Catana pentru Unimedia.
Summit CSI cu Medvedev
Mai multi sefi de state din cadrul Comunitatii Statelor Independente si-au anuntat prezenta la summitul acestei organizatii gazduit vineri de Chisinau. Prezenta liderului rus Dmitri Medvedev a fost confirmata ieri de Kremlin. De asemenea, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko si cel al Belarusului, Aleaxandr Lukasenko si-au anuntat sosirea la summit. La aceasta reuniune, Republica Moldova urmeaza sa predea presedintia organi�zatiei, pe care a detinut-o in 2009, Rusiei. (M.N.)
Madalin NECSUTU - madalin.necsutu@ziua.ro 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
daca e vinovat Voronin trebuie sa fie trasla raspundere   de vic48
De ce "tentativa"?   de Orsini
A r h i v a
  Ahmadinejad nu e evreu    11 comentarii
  Jocul cu nervii UE    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Alt Guvern, alt Presedinte! Sau invers? (3522 afisari)
 Basescu, promulga legea hipermarketurilor! (2672 afisari)
 Comisie parlamentara la "Spiru Haret" (2516 afisari)
 Generalii "tradatori" fani Basescu (2111 afisari)
 PERICOLUL vine din colon (1820 afisari)
 Dupa nebunia cu "Vreau sa sune telefonul", "isterica de la TV" revine: Si-a smuls chilotii, in direct! (3235 afisari)
 Sexy Serena Williams, goala pentru admiratori  (2616 afisari)
 Monstrul din adancuri, prins de un danez (FOTO) (2614 afisari)
  Traian Basescu ar fi distrus un vapor in 1998 incercand sa-l manevreze (2433 afisari)
 A ajuns de rasul lumii: A vrut sa-si bata un vecin, dar a fost doborat dintr-un singur pumn (VIDEO) (2232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00917 sec.