Ziua Logo
  Nr. 4657 de luni, 5 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Premierul si-a pus Scoala in cap
Boc in ghearele Educatiei
Cu o lege noua asumata de curand si ajuns sef absolut la Educatie, premierul Emil Boc da piept cu sistemul. El promite sa faca "pasii decisivi in schimbarea de fond a invatamantului romanesc", dar de-abia acum vine greul, cand trebuie sa schimbe mentalitati devenite legi nescrise. Anul scolar a debutat cu vechi metehne: fondul clasei, fondul scolii, programa incarcata, profesori nemultumiti care sperie parintii cu examenele ce-i asteapta pe copii, perfectarea primelor sedinte de meditatii. In acest peisaj, aplicarea Legii Educatiei Nationale pare un vis greu de implinit.
In acest moment, cadrele didactice din preuniversitar sunt dezorientate, pe de o parte de declaratiile revolutionare ale lui Emil Boc, iar pe de alta, de povara numarului prea mare de elevi cu care s-au trezit pe cap. Recentele concedieri in sistem au dus la comasarea claselor, astfel ca au ajuns la peste 30 de elevi. La gradinita, situatia este si mai grava: grupele sunt formate din cate 40-48 de copii, iar educatoarele fac presiuni asupra parintilor sa ii ia acasa la pranz, intrucat nu au suficiente patuturi pentru a-i culca. Din acest motiv, Federatia Educatiei Nationale (FEN) a cerut, joia trecuta, demiterea inspectorului scolar general al municipiului Bucuresti, Mihaela Florescu, pe motiv ca "a incalcat grav legile in vigoare si a dispus comasari de clase" la mai multe unitati de invatamant, la doua saptamani de la inceperea anului scolar. "'Prin deciziile pe care le ia, inspectorul loveste atat in elevi, cat si in cadrele didactice. In urma comasarii, ne vom trezi cu clase de peste 30 de elevi, iar un numar important de cadre didactice vor ramane fara ore. Este un abuz fara precedent, care loveste tocmai in calitatea actului didactic", preciza secretarul general FEN, Constantin Ciosu, intr-un comunicat. Mai multe unitati de invatamant din Bucuresti au primit o nota, prin care li se cerea comasarea unor clase in baza adresei MECI nr. 37747/16.07.2009, adresa contestata de FEN pentru ca li se solicita directorilor sa refaca planurile de scolarizare.
Politicul afara din scoala
In calitate de ministru interimar al Educatiei, Emil Boc si-a trasat primele sase obiective imediate in invatamantul preuniversitar, plus unul major in cel superior: ierarhizarea universitatilor. Primele trei din invatamantul preuniversitar - pregatirea examenelor natio-nale, a cadrului de intrare in vigoare a legii invatamantului si infiintarea bibliotecii virtuale - au fost enuntate si la preluarea portofoliului de la ministrul demisionar Ecaterina Andro-nescu. Al patrulea se refera la instituirea contului educational. "De la varsta de 14 ani, orice copil din tara asta va avea la dispozitie o suma de bani pentru a-si desavarsi educatia, pentru a-si cumpara rechizite scolare, calculator, pentru a-si plati mai tarziu taxele scolare daca va opta pentru universitate cu taxa. (...) De la nastere stim ca statul va pune intr-un cont separat echivalentul in lei a 500 de euro. Parintele poate contribui la acest cont cu deductibilitatile de 2% sau cu alte sume de bani", a explicat Boc.
Al cincilea obiectiv il reprezinta descentralizarea, respectiv pregatirea normelor metodologice si a cadrului Hotararilor de Guvern pentru alegerea, de catre noile Consilii de administratie, a directorilor de scoli. "Directorii de scoli trebuie sa fie expresia vointei comunitatii locale, pentru ca ei cunosc cel mai bine si oamenii de acolo, si problemele cu care se confrunta. Noile Consilii de administratie ale scolilor vor pregati cadrul metodologic. Vor fi formate astfel: o treime - cadrele didactice, o treime - parinti si o treime reprezentanti ai comunitatilor locale. Ei vor organiza concursuri pentru director, iar acel director nu trebuie sa fie membru al unui partid politic. Scrie in Legea Educatiei Nationale - si cu aceasta scoatem definitiv politicul din aria de influenta a scolii", a precizat el.
Finantare per elev
Al saselea obiectiv se refera la finantarea de baza per elev, respectiv prescolar. "Finantarea prescolarului va merge dupa el, indiferent ca este invatamant privat sau public. Se va incuraja, astfel, construirea de gradinite private. Parintele are posibilitatea sa-si trimita copilul acolo unde gaseste cele mai bune servicii educationale. Vreau sa fiu foarte clar: vorbesc de finantarea de baza", a explicat premierul. In privinta invatamantului universitar, ministrul interimar promite pregatirea cadrului metodologic pentru diferentierea si ierarhizarea universitatilor. "Prin aceasta vom sti, de la inceput, unde se pozitioneaza fiecare universitate din Romania, ce ofera - nivel licenta, nivel licenta si masterat, nivel licenta-masterat-doctorat. (...) Eliminam, astfel, din start, abuzurile din trecut legate de aparitia unor universitati-fantoma. (...) Pregatim cadrul normativ pentru sanctionarea abuzului de autonomie universitara, de la suspendarea rectorului pana la desfiintarea universitatii. Autonomia universitara este garantata de Constitutie, dar ea nu este nelimitata", a conchis Emil Boc.
Magda SEVERIN - magda@ziua.ro 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
pur si simplu...   de SOL
MINCIUNA   de stan patitu
A r h i v a
  Dupa mazilirea stelelor, Basescu jigneste Armata    6 comentarii
  "Da, voi candida!"    11 comentarii
  Greva generala de proba    3 comentarii
  Hrebenciuc vede porecla drept clou-ul Prostanacului    5 comentarii
  Doina in patrimoniul UNESCO    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Presedintele s-a predat constitutional (5901 afisari)
 Dupa mazilirea stelelor, Basescu jigneste Armata (4507 afisari)
 Hrebenciuc vede porecla drept clou-ul Prostanacului (2432 afisari)
 Ahmadinejad ar avea origini evreiesti (2059 afisari)
 Blaga schimba seful Politiei Capitalei (2017 afisari)
 Campioana prostituatelor din Iasi, prinsa in timp ce facea sex oral (3633 afisari)
 Acestea sunt cele mai groaznice metode de tortura! (3304 afisari)
 Kate Beckinsale, cea mai sexy femeie din lume, in 2009 (VEZI FOTO) (2353 afisari)
 Adrian Mutu a scapat de amenda de 17 milioane de euro pe care trebuia sa o plateasca clubului Chelsea (2345 afisari)
 Franta, patria amorului: O fosta actrita porno a compus un hit pentru selectionerul nationalei, Raymond Domenech (AUDIO) (2318 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01950 sec.