Ziua Logo
  Nr. 4656 de sambata, 3 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Reprezentanti ai Guvernului numiti ilegal de Boc si Blaga
In graba de a-i indeparta, pe criterii politice, pe prefectii propusi de PSD, Guvernul Emil Boc a facut grave erori! Urmare a acestora, unul sau mai multi prefecti au fost instalati, ieri, ilegal in functie! Cel mai flagrant caz este cel al prefectului de Salaj, Andrei Barbu Todea (foto), care a fost numit in functie
"prin mobilitate" din functia de inspector guvernamental, desi fusese suspendat din functia de inspector de Emil Boc personal.
Todea ne-a confirmat ca nu a facut o cerere de incetare a suspendarii, nu putea fi numit prefect al judetului, prin "mobilitate", ne-au declarat surse din cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Aceleasi surse ne-au spus ca vina apartine fie Secretariatului General al Guvernului (SGG), condus de Daniela Nicoleta Andreescu, care patroneaza Corpul Inspectorilor guvernamentali, fie Ministerului condus de interimarul Vasile Blaga, daca acesta nu a consultat SGG-ul.
Irinel Popescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu stia nimic ieri despre vreo eventuala demisie a presedintelui Casei din Salaj. Dupa jumatate de ora, timp in care s-a interesat de problema, Irinel Popescu ne-a declarat ca nici la Bucuresti, nici la Zalau nu exista vreo cerere de demisie sau vreun anunt ca Todea a renuntat la functia de presedinte al Casei. El s-a aratat foarte nedumerit, spunand ca ar trebui sa fie informat la timp pentru a putea numi un interimar. Andrei Barbu Todea a raspuns apelului nostru telefonic din fotoliul de prefect al judetului, functie pe care o mai ocupase pana in urma cu mai putin de opt luni, cand a fost numit, prin mobilitate, inspector guver�namental.
Todea a recunoscut ca este inca presedinte al Casei de Asigurari si ca implicit nu a cerut sa i se anuleze suspendarea din functie de inspector guvernamental. El s-a declarat increzator ca problema se va rezolva, cumva.
Domnule Todea, ati fost instalat astazi ca prefect al judetului. V-ati reactivat ca inspector guvernamental?
Eu eram inspector guvernamental suspendat, prin decizie a primului ministru. Ca urmare, tot primul ministru poate decide sa ma reactiveze.
Si v-a reactivat? A dat o decizie de incetare a suspendarii?
Ma gandesc ca da, din moment ce am fost numit!
Dumneavoastra ati semnat un contract de management ca presedinte al Casei de Asigurari de Sanatate. Ati renuntat la mandatul de manager al Casei?
Inca n-am apucat sa renunt, pentru ca abia astazi (n.r - vineri, 2 octombrie) s-au publicat in Monitorul Oficial hotararile de numire.
In decizia de suspendare a dumneavoastra, semnata de Emil Boc si publicata in Monitorul Oficial, scrie ca motivul suspendarii este numirea dumneavoastra ca presedinte al Casei de Asigurari de Sanatate Salaj. Acum spuneti ca sunteti in continuare presedinte al Casei, ca nu v-ati revocat mandatul.
Dar nu aveam cand sa il revoc!
Atunci cand v-ati activat din nou ca inspector guvernamental, ca sa puteti fi numit prefect? Cauza suspendarii e inca in vigoare, sunteti presedintele in exercitiu al Casei de Asigurari de Sanatate. Nefiind inspector guvernamental, cum de vi s-a putut aplica mobilitatea, ca nu puteati fi numit prefect?
Problemele astea juridice cred ca se vor rezolva toate luni!
Sa lamurim definitiv, v-ati trimis demisia din functia de la Casa de Asigurari?
Nu am facut-o, inca! Trebuie sa consult juristul sa vad care sunt formalitatile care trebuie facute!
Si domnul Irinel Popescu mi-a spus acelasi lucru, ca sunteti si acum presedinte al Casei Salaj. Nu a gresit, nu?
Nu!
Domnule Todea, va dati seama de importanta problemei? Sunteti prefect, oficial numit din functia de inspector guvernamental, doar ca nu erati inspector guvernamental, cum scrie in hotarare, pentru ca erati suspendat? Cum puteti fi prefect atunci?
Toate aceste detalii juridice se vor rezolva, banuiesc, doar ca nu am avut timp. Am aflat de numirea mea ca prefect abia azi-dimineata!
Autoritatile au intrat in vrie.
Am insistat sa informam Secretariatul General al Guvernului de situatia creata dar demersul nostru s-a lovit de functionarii cabinetului Danielei Andreescu, care, desi informati de cazul pe care il prezentam, "ne-au indrumat" spre biroul de presa care-si declinase, deja, competenta. Cum ministrul Blaga nu a fost de gasit am reusit sa-l contactam pe Vasile Capra, noul secretar de stat MAI pentru relatia cu institutiile prefectului. Acesta a ascultat problema si ne-a cerut sa revenim, dar nu a mai fost de gasit. Se pare insa ca problema a incins spiritele, deoarece presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Andras Szakal, aflat la acea ora la Ministerul Muncii, cunostea problema. "Din cate stiu, domnul Todea si-a depus demisia la SGG, asa ca totul este legal". Intrebat cum si-ar fi depus Todea demisia, joi la SGG, daca vineri nu demisionase inca si de ce ar fi depus-o la Guvern si nu la casa, presedintele ANFP ne-a promis ca "se mai intereseaza".
"Mobilitate excesiva"
Desi grav, cazul de mai sus nu este singura "neglijare" a prevederilor legale. In afara de Andrei Barbu Todea, alti doi prefecti au fost numiti prin "mobilitate": Ciprian Constantin Iftimoaei, la Vaslui, caruia ii mai fusese aplicata "mobilitatea", in urma cu sapte luni, cand a fost schimbat din prefect in inspector guvernamental si Sergiu Norut Stanisteanu care a fost numit prefect, prin mobilitate, din functia de subprefect. Stanisteanu devenise subprefect tot prin mobilitate, in luna februarie. Legea spune, ne-au atras atentia surse din ANFP, ca mobilitatea se aplica doar o data intr-un an si a fost incalcata in cazul celor trei.
Catalin ANTOHE, catalin.antohe@ziua.ro 
 Afisari: 1365  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Nu mai inteleg nimic.   de lucian56
Cred    de irlanda
Ce mai conteaza legalitatea?   de LENIO
A r h i v a
  Un Playboy pentru Cotroceni    8 comentarii
  Debarcare neconstitutionala    9 comentarii
  Lansat printre epave de avioane    4 comentarii
  Decapitarea prefectilor PSD    2 comentarii
  Apolitic, dar politic    
  Geoana a murit, traiasca Antonescu & Oprescu    36 comentarii
  Roman erou la New York    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Geoana a murit, traiasca Antonescu & Oprescu (3504 afisari)
 Un Playboy pentru Cotroceni (2785 afisari)
 Debarcare neconstitutionala (2113 afisari)
 Sex cu subalternele (1908 afisari)
 "Mostenitorii" lui Plesita nu se lasa... (1651 afisari)
 Madonna si Lady GaGa s-au paruit intr-un studio de televiziune! (VIDEO) (4148 afisari)
  Hitler ar fi murit de moarte buna in Argentina (3809 afisari)
 Nepotul lui Elvis a mostenit atat infatisarea, cat si talentul bunicului sau (2457 afisari)
 Lapovita si ninsoare in noiembrie, viscol in decembrie VEZI PROGNOZA PE TREI LUNI (2403 afisari)
 Vanghelie: Simpatica doamna Udrea nu a fost inregistrata doar de DGIPI, ci si de alte servicii aflate in subordinea lui Traian Basescu (2304 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01108 sec.