Ziua Logo
  Nr. 4656 de sambata, 3 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Debarcare neconstitutionala
Articolul 85 din Constitutie nu permite remanierea Guvernului in varianta in care au facut-o Boc si Basescu. Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu atrage atentia pe blogul sau www.sorcas.ro, in articolul "Lovitura de stat mascata!", ca nici prim-ministrul, nici seful statului nu au dreptul sa faca numirile in Guvernul Boc 2. Pentru ca prin remaniere se schimba structura Guvernului, motiv pentru care acesta trebuia trecut prin Parlament. De aceeasi parere sunt si liderii PSD care au anuntat ca vor ataca remanierea la Curtea Constitutionala.
Nasterea noului Guvern de compozitie politica monocolora trezeste suspiciuni de neconstitutionalitate. Legea Fundamentala contine o prevedere speciala cu privire la pasii care trebuie parcursi in cazul unei remanieri care afecteaza culoarea politica a Cabinetului. Conform articolului 85 din Constitutie, alineatele 2 si 3, acest tip de remaniere se realizeaza "numai pe baza aprobarii Parlamentului", lucru care nu s-a intamplat in momentul transformarii Guvernului PDL-PSD in Guvern PDL.
"Acest semiguvern are o mare problema constitutionala si de legalitate. Domnii Basescu si Boc au facut o greseala si, din pacate, au semnat niste documente care sunt lovite de nulitate. Vom sesiza institutiile statului", a avertizat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. La randul sau, Mircea Geoana a precizat ca social-democratii contesta instalarea lui Blaga in fruntea Ministerului de Interne. "Este obligatia in cazul de revocare. Pentru ministrul de Interne, care a fost revocat din functie, este obligatorie inlocuirea sa si, fiind o modificare de compozitie de guvern - PSD nu mai este la guvernare � este obligatoriu votul Parlamentului. Deci inainte de a discuta despre motiuni de cenzura este obligatia domnului Boc de a veni in fata Parlamentului", a explicat liderul pesedistilor intr-o emisiune la TVR. Geoana, dar si alti lideri PSD, au promis ca vor ataca la Curtea Constitutionala revocarile operate, fara incuviintarea Parlamentului, de tandemul Boc-Basescu. Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu apreciaza ca manevra efectuata de presedinte si premier este ilegala. El arata in articolul "Lovitura de stat mascata!", postat pe blogul sau (www.sroscas.ro), ca nici prim-ministrul, nici seful statului nu au dreptul sa faca numirile in Guvernul Boc 2. Rosca Stanescu precizeaza ca, potrivit articolului 85 din Constitutie, daca, prin remaniere, se schimba structura sau componenta politica a Guvernului, presedintele isi poate exercita atributiile specifice numai pe baza aprobarii Parlamentului.
Iata ce spune Constitutia:
ARTICOLUL 85
(2) In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului.
(3) Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea prim-ministrului.
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
LOVITURA DE STAT   de stan patitu
ASCULTATI UN OM BATRIN    de ianculescu lucian
a contat   de lastexit
Incalcarea   de irlanda
Unde dracu ati vazut marinar sa respecte legea?   de Hokusai san
La de foloseste constitutia?   de vikea
Articolul 420.....   de Ion Caramache
BASESCU CONDUCE "A CRIMINAL ENTERPRISE" - ANCHETA FBI    de Deva
ASA O FI DOMNULE STANESCU, DA' VORBA LU' PRISTANDA ...   de BEOBACHTER
A r h i v a
  Un Playboy pentru Cotroceni    8 comentarii
  Lansat printre epave de avioane    4 comentarii
  Decapitarea prefectilor PSD    2 comentarii
  Apolitic, dar politic    
  Reprezentanti ai Guvernului numiti ilegal de Boc si Blaga    3 comentarii
  Geoana a murit, traiasca Antonescu & Oprescu    36 comentarii
  Roman erou la New York    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Geoana a murit, traiasca Antonescu & Oprescu (3504 afisari)
 Un Playboy pentru Cotroceni (2785 afisari)
 Debarcare neconstitutionala (2113 afisari)
 Sex cu subalternele (1908 afisari)
 "Mostenitorii" lui Plesita nu se lasa... (1651 afisari)
 Madonna si Lady GaGa s-au paruit intr-un studio de televiziune! (VIDEO) (4148 afisari)
  Hitler ar fi murit de moarte buna in Argentina (3809 afisari)
 Nepotul lui Elvis a mostenit atat infatisarea, cat si talentul bunicului sau (2457 afisari)
 Lapovita si ninsoare in noiembrie, viscol in decembrie VEZI PROGNOZA PE TREI LUNI (2403 afisari)
 Vanghelie: Simpatica doamna Udrea nu a fost inregistrata doar de DGIPI, ci si de alte servicii aflate in subordinea lui Traian Basescu (2304 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00922 sec.