Ziua Logo
  Nr. 4656 de sambata, 3 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Perspectivele Europei de est in 1990
CIA facea in februa-rie 1990 o serie de previziuni cu privire la evolutia Europei de Est proaspat iesita - cel putin aparent - de sub controlul Uniunii Sovietice. Redam documentul amintit in randurile ce urmeaza:
1990 va fi un an de tranzitie in Europa de Est, de la revolte la reforme, dar in general acesta nu va fi un an in care vor fi implementate reforme dure; in ciuda caderii comunismului, comunistii vor avea inca o influenta suficient de mare pentru a reprezenta un obstacol in calea reformelor, in special in Romania si Bulgaria; Ungaria si Cehoslovacia vor forta inlaturarea trupelor sovietice in 1990; foarte probabil, Polonia si Germania de Est vor exercita presiuni la adresa Moscovei in vederea scaderii influentei, pana la sfarsitul anului; in Cehoslovacia, Ungaria si Germania de Est tranzitia catre politici democratice si economia de piata va fi cea mai vizibila; in Polonia, Iugoslavia si Bulgaria aceasta va fi mai lenta; in Romania si Albania ar mai putea aparea conflicte violente;
Chestiunile esentiale
1990 va fi un an de tranzitie in Europa de Est, de la revolte la reforme, dar in general acesta nu va fi un an in care vor fi implementate reforme dure. Totusi, Polonia a preluat initiativa, iar experimentele ei vor fi un barometru al reformelor dure din Europa de Est. In acest an se va inregistra si o "decomunizare" a Europei de Est, dar ea nu se va realiza in mod egal. Alegerile ii vor inlatura pe comunisti de la putere, reformele vor demola vestigiile vechilor regimuri, iar membrii Partidului Comunist se vor evapora prin confiscarea proprietatilor partidului, abolirea functiilor acestora si cooptarea lor in sistemul birocratic civil si in noile intreprinderi. Totusi, comunistii vor avea o influenta suficient de mare - in special in Romania si Bulgaria - si ar putea reprezenta un obstacol serios in calea implementarii reformelor. Se vor face presuni pentru inlaturarea trupelor sovietice din Europa de Est, in special in Ungaria, Cehoslovacia si Polonia. In acelasi timp, fortele sovietice din Germania de Est vor fi supuse unei presiuni publice din ce in ce mai ridicate.
Revolutia sangeroasa de la Bucuresti din decembrie 1989 nu a adus bunastare romanilor
Implementarea reformelor economice din Polonia va duce la o accelerare a cresterii preturilor, la concedieri si la inchiderea unor fabrici. In acelasi timp, e putin probabil ca va exista o "plasa de salvare" sociala, care sa fie eficienta pe durata acestui an. Muncitorii, prinsi la mijloc, vor iesi in strada, sporind nemultumirile sociale si recurgand poate la violenta, iar guvernele se vor afla in fata unui test extrem de important. Opozitia din Ungaria va domina Adunarea Nationala care va fi aleasa in martie; in cel mai bun caz, socialistii (fostii comunisti) vor deveni un partener de coalitie modest. Dintre toate statele din Europa de Est, Cehoslovacia are cele mai mari sanse de a progresa catre o societate democratica, ce poate fi sustinuta in 1990. Desi comunistii vor ramane in Guvern - si, in urma alegerilor au sanse reale de participa in coalitie - balanta se va inclina decisiv in favoarea independentilor, socialistilor si a reprezentantilor Partidului Popular. Germania de Est va oscila intre comunistii discreditati si grupurile de opozitie pana dupa alegerile din martie, iar in era postelectorala, aceasta se va orienta rapid catre unificarea cu Germania de Vest. In 1990, in Romania politica va fi din ce in ce mai polarizata, avand in vedere ca guvernarea Frontului Salvarii Nationale se confrunta cu o criza de legitimitate din ce in ce mai acuta, iar populatia traieste sub permanenta amenintare a politiei secrete din era Ceausescu, ce a fost absorbita de Ministerul de Interne si de cel al Apararii. Problemele economice, in special scaderea productiei industriale, ii vor forta pe liderii din Romania sa adopte o reforma economica serioasa la sfarsitul anului. In Bulgaria, tranzitia catre o conducere in care comunistii nu mai sunt prezenti se va face prin alegerile legislative din mai, dar reformele ce vor fi implementate in domeniul militar, al securitatii si cel economic ar putea genera neliniste si violenta. Iugoslavia pluteste in deriva periculos de aproape de o posibila dezintegrare nationala, tensiunile etnice existente de mult timp si problemele economice ajungand la proportii catastrofice. Totusi, exista motive de optimism. Majoritatea chestiunilor depind de implementarea noilor reforme economice ale Parlamentului, in special problemele ce tin de controlul politicii monetare, de aparitia unui sistem politic multipartid, precum si de gasirea unei solutii constitutionale care sa reglementeze relatiile dintre grupurile etnice din aceasta tara.
Mecanismele comunismului
CIA aprecia ca "Masurile austere ale lui Ceausescu ofera o usurare in privinta platii datoriilor"
Comunismul a cazut in Europa de Est si in acest moment mecanismele sale politice si economice ies la iveala. O noua generatie de lideri reformisti incearca sa faca ordine in peisajul regional, care poarta inca urmele economiei planificate. La nivel personal, vechile obiceiuri sunt lipsite de sens; foste viziuni legate de viitor acum par dubioase. Obisnuita supunere nu mai e valabila. Ramasitele regimurilor comuniste, care au supravietuit, prezinta simptomele unui colaps al sistemului; sustinatorii acestora fiind influentati de schimbarea evidenta. Asa cum spunea recent un profesor, in prezent principala trasatura a Europei Centrale si de Est este ca "nimic nu e stabilit"; in patruzeci de ani de dominatie sovietica nu s-a schimbat nimic fundamental si orice aspect al viitorului Europei de Est este deschis.
Principalele probleme
Evolutia rapida a evenimentelor din Europa de Est din ultimul an a subliniat nevoia unei analize a schimbarilor ce vor aparea in statele din regiune - inclusiv Albania. Mai mult, pentru a putea identifica cele mai importante chestiuni, pe care se va baza aceasta analiza, ar fi nevoie de organizarea unei discutii pentru fiecare tara in parte, care sa ia in considerare urmatoarele chestiuni si intrebari: Cat de departe au ajuns cele mai importante persoane si grupuri, in eforturile lor de a face democratia sa functioneze? Care sunt sansele ca progresul catre democratie si pluralism sa fie subminat de disidenta, nationalismul revolutionar si/sau colapsul economic? Ce factori sau forte incurajeaza o evolutie rationala catre reforme? Care sunt factorii - partidele comuniste, politia secreta, liderii disidenti - ce ar putea incetini progresul? Cum vor evolua serviciile secrete si armata - partial discreditate in toate tarile - in urmatorul an? Vor exista epurari, schimbari majore de organizare, reduceri semnificative de personal in randul fortelor ce faceau parte din vechiul aparat de securitate? Mai putem avea incredere in ele; cat de capabile sunt ele? Care sunt sansele aparitiei unor miscari antisovietice si impotriva Pactului de la Varsovia in statele din Europa de Est, care sunt in proces de reformare?
Teme majore
Evolutia Europei de Est se va face in contextul unor schimbari mai ample - integrarea politica si economica a Europei de Vest, schimbarea dramatica a relatiilor din cadrul NATO, o schimbare a relatiilor Europa de Est - Uniunea Sovietica si unificarea Germaniei. Schimbarile din Est vor interactiona intr-o oarecare masura cu aceste procese externe, influentand si fiind influentate de acestea. Mai mult, desi evolutia si reformele vor varia de la un stat la altul, o serie de teme transnationale vor unifica experienta regiunii in urmatorul an. Acestea includ urmatoarele: etapa edificarii s-a incheiat; urmeaza deciziile si actiunile grele; in timp ce sfarsitul dictaturii comuniste permite crearea unui nou viitor, unele regimuri reformatoare vor intarzia sau vor ezita. 1990 va fi un an de tranzitie in Europa de Est, de la revolte la reforme, dar in general acesta nu va fi un an in care vor fi implementate reforme dure. Un nou proverb din Europa de Est spune ca "e mai usor sa faci democratie decat sa faci paine". Urmatoarele 6 - 12 luni vor fi o perioada de consolidare politica si de construire a democratiei - de sortare, de formare a unor coalitii, de stabilizare. Aceasta va fi si o perioada in care vor fi facute pregatirile pentru eventuala implementare a unor reforme. Dar, cu exceptia Poloniei, majoritatea acestor regimuri vor intarzia adoptarea unor masuri economice si politice periculoase, pana la sfarsitul anului sau pana in 1991. Polonia e deschizatoarea de drumuri, iar experimentele ei vor fi un barometru al reformelor dure din Europa de Est. Dar chiar si in Polonia o interventie politica referitoare la austeritate si somaj ar putea aparea doar spre sfasitul anului 1990. Nicaieri in regiune austeritatea nu e o provocare atat de mare ca in cazul Poloniei. Pana la un moment dat, alte tari din regiune vor astepta sa vada daca Guvernul isi va mentine deciziile si care ar fi pretul platit de acesta pentru ca a avut acest curaj. Pana la ora actuala cetatenii din Europa de Est nu au votat pentru reforme economice - adica pentru austeritate - dar in 1990 vor trebui sa faca asta. Alegerile ii vor inlatura pe comunisti de la putere, reformele vor demola vestigiile vechilor regimuri, iar membrii Partidului Comunist se vor evapora prin confiscarea proprietatilor partidului, abolirea functiilor acestora si cooptarea lor in sistemul birocratic civil si in noile intreprinderi. Totusi, fostii comunisti vor incerca sa ramana in pozitii influente - ceea ce ar putea reprezenta un obstacol serios in implementarea reformelor, in special in Romania si Bulgaria.
Perspectivele economice
Performantele economice din Europa de Est din urmatoarele sase luni vor afecta stabilitatea politica si va fi nevoie de asistenta Vestului. Urmatoarele tari ar putea avea succes:
- Cehoslovacia tine inflatia sub control, datoria externa nu este exagerata si ocupa locul doi in privinta creditarii, dupa Germania, in topul statelor din Europa de Est. Ea trebuie sa scape de legaturile economice cu Uniunea Sovietica.
- Ungaria are probleme grave cu inflatia. Adoptarea rapida a unor reforme si masuri austere ar putea cauza neliniste. Dar economia are deja un sector privat destul de mare ce are legaturi cu Vestul, ce poate fi exploatat.
- Situatia economica a Bulgariei e foarte proasta, iar creditorii ei internationali sunt ingrijorati. Reformele se misca greu: daca vor fi sau nu fideli reformei - atat politicienii cat si populatia - ramane de vazut.
- Iugoslavia are o inflatie galopanta, desi ultimele masuri par sa o fi incetinit. Disputele etnice si regionale impiedica implementarea reformelor. Aceasta ar putea scapa de datorii, dar e putin probabil ca Vestul ii va acorda un sprijin masiv.
- Economia Romaniei e in dezordine si nu exista planuri clare cu privire la relansarea ei. Depozitele de alimente si bunuri pregatite pentru export sunt o solutie temporara. Romania a avut un inceput bun in privinta reformei pamantului si a intreprinderilor mici. Masurile austere ale lui Ceausescu ofera o usurare in privinta platii datoriilor.
- Economia Poloniei este intr-o stare proasta si va ramane asa pentru inca cel putin sase luni, in pofida reformelor ambitioase. Polonia are o datorie enorma si e cel mai prost cotata in topul statelor din Europa de Est. Nelinistea va creste in momentul in care reformele vor avea efecte si mai dure.
- Germania de Est are si ea mari probleme, avand in vedere emigratia, demoralizarea fortei de munca, intarzierea ajutorului venit din partea RFG, care ar putea duce la prabusirea economiei. Oficialii anticipeaza o scadere cu 8 % a productiei nationale pentru prima parte a anului.
Traducere de Ioan TUDOR 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Astept sa vad ce spune D-l Tesu Solomovic la aceasta tema   de Mefistoteles
iliescu si ai lui sa se duca dracului   de raulbaal
vax   de Tudor190
A r h i v a
  Adevarul despre "Umbra" lui Avram Iancu    5 comentarii
  Falsa acuzatie a nebuniei lui Avram Iancu    2 comentarii
  Polonia: Dinamica reformei politice in 1990    
 Top afisari / comentarii 
 Geoana a murit, traiasca Antonescu & Oprescu (3504 afisari)
 Un Playboy pentru Cotroceni (2785 afisari)
 Debarcare neconstitutionala (2113 afisari)
 Sex cu subalternele (1908 afisari)
 "Mostenitorii" lui Plesita nu se lasa... (1651 afisari)
 Madonna si Lady GaGa s-au paruit intr-un studio de televiziune! (VIDEO) (4148 afisari)
  Hitler ar fi murit de moarte buna in Argentina (3809 afisari)
 Nepotul lui Elvis a mostenit atat infatisarea, cat si talentul bunicului sau (2457 afisari)
 Lapovita si ninsoare in noiembrie, viscol in decembrie VEZI PROGNOZA PE TREI LUNI (2403 afisari)
 Vanghelie: Simpatica doamna Udrea nu a fost inregistrata doar de DGIPI, ci si de alte servicii aflate in subordinea lui Traian Basescu (2304 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02063 sec.