Cu riscul de a deranja gospo�dinele nationaliste, saptamana aceasta va propun o reteta nascuta in nordul Italiei, un preparat atat de savuros, incat a primit datorita calitatilor sale de am�basador gastronomic numele regiunii unde a fost inventata: Val d'Aosta. Var apropiat cu simandicosul "cordon bleu" si nepot al snitelului vienez, Valdostana a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai solicitate preparate culinare din restaurantele cu bucatarie internationala de la noi. In comparatie cu varul sau francez, unde sunca si cas�cavalul stau in interiorul carnii de pui, la Valdostana aceste doua ingrediente stau deasupra puiului. Timp de preparare redus, efort mai mic, aceeasi satisfactie! Reteta de fata a fost "furata" de la bucatarul restaurantului Thalia din Bucuresti (Str. Stavropoleus nr. 8), care si-a permis sa-i ofere si o tusa neaosa: sosul vanatoresc. Pentru o portie avem nevoie de urmatoa�rele: Piep�tul de pui se transeaza ca pentru snitel si se bate putin, pentru relaxarea fibrelor, plus nervii bucatarului. Recomand o tigaie pentru aceasta procedura de "corectie", deoarece carnea de pui este destul de firava pentru a face fata brutalului ciocan de snitele. Apoi, puiul se fardeaza delicat cu sare si piper si se aseaza la rumenit pe gratarul incins. Cate putin pe fiecare parte. Cand au ajuns la un grad de rumenire acceptabil, peste bucatile de pui se aseaza cate o felie de sunca de Praga si o felie de cascaval. Grupul aromatic deja format se da la gratinat in cuptor, pana cand cascavalul incepe sa susoteasca cu sunca si cu puiul, intru imbinarea aromelor.
Sosul vanatoresc este simplu de realizat si nu necesita foarte mult stu�diu in prea�labil. Intr-o tigaie cu ulei incins se pune la cherchelit ceapa taiata solzisori, dupa care se adauga ciupercile taiate. Se lasa la calit o perioada, pana cand ceapa devine sticloasa, dupa care se adauga piureul de rosii, un pic de vin, sare si piper. Simplu, nu? I se mai ingaduie cateva minute de bolborosire, pentru consistenta si gata! Se consuma impreuna (cu un pic de patrunjel maruntit) ca de aia li s-a spus "Valdostana de pui cu sos vanatoresc".
Ingrediente:
50 g de sunca de Praga
50 g de cascaval
150 g de piept de pui
ciuperci
ceapa
vin
piure de rosii
sare
piper