Ziua Logo
  Nr. 4655 de vineri, 2 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Bistro
Valdostana de pui cu sos vAnAtoresc
Cu riscul de a deranja gospo�dinele nationaliste, saptamana aceasta va propun o reteta nascuta in nordul Italiei, un preparat atat de savuros, incat a primit datorita calitatilor sale de am�basador gastronomic numele regiunii unde a fost inventata: Val d'Aosta. Var apropiat cu simandicosul "cordon bleu" si nepot al snitelului vienez, Valdostana a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai solicitate preparate culinare din restaurantele cu bucatarie internationala de la noi. In comparatie cu varul sau francez, unde sunca si cas�cavalul stau in interiorul carnii de pui, la Valdostana aceste doua ingrediente stau deasupra puiului. Timp de preparare redus, efort mai mic, aceeasi satisfactie! Reteta de fata a fost "furata" de la bucatarul restaurantului Thalia din Bucuresti (Str. Stavropoleus nr. 8), care si-a permis sa-i ofere si o tusa neaosa: sosul vanatoresc. Pentru o portie avem nevoie de urmatoa�rele: Piep�tul de pui se transeaza ca pentru snitel si se bate putin, pentru relaxarea fibrelor, plus nervii bucatarului. Recomand o tigaie pentru aceasta procedura de "corectie", deoarece carnea de pui este destul de firava pentru a face fata brutalului ciocan de snitele. Apoi, puiul se fardeaza delicat cu sare si piper si se aseaza la rumenit pe gratarul incins. Cate putin pe fiecare parte. Cand au ajuns la un grad de rumenire acceptabil, peste bucatile de pui se aseaza cate o felie de sunca de Praga si o felie de cascaval. Grupul aromatic deja format se da la gratinat in cuptor, pana cand cascavalul incepe sa susoteasca cu sunca si cu puiul, intru imbinarea aromelor.
Sosul vanatoresc este simplu de realizat si nu necesita foarte mult stu�diu in prea�labil. Intr-o tigaie cu ulei incins se pune la cherchelit ceapa taiata solzisori, dupa care se adauga ciupercile taiate. Se lasa la calit o perioada, pana cand ceapa devine sticloasa, dupa care se adauga piureul de rosii, un pic de vin, sare si piper. Simplu, nu? I se mai ingaduie cateva minute de bolborosire, pentru consistenta si gata! Se consuma impreuna (cu un pic de patrunjel maruntit) ca de aia li s-a spus "Valdostana de pui cu sos vanatoresc".
Ingrediente:
50 g de sunca de Praga
50 g de cascaval
150 g de piept de pui
ciuperci
ceapa
vin
piure de rosii
sare
piper
Valentin CEAFALAU - vali@vinul.ro 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
sos vAnAtoresc?!?!?!   de Olga Khan
A r h i v a
  Pinot Noir 2008 - Domeniul Coroanei Segarcea    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Presedintele a mutat, Geoana s-a prostit de tot (5556 afisari)
 Basescu mazileste generalii incomozi (4881 afisari)
 Guvernul prezidential (1994 afisari)
 Romania este noua tinta a Gazprom (1751 afisari)
 Traian in PSD, Mircea in Playboy (1426 afisari)
 La 41 de ani, Tania Budi - goala si sexy in Playboy (5303 afisari)
 Doi tineri fac sex in camera de asteptare a unui salon de tatuaje (IMAGINI INTERZISE MINORILOR) (4422 afisari)
 Specia umana va disparea in cateva sute de ani. Va fi o lume a sobolanilor, a buruienilor si a gandacilor (2747 afisari)
 Dan Nica face dezvaluiri incendiare: Banii negri din contrabanda cu tigari sunt folositi in campania electorala  (2384 afisari)
 UPDATE ORA 17.20: Consilierul PSD porno i-a stricat lansarea lui Geoana: Mersi, ba, este cel mai frumos cadou! (2074 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00822 sec.