Ziua Logo
  Nr. 4652 de marti, 29 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Jazz-rock
Un Lord la Sala Palatului
Jon Lord, unul dintre cei mai completi muzicieni din istorie, cunoscut in special pentru statutul de membru fondator al legendarilor Deep Purple, va concerta pe 5 noiembrie la Sala Palatului din Bucuresti.
Compozitor si claviaturist specializat in orga Hammond si pian, Jon Lord a reusit de-a lungul timpului sa creeze un sound propriu de blues-rock, sound pe care l-a dezvoltat si imbogatit continuu din anii 60' pana in prezent. Alaturi de Ian Paice (tobe), a pus bazele formatiei Deep Purple, grup ce avea sa devina ulterior unul dintre cele mai influente din istorie. Lord a parasit definitiv Deep Purple in 2002.
Pe langa capitolul legat de Deep Purple, Jon Lord are in portofoliu si alte realizari: a fost membru Whitesnake, Ashton&Lord, The Artwoods si Flower Pot Man, a contribuit la dezvoltarea genului fusion, s-a afirmat ca si compozitor clasic, are colaborari cu mari muzicieni.
Pana in 2008, cea mai de succes compozitie a sa a fost "Concerto for Group and Orchestra", cantata in 69' la Royal Albert Hall din Londra de Deep Purple alaturi de Filarmonica Regala. Initial, lucrarea are parte de o primire modesta din partea publicului, insa in timp i se recunoaste valoarea si este reluata de Lord in peste 40 de concerte pe toate continentele in 1999, la 30 de ani de la aparitie. "Concerto for Group and Orchestra" este inclusa in programul de la Bucuresti.
"Oamenii imi tot trimiteau emailuri si scrisori in care imi spuneau ca au urat muzica rock pana ce au ascultat "Concerto for Group and Orchestra". Fanii muzicii rock, pe de alta parte, mi-au scris spunandu-mi ca impresia lor despre orchestre era ca sunt cat se poate de plictisitoare. Asta pana sa asculte lucrarea. Apoi, au devenit fani ai muzicii clasice. Muzica inseamna in primul rand comunicare, iar eu vreau sa-mi exprim fiecare latura a mea prin muzica" Jon Lord.
In 2008, o alta lucrare marca Jon Lord, "Durham Concerto", a intrat in topul albumelor clasice. Jon Lord a incercat mereu sa imbine hard rockul cu muzica orchestrala, fiind practic cel care ghideaza soundul Deep Purple pana la venirea lui Ritchie Blackmore (avea sa inceapa perioada de heavy metal).
Pe scena Salii Palatului, Jon Lord va aduce piese din repertoriul Deep Purple ("Child In Time", "Smoke On The Water", "Pictures Of Home"), dar si piese selectate de pe cele 15 albume solo. Si pentru ca un Lord are mereu invitati de seama, pe 5 noiembrie, alaturi ii vor sta pianista poloneza Katia Laska, Orchestra Filarmonica din Ruse si Steve Balsamo, cel care in anii '90 a avut rolul principal (Iisus) in musicalul "Jesus Christ Superstar".
Jon Lord este la prima vizita in Romania. Biletele pentru concertul de la Sala Palatului costa intre 70 si 360 de lei (in functie de locul ocupat in Sala). Organizatorii concertului sunt cei de la Artmania.
Alex OLARU, alex.olaru@ziua.ro 
A r h i v a
  Prognoza pentru toamna 2009: concerte in averse    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Garantie pentru Basescu si Videanu (3450 afisari)
 Iliescu, pionul otravit al KGB (3205 afisari)
 Basescu, sah la Geoana cu pionul Boc (3048 afisari)
 Evadarea lui Hitler (2020 afisari)
 Nastase si Dan Ioan Popescu, reclamati la Parchet pentru privatizarea Petrom (1932 afisari)
 Regina sexului oral de la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi se destainuie (6216 afisari)
 Ucigasul Mihaelei Runceanu se destainuie dupa 20 de ani de tacere (5199 afisari)
 Actrita porno critica poporul roman, intr-o engleza greu descifrabila (VEZI VIDEO) (4413 afisari)
 Socant: O femeie gravida in sapte luni a fost violata chiar in fata sotului, imobilizat cu un pistol la tampla (2566 afisari)
 Amor nebun in lumea tenisului: Pennetta, numarul zece mondial, face sex cu Moya peste tot (2233 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00892 sec.