Ziua Logo
  Nr. 4650 de sambata, 26 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Ponoasele unei constitutii rigide
Serban ORESCU, serban.orescu@ziua.ro 
Presedintele Traian Basescu are dreptate cu propunerea sa de a fi redus de la 471 la 300 numarul de senatori si deputati; ma indoiesc, insa, ca are dreptate cand propune transformarea actualului Parlament bicameral in unul unicameral.
Afirmatia Domniei Sale ca unul unicameral corespunde mai bine nevoilor Romaniei, dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona (pana atunci va mai curge apa pe Dambovita, oricum...), nu rezista unei analize serioase, cat timp Domnia Sa se afla in fruntea Romaniei cu iesirile impetuase cunoscute, necesitand control parlamentar permanent si bine organizat.
Sa trecem la fondul problemei... Daca senatorii si deputatii vor fi mai putini, declara presedintele, "deciziile se vor lua mai usor". Asa este, numai ca nu viteza este hotaratoare pentru calitatea unei legiferari.
Exista, insa, si o modalitate de a impaca operativitatea cu calitatea legiferarii: pentru a fi operativi, parlamentarii au nevoie de auxiliari, de un centru de documentare bine dotat. Aceasta nu inseamna, insa, ca ei vor fi mai putin corupti. Asta este alta problema. Dar, vorba presedintelui: cu cat sunt mai putini, cu atat mai bine; se va fura mai putin si se va face mai putin trafic de influenta... Presedintele a cerut organi�zarea unui referendum pentru un parlament unicameral, referendum fixat in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, "ca sa diminuam costurile de consultare a poporului".
Nu avem dreptul de a face speculatii, dar nu vor lipsi parerile ca votand "da" la reducerea numarului reprezentantilor poporului, alegatorii mai slabuti la minte vor vota asijderea cu "da" si la prelungirea mandatului actualului presedinte al statului. Sa fie intamplatoare coincidenta datelor pentru reforma institutionala si pentru alegerea presedintelui? Imi vine sa cred, de aceea, ca liberalii domnului Crin Antonescu vor vota impotriva propunerii prezidentiale, din motive de strategie politica.
Ramane si problema prezentei la urne, unde e necesara prezenta a cel putin jumatate plus unul din persoanele inscrise pe listele electorale. Dar chiar in cazul unei prezente la urne de peste 50% pentru simpla modificare a numarului parlamentarilor, calea e lunga... De ce? Pentru ca parintii vitregi ai actualei Constitutii din 1991 s-au temut ca dracu de tamaie de modificari ulterioare de teama (vezi Doamne!) ca poporul ar putea renunta, vreodata, la sistemul republican. Iar acum sa culegem ponoasele acestei stabilitati transpuse intr-o Constitutie extrem de rigida...
 Afisari: 314  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
"Parinti vitregi"    de demetrius
Problema nu e numarul ci ..calitatea    de FB
"parintii vitregi ai actualei Constitutii din 1991"? Va simtiti bine?   de bigshotnews
A r h i v a
  Induiosator    6 comentarii
  Prozele lui Bedros Horasangian    4 comentarii
  Inca un avertisment    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Atentie, se misca Armata! Atentie la "codul lui Olaru"! (5107 afisari)
 Marina a dat cu fregata-n gard (2668 afisari)
 Dosarele Revolutiei bantuie prin Europa (1337 afisari)
 Frumoase din mama-n fiica (1221 afisari)
 Misterul sinuciderii Dr. Kelly (1091 afisari)
 In vizita la Marghita, Traian Basescu a ordonat cantecul ''Treceti batalioane romane Carpatii!'' (1888 afisari)
 Crin Antonescu s-a casatorit cu Adina Valean (1674 afisari)
 Mircea Snegur: Fara sprijinul Romaniei, Republica Moldova nu ar fi tinut piept in razboiul cu Transnistria (1567 afisari)
 Sexy Kelly Brook, goala pentru o sedinta foto de moda (FOTO) (1501 afisari)
 S-a maritat cu ucigasul fiicei ei (1489 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.86118 sec.