Ziua Logo
  Nr. 4649 de vineri, 25 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
PDL si MJ au refuzat "Pactul pentru Justitie"
-- Dupa ce au lucrat o saptamana la documentul destinat opririi protestelor magistratilor, reprezentantii Puterii nu mai vor sa-l semneze
Executivul si PDL nu au facut pace cu magistratii: unii nu semneaza, altii nu-si asuma raspunderea
Lovitura de teatru ieri la Bucuresti. La ora la care reprezentantii celor trei puteri in stat trebuiau sa semneze "Pactul pentru Justitie", in urma caruia magistratii ar fi reluat imediat activitatea de judecata, reprezentantii PDL si ai Ministerului Justitiei au anuntat ca refuza sa-l semneze.
Documentul final fusese deja pregatit, dupa ce reprezentantii celor trei puteri l-au dezbatut vreme de o saptamana. Mircea Toader, liderul grupului parlamentar al PDL, a sustinut: "Nu-l putem semna ca si obligatie a partidului. O semnatura ar insemna ca ne asumam politic aceste angajamente".
Toader a pretins ca nu are mandat sa semneze pactul si ca problemele magistratilor vor fi antamate de Comisia speciala pentru analizarea crizei intervenite in functionarea Justitiei, infiintata ieri la Parlament.
La randul sau, secretarul de stat de la Ministerul Justitiei, Gabriel Tanasescu, a declarat ca angajamentele din pact "pot fi discutate numai dupa ce magistratii intra in salile de judecata, nu discutam de pe pozitii de forta". Liderul grupului parlamentar al PNL, Eugen Nicolaescu, a criticat refuzul anuntat in ultima clipa: "Sunt surprins de faptul ca cei care si-au asumat sa vina la dialog si au spus ca au mandat, azi spun ca nu mai au mandat. E clar ca nu se doreste sa se rezolve criza".
Obiectia PDL
Judecatorul Laura Andrei, vicepresedintele Tribunalului Bucuresti a replicat: "Ma bucur ca presa e azi aici si poate sa vada unde este blocajul in comunicare si cine e inflexibil". Reprezentantii magistratilor s-au aratat deceptionati si au reamintit ca pactul a fost agreat zilele trecute de cei care ieri l-au refuzat. Si ca documentul cuprinde doar prevederi constitutionale referitoare la obligatia legala de finantare adecvata a Justitiei, pe care Executivul si Legislativul le-au incalcat anul acesta, cand au luat Justitiei taxele de timbru si i-au redus bugetul alocat. Magistratii au reprosat celor de la PDL si MJ: "Nu mai recunoasteti propria dvs. activitate, dupa ce am convenit forma pactului si ne-am pus in fata dvs. cu toate problemele?" In final, pentru a salva aparentele, Toader Mihai a acceptat sa semneze pactul din partea grupului politic PDL, cu obiectiunea: "a participat la dezbateri fara sa-si asume prevederile acestui act".
O a doua incercare a magistratilor de a incheia un pact semnat cu celelalte doua puteri a avut loc ieri seara la INM. Au participat toti reprezentantii marcanti ai magistratilor din CSM, Inalta Curte si asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor. La o ora dupa momentul fixat pentru inceperea tratativelor, nimeni din partea Guvernului condus de Emil Boc (care a fost invitat personal) nu se prezentase, spre dezamagirea magistratilor prezenti. A fost prezent doar secretarul de stat din MJ, Gabriel Tanasescu, care a reiterat pozitia anterioara - aceea ca nu discuta cu magistratii pana ce acestia nu inceteaza protestele.
La inchiderea editiei era a asteptat sa vina Mircea Geoana, din partea grupului parlamentar al PSD-PC. Fata de atitudinea Executivului si a PD-L, magistratii urmeaza sa decida cum vor evolua protestele incepute de ei in urma cu cateva saptamani.
Aviz negativ pentru Kovesi
Sectia de procurori a CSM a dat ieri, cu majoritate de voturi, aviz negativ propunerii ministrului Justitiei Catalin Predoiu de reinvestire in functia de Procuror General al Romaniei, a Laurei Codruta Kovesi. Avizul negativ s-a dat dupa trei ore de intrebari si reprosuri adresate lui Kovesi de catre membrii CSM. Avizul CSM are insa caracter pur consultativ, astfel incat presedintele Traian Basescu este liber sa o numeasca pe Kovesi pentru un nou mandat de 3 ani.
Razvan SAVALIUC - savaliuc@ziua.ro 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Bravo pdlaci sunteti extrem de logici   de Shadow
santaj   de cosor ion
A r h i v a
  Covei: vand masini si sparg seminte    4 comentarii
  Alba-neagra cu Revolutia    2 comentarii
  "Insulina" la Parchet    
  Mita lui Penescu    
  Jaf la ButanGas    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Generalul Olaru arunca manusa (5938 afisari)
 Biserica cu spatele la zid (2351 afisari)
 Ghaddafi a facut spectacol la ONU (2305 afisari)
 Covei: vand masini si sparg seminte (990 afisari)
 Criterii (988 afisari)
 Tanara prinsa beata la volan bate politistii din sectie (VEZI VIDEO) (1849 afisari)
 Coincidenta bulgareasca la Loto 6/49: Numerele 06, 22, 41 si 43 au iesit castigatoare de doua ori consecutiv la Bucuresti (1618 afisari)
 Jaf la drumul mare din fonduri europene (1496 afisari)
 Incredibil! Portarul lui IFK Goteborg si-a micsorat poarta in timpul meciului! (VIDEO) (1398 afisari)
 Cel mai trist catel din lume (FOTO) (1223 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00960 sec.