Ziua Logo
  Nr. 4644 de sambata, 19 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Iluzii marca "Prima Casa"
-- Doar 1,6% din numarul tranzactiilor imobiliare au legatura cu programul guvernamental
Programul guvernamental "Prima casa" deceptioneaza tot mai multe persoane care si-au pus speranta in el. Numarul de case vandute este mic pentru ca procesarea dosarelor se desfasoara cu greutate. In tara, interesul este destul de scazut, iar cei care sperau sa-si cumpere locuinta prin programul "Prima casa" constata cu amaraciune ca nu se incadreaza in conditiile impuse de banci.
Analistii imobiliari sustin ca programul "Prima casa" nu are cum sa influenteze piata imobiliara. Practic, numarul de tranzactii este destul de mic pentru a avea un impact semnificativ asupra pietei. Analistul imobiliar Radu Zilisteanu sustine ca numarul de credite acordate lunar prin programul "Prima casa", aproximativ 500, este foarte mic. "Conform datelor furnizate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici, in Romania se realizeaza aproximativ 30.000 de tranzactii imobiliare in fiecare luna. Tranzactiile realizate prin intermediul programului "Prima Casa" reprezinta circa 1,6% din piata, ceea ce este nesem�nificativ", sustine Zilisteanu. In consecinta, "Prima Casa" nu are cum sa influenteze in mod decisiv preturile decat la nivel psihologic, al asteptarilor. "Unii proprietari de apartamente de 2 camere cotate la aproximativ 50.000 euro au cerut 60.000 euro. Pe de alta parte, cei care detin apartamente de 3 camere cotate la 70.000 euro au inceput sa micsoreze preturile, spre 60.000 euro. Insa, numarul de tanzactii concrete este extrem de mic", spune Radu Zilisteanu.
Lentoarea cu care se desfasoara programul se pare ca nu poate fi depasita usor. "Bancile nu au avut un instructaj corespunzator pentru a realiza dosarele. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) s-a trezit brusc cu o misiune care in mod vadit ii depasea posi�bilitatile. In toata existenta sa, Fondul a garantat numai 2.500 de credite pentru IMM-uri, acum este obligat ca intr-un timp foarte scurt sa analizeze mii de dosare. FNGCIMM nu a reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor, de aceea s-au intarziat foarte mult dosarele. O consecinta foarte grava a acestui fapt este ca oamenii au semnat antecontracte de vanzare-cumparare, au platit avansul si, din cauza intarzierilor, au pierdut banii", explica Zilisteanu.
Inghesuiala doar la Bucuresti
Cat priveste desfasurarea programului, se pare ca acesta este concentrat in cateva orase mari derulat prin cateva banci. Potrivit ultimelor date furnizate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) 69% dintre tranzactii au avut loc in Bucuresti. Exista insa zone unde "Prima casa" este un vis indepartat, situatia la nivelul tarii fiind una neuniforma. Spre exemplu, la Resita, conform Agerpres, desi numarul cererilor pentru o locuinta este de circa 3.000, nimeni nu a fost interesat, pana acum, de programul guvernamental "Prima casa". Din cei inscrisi pe listele Primariei Resita, care doresc sa obtina o locuinta, doar 21 de familii indeplinesc criteriile cerute de acest program.
George BANCIULEA - george.banciulea@ziua.ro; Iulian SImbeteanu - iulian.simbeteanu@ziua.ro 
A r h i v a
  Romania antiracheta    22 comentarii
  Mofturile magistratilor paralizeaza Romania    10 comentarii
  Boc o remaniaza pe Andronescu daca schimba directorii    12 comentarii
  Bancile nu se grabesc    
  Firmele de constructii in colaps    
  Guvern fara comunisti la Chisinau    1 comentariu
  Obama vrea sa impuna un Summit israeliano-palestinian    12 comentarii
  Scrisul de mana tradeaza mincinosii    2 comentarii
  Dictionar de autonomie    
 Top afisari / comentarii 
 Romania antiracheta (1882 afisari)
 Amenintarea statului in stat (1844 afisari)
 Coalitia moare in octombrie (1473 afisari)
 Mofturile magistratilor paralizeaza Romania (1303 afisari)
 Beizadeaua Craiovei in fata judecatorilor (1278 afisari)
 Diva porno Felicia Tang, torturata si ucisa de iubitul ei, fost preot! (9248 afisari)
 Michael Jackson, interviu plin de dezvaluiri socante despre propria familie! (VEZI VIDEO) (3465 afisari)
 Pictorial cu scandal! Miss World Ungaria, data afara din hotel in plina sedinta foto erotica - FOTO (2309 afisari)
 Ion Dolanescu a vrut sa se insoare cu Nadia Comaneci (1612 afisari)
 Elena Basescu s-a mutat cu Syda, la Paris (1489 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01120 sec.