Ziua Logo
  Nr. 4642 de joi, 17 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Paianjenii bancomatelor
-- Politia a destructurat un nou grup infractional din Mehedinti, care jefuia ATM-uri cu carduri clonate * Grupul opera in Romania si in Italia
Unul din membrii retelei, surprins in flagrant in timp ce opereaza un bancomat
Infractiunile comise cu violenta pun in "inferioritate" jafurile inregistrate la bancomate, unde "blandetea" modului de operare face ca totul sa para mai putin spectaculos. Nu insa si nepagubos, pentru un numar potential foarte mare de persoane, oarecum protejate prin faptul ca nu le este pusa viata in pericol.
In urma actiunilor politistilor, cinci dintre membrii grupului au fost depistati la Timisoara, chiar in exercitiul functiunii. In autoturismele lor s-au gasit 54.000 de lei, 54 de carduri clonate neinscriptionate, pe care erau aplicate etichete cu grupuri de cifre, 20 de etichete cu grupuri de cifre reprezentand coduri PIN, dar si 20 de grame de droguri de risc. Pagubele sunt insa incomparabil mai mari, intrucat la domiciliile infractorilor s-au descoperit aparatura informatica, suporti de stocare a datelor, documente false, inscrisuri, acte de proprietate asupra unor bunuri imobile si masini de lux. Aceasta, in conditiile in care cei cinci nu lucrau nicaieri, dar dispuneau permanent de foarte multi bani. Coordonatorul afacerii era Jan Gherghinescu (39 ani), care asigura cazarea celorlalti in regiunea italiana Livorno si gasea locurile favorabile instalarii dispozitivelor de citire a cardurilor. Dispozitivele erau plasate noaptea in supermarketuri si benzinarii de Ionut M. (24 ani), care iesea dimineata, fara sa lase urme. Apoi, cei cinci preluau toate informatiile despre cardurile cumparatorilor, stand linistiti intr-o parcare, cu ajutorul unui laptop dotat cu un dispozitiv special. Aduse in tara, datele furate erau transferate de Viorel R. (23 ani) pe carduri "virgine", cu ajutorul carora se faceau extrageri ilegale din bancomate identificate in prealabil de Eugen Firu (24 ani). Un rol important avea si Petre Tranca (28 ani), soferul grupului, care verifica daca sunt filati, stabilea trasee - mereu schimbate - si efectua recunoasteri in locurile de amplasare a bancomatelor. Toti sunt din Drobeta Turnu Severin.
Copie la indigo
Din moment ce meseria adevarata "se fura", e lesne de inchipuit ca si infractorii isi fura, intre ei, modurile de operare. Clonatorii mehedinteni au "clonat", la randul lor, metodele unor colegi din judet cazuti deja in mrejele politiei. Un asemenea grup infractional, format din 13 indivizi, a fost anihilat la in�ceputul lunii aprilie 2009, dupa trei luni de monitorizare. Acesta fura informatii din Belgia, Franta si Italia, sustragand ulterior bani din ATM-urile unor societati bancare aflate in orasele Strehaia si Turnu Severin. Politistii au confiscat 30 de carduri clonate, peste 1,532 miliarde lei vechi, 3000 de euro, numeroase dispo�zitive electronice, inscrisuri si documente. Cu patru luni mai devreme, alti doi tineri mehedinteni, de 18 si 21 de ani, fusesera prinsi in flagrant delict, in timp ce scoteau ilegal 300 milioane lei vechi dintr-un bancomat din Orsova, iar la domiciliile lor au fost depistate alte materiale care au probat activitatea infractionala.
Tinerete dupa gratii
Ieri, politistii BCCO din Capitala si lucratori ai DGIPI au destructurat un alt grup infractional de falsificatori de carduri bancare - cinci tineri din Ramnicu Valcea, de 22-25 de ani - care opera la fel cum am aratat mai sus, in Bucuresti si in judetele Valcea, Sibiu, Dolj, Prahova, Olt, Covasna si Arges. Paguba totala estimata - peste 14 miliarde lei vechi! In cazurile de acest gen, frapeaza in mod deosebit varstele infractorilor, de regula sub 30 de ani. Toti acestia risca pedepse cu inchisoare cuprinsa intre 3 si 12 ani.
Adrian-Nicolae POPESCU - adrian.popescu@ziua.ro 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Viorel R.   de the
A r h i v a
  Dosarul "Buldozerul"    
  Exclusa din Magistratura    1 comentariu
  Revolutia xeroxata    2 comentarii
  Politia: agentii G4S au picat traseul    2 comentarii
  Roman linsat la Madrid    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cronologia scandalului Frati de Arme (2903 afisari)
 Umanizarea lui Hitler (1588 afisari)
 GPS din Epoca de Piatra (1573 afisari)
 Mai multe Romanii, un singur presedinte! (1458 afisari)
 Japonia satula de papucul SUA (1398 afisari)
 Prezentator TV, in direct: "Continua sa f**i puiul ala!" (VIDEO) (3018 afisari)
 Rockerii de la Rammstein si-au lansat noul clip, "Pussy", pe un site porno (IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (2412 afisari)
 Nu e un monstru, ci o tanara in constum de baie! (FOTO) (2370 afisari)
 A aparut un al treilea fiu al lui Ion Dolanescu (2366 afisari)
 Gollum, creatura care a pus pe jar locuitorii unui oras sud-american (FOTO) (2054 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00960 sec.