Ziua Logo
  Nr. 4642 de joi, 17 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
GPS din Epoca de Piatra
-- Este considerata una dintre cele mai noi inovatii tehnologice create cu scopul exact de a ajuta calatorii rataciti. Dar se pare ca ingeniosul sistem de navigatie nu este atat de modern precum s-a crezut pana acum. Potrivit cotidianului Daily Mail si unei teorii nou lansate, omul preistoric naviga pe teritoriul Mari Britanii cu ajutorul unui sistem similar, bazat pe cercuri de piatra si tot felul de alte elemente de marcaj.
Potrivit istoricului amator Tom Brooks, complexa retea alcatuita din pietre, forturi localizate in coline si diferite constructii si ridicaturi de pamant, permitea locuitorilor Terrei de acum 5000 de ani sa parcurga sute de kilometri cu o acuratete impresionanta pentru acele vremuri.
Respectiva retea se intindea pe o buna parte din zona sudica a Marii Britanii si Tara Galilor si includea puncte de referinta precum Stonehenge si Silbury Hill, pretinde Brooks, fost director de marketing di Honiton, Devon. Britanicul a analizat peste 1500 de situri preistorice din Marea Britanie si Tara Galilor si a reusit sa le conecteze absolut pe toate cu cel putin alte doua situri, folosind triunghiuri isoscele - tri�unghiurile cu doua laturi de aceeasi lungime. Aceasta este dovada de necontestat ca acele puncte topografice au fost create deliberat drept "ajutoare navigationale". Majoritatea au fost construite unul in interiorul celuilalt si reprezentau cel mai simplu si scurt traseu de ajungere de la punctul A la punctul B. Iar pentru calatoriile cu un nivel mai ridicat de dificultate, oamenii din Epoca de Piatra obisnuiau sa fragmenteze ruta intr-o serie de pasi mai usor de strabatut.
De exemplu, un locuitor din Silbury Hill, regiunea Wiltshire, putea cu usurinta sa ajunga in Lanyon Quoit, din Cornwall, cu ajutorul sistemului lor de navigatie, dar fara ajutorul unei harti. Tom Brooks a tinut sa precizeze: "Laturile unora dintre triunghiuri au peste 160 de kilometri lungime, cu toate acestea, punctele topografice au fost stabilite cu o exactitate de pana la 100 de metri.
Acestea fiind spuse, e usor sa iti dai seama ca nu au fost realizate la buna intamplare, ci au fost gandite. "Atat de avansata, sofisticata si precisa este aceasta topografie geometrica recent descoperita incat eu sunt de parere ca lumea ar trebui sa-si revizuiasca fundamental perceptia asupra stramosilor nostri din Epoca de Piatra, sa nu-i mai con�sideram atat de inapoiati. Sau poate, cine stie, or fi primit vreun fel de indrumare din afara".
Cand a fost intrebat daca "indrumare din afara" semnifica "ajutor extraterestru", istoricul amator nu a eliminat aceasta posibilitate. Cu toate acestea, Mike Pitts, editor la publicatia British Archaeology, a declarat: "Peisajul regiunii din sudul Marii Britanii a fost intens colonizat si prezinta numeroase puncte topografice si descoperiri arheologice. E extrem de usor sa gasim anumite diagrame in acea zona, dar asta nu inseamna ca sunt reale".
Ana Munteanu - anamaria.munteanu@ziua.ro 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
GPS!!!!! cea mai idioata analogie posibila...   de geek-a-contra
GPS? Ca-n bancul cu telefonia:   de Ereticul
A r h i v a
  Angelina Jolie la Bucuresti    1 comentariu
  Expozitie de picturi Bob Dylan    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cronologia scandalului Frati de Arme (2903 afisari)
 Umanizarea lui Hitler (1588 afisari)
 GPS din Epoca de Piatra (1573 afisari)
 Mai multe Romanii, un singur presedinte! (1458 afisari)
 Japonia satula de papucul SUA (1398 afisari)
 Prezentator TV, in direct: "Continua sa f**i puiul ala!" (VIDEO) (3018 afisari)
 Rockerii de la Rammstein si-au lansat noul clip, "Pussy", pe un site porno (IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (2412 afisari)
 Nu e un monstru, ci o tanara in constum de baie! (FOTO) (2370 afisari)
 A aparut un al treilea fiu al lui Ion Dolanescu (2366 afisari)
 Gollum, creatura care a pus pe jar locuitorii unui oras sud-american (FOTO) (2054 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01502 sec.