Ziua Logo
  Nr. 4639 de luni, 14 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Marile Dosare
Drumul armelor
Aceasta este o parte din munitia distrusa la Babeni.
In urma investigatiilor efectuate de ziarul ZIUA au rezultat o serie de neconcordante privind transportul, descarcarea si procesul de delaborare
in Romania a celor peste 1800 de tone de munitii calibru NATO, care
au apartinut armatei taiwaneze.
Probleme au aparut inca din momentul in care firma MAXAM Europa a castigat, anul trecut, licitatia prin care se angaja sa distruga imensa cantitate de proiectile de iluminare, percutante, cumulative si explozive ale armatei taiwaneze. Reprezentantii MAXAM au castigat aceasta licitatie, dar nu au luat in calcul faptul ca nu dispuneau de tehnologia necesara procesului de delaborare. Intreaga cantitate de munitie, incarcata, potrivit declaratiilor directorului de la UM Babeni, pe cinci vapoare a ajuns, in urma cu un an de zile, in portul Burgas.
Firma MAXAM are o filiala in Bulgaria, la Gabrovo, unde produce explozivi si unde a instalat rapid mai multe echipamente pentru distrugerea munitiilor. Constatand ca nu pot respecta termenele pe care si le asumasera prin contract, reprezentantii MAXAM au apelat la sucursala MAXAM Romania.
In luna octombrie 2008 au inceput discutiile intre reprezentantii MAXAM Romania si conducerea de la UM Babeni pentru ca o parte din munitia taiwaneza sa fie distrusa la Babeni.
Pe fir a intrat Cornel Pur�carea care a aflat de faptul ca in portul Burgas se gaseste o mare cantitate de munitii si prin intermediul directorului general al MAXAM Europa si al lui Vasile Catana, director la Maxam Romania, a inceput negocierile cu conducerea UM Babeni.
Pe 28 noiembrie 2008, Purcarea isi inregistra la Registrul Comertului firma Oxo Network Consulting SRL. Imediat, reprezentantul firmei Oxo a demarat procedurile pentru obtinerea autorizatiilor si licentelor in baza carora putea sa faca legal import de munitii. Cornel Purcarea trebuia sa obtina de la Agentia Nationala de Control al Exporturilor (ANCEX) certificatul international de import, certificatul de control al livrarii, declaratia destinatarului final si licenta privind autorizarea firmei de a efectua operatiuni de import cu materiale explozive. Pe langa aceste documente, firma Oxo avea nevoie de autorizatie din partea Oficiului de Control al Importurilor si Exporturilor de Produse speciale din cadrul Ministerului Apararii Nationale si Directiei Arme Explozivi si Substante Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. In plus, mai avea nevoie de avize si autorizatii din partea Inspectoratului de stat teritorial pentru protectia muncii si Ministerului Economiei.
Tot acest proces de autori�zare a unei firme pentru a putea derula afaceri cu arme si munitii este unul deosebit de laborios si necesita o perioada mare de timp, avand in vedere ca sunt necesare verificari complexe, inclusiv din partea serviciilor de informatii. Cu toate acestea, Cornel Purcarea si-a continuat negocierile atat cu MAXAM, cat si cu UM Babeni pentru a putea introduce in tara cele 105 containere cu munitii care se aflau la bordul vasului danez "Stella Maris", sub pavilion ABB (Antigua&Bar�buda). Acesta stationa de peste patru luni intr-o dana din portul Burgas.
Ion Marculescu, directorul UM Babeni, nu a vrut sa ne puna la dispozitie nicio fotografie cu proiectilele percutante care contineau uraniu saracit. Purcarea solicitase licenta pentru import de munitii incadrate in lista ML7, adica materiale radioactive
 Afisari: 942  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
autorizatii si licente   de don
19 ani de democratie? Halal noua!   de Eufrosin
au contraire    de laur
PRESEDINTELE TAIWANULUI S-A SINUCIS !!! Ma Ying-jeou, scandalul obuzelor l-a terminat   de Hoku Sayebou
ciudatenii...   de dorumare
A r h i v a
  Fratii de Arme protejati de EvZ    16 comentarii
  ANCEX confirma ca Purcarea a cerut licenta pentru materialele radioactive    1 comentariu
  Contract ilegal    
  Misterul de la Babeni    1 comentariu
  Enigma codurilor de pe containere    
  Nu ratati maine    
 Top afisari / comentarii 
 Masonii lui Danacu se leapada de statul roman (4561 afisari)
 Basescu aparat de papagalul EvZ (3594 afisari)
 Fratii de Arme protejati de EvZ (2233 afisari)
 Inaltarea Sfintei Cruci (1873 afisari)
 Sfarsitul haiduciei lui Bandris (1606 afisari)
 O descoperire revolutionara: Lumea ar putea sa nu ramana niciodata fara hidrocarburi (3281 afisari)
 Ioana Visan, dama de companie preferata a lui Berlusconi: "E un libidinos si pe deasupra arata si groaznic" (2826 afisari)
 Camerele video de la Metro Baneasa filmeaza in cabinele de proba - VIDEO (2571 afisari)
 Un sarpe cu picior a fost descoperit in China (1904 afisari)
 Breb, orasul maramuresan unde Printul Charles este vecin cu un fotograf britanic venit sa caute "raiul pe Pamant"  (1783 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01791 sec.