Ziua Logo
  Nr. 4637 de vineri, 11 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Ziua buna de dimineata se cunoaste
-- Decisa sa sacrific o zi, sau mai multe, pentru a vedea cu ochii mei ce era atat de imperios in Legea educatiei incat sa impuna adoptarea ei prin asumarea raspunderii guvernului, m-am pus pe citit.
Asa cum banuiam, nu e nimic acolo care sa perturbe grav armonia Pactului pentru Romania Fesenista, ceea ce imi consolideaza convingerea ca asumarea raspunderii Guvernului pe niste legi, fie ele chiar organice, cand dispune de o majoritate parlamentara de 73%, este cel mai clar certificat de impo�tenta politica a dlor Basescu, Boc si Geoana. Ca in fabula lui Donici, "Racul, Broasca si o Stiuca" trag fiecare in alta directie sacul in care orbecaim noi, supusii, si ne dovedesc si pe aceasta cale ca s-au compromis degeaba.
Dar sa revin de la Pactul pentru FSN la Pactul pentru Educatie. Cele cateva sute bune de pagini ale legii ofera variate satisfactii intelectuale si stilistice cui se osteneste sa le parcurga. Vroiam sa semnalez o seama de idei sanatoase, cum ar fi cea a finantarii programelor universitare pe cicluri de studii, la pachet cu o multime de iluzii, cum ar fi inflorirea invatamantului de toate gradele datorita descentralizarii (prin care scolile si liceele devin anexe ale domeniului seniorial al baronilor locali), vreo 20 si mai bine de definitii liminare de tot hazul, plus o somptuoasa colectie de virgule intre subiect si predicat.
Toate planurile mele s-au dus insa de rapa cand am observat, aproape din intamplare, un detaliu care m-a lasat literalmente cu gura cascata: articolul 37/4 prevede urmatoarele: "invatamantul secundar superior, liceal, functioneaza, de regula, cu urmatoarele filiere si profiluri: filiera teoretica, cu profilurile umanist si real; b) filiera tehnologica, cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale si protectia mediului; si c) filiera vocationala cu profilurile militar, de informatii, de ordine si securitate publica, teologic, sportiv, artistic si pedagogic". Da, doamnelor si domnilor, de informatii, nu de informatica. Conform legii, "invatamantul vocational constituie forma de invatamant prin care se valorifica aptitudinile, talentul si performantele individuale". Copiii cu aptitudini de privitori pe gaura cheii si cu talent de paraciosi vor putea asadar sa-si valorifice de mici asemenea competente (am numarat vreo 90 de ocurente ale acestui cuvant-cheie, pana m-am plictisit).
Poate ca eu am trait pana ieri pe alta lume, dar nu stiam sa existe nici la noi, nici aiurea, soimi ai serviciilor secrete, Mini-Songuri care canta la urechea cui trebuie. Licee militare - da, au o excelenta traditie. Dar licee de informatii? Personal, am fost totdeauna de parere ca serviciile au si interesul, si datoria morala de a-si recruta viitorii agenti la o varsta care sa le permita discernamantul matur si competentele, vorba legii, axiologice: cel mai devreme dupa ce au absolvit o facultate, cand stiu, cat de cat, ce vor de la viata, si nu se pierd in reverii cu James Bond. Acuma ni se propune infiintarea de licee cu aceasta vocatie? Ce competente vor dobandi oare bietii copii, ascultatul pe la usi? Mai an, opinia publica vibra de indignare cand a aflat ca Securitatea recruta informatori - elevi de liceu. De ce nu de gradinita, tot va deveni obligatorie! N-ar fi induiosator sa vedem - sau mai degraba sa nu vedem, ca vor fi secrete - mici armate ale umbrelor, agenti 007 in pantalonasi scurti, gata sa-si valorifice aptitudinile si talentul turnandu-l pe Gigel ca a vorbit in somn?
Zoe PETRE - zoe.petre@ziua.ro 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Votkatia natzionala   de Ion Caramache
iar ziua rea dupa prima pagina .........   de vodka
raducul abereaza cu spor   de Shadow
O fi Basescu.....   de Radu M
A r h i v a
  Apatie sindicala    1 comentariu
  Scenarii pesimiste la Chisinau    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Ambuscada (4351 afisari)
 Radioactivitatea fratilor de arme (2625 afisari)
 Presedintele SUA nu are timp de Basescu (1834 afisari)
 Full contact Basescu-CSM (1718 afisari)
 Prim-adjunctul lui Kovesi gropar al dosarelor Revolutiei (1399 afisari)
 Dezastrul "Autostrada Transilvania", prezentat de Discovery drept "cel mai mare proiect rutier" din Europa (VIDEO) (2550 afisari)
 Teorii controversate despre atacurile de la 11 septembrie: Turnurile Gemene au fost distruse de explozii, Pentagonul - atacat cu o racheta, iar angajatii evrei nu s-au prezentat la munca (2508 afisari)
 Imagini in exclusivitate din casa lui Ion Dolanescu: Fiul cel mic sustine ca a vrut sa se sinucida din cauza fratelui sau - VIDEO (2158 afisari)
 Scandal sexual, la o scoala din Baia Mare: Directorul, acuzat ca le-ar fi predat unor eleve, dupa ore, lectii de sex (VIDEO) (2019 afisari)
 Patrick Swayze, trimis sa moara acasa (1938 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02118 sec.