Ziua Logo
  Nr. 4633 de luni, 7 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Otello, conflict religios
-- Opera in patru acte "Otello" de Verdi, montata de Mihai Maniutiu la Opera Nationala Romana Cluj-Napoca, prezentata sambata seara la Bucuresti in cadrul Festivalului "George Enescu", s-a ridicat la standardul unui spectacol european. Publicul a fost impresionat, aplaudand minute in sir.
Asa cum spunea regizorul intr-un interviu, acest spectacol ne-a oferit "o seara pe care nu o vom uita prea curand". Totul este bine conturat, evolutiile actoricesti se imbina perfect cu muzica, costumele surprind, decorurile se schimba la fiecare act. Bineinteles de cel mai mare succes s-au bucurat interpretele tenorului Franco Farina (Otello), a baritonului Alberto Gazale (Jago) si a frumoasei si gingase soprane Carmen Gurban (Desdemona). Dar la acelasi standard s-au ridicat si Liliana Neicu (Emilia), Sorin Lupu (Cassio) si Florin Pop (Roderigo), care impreuna au format o echipa pe scena. Iar Corul si Orchestra din Cluj-Napoca au fost parca indrumati de o bagheta de aur sub conducerea lui Miguel Gomez Martinez. Valentin Codoiu, prin scenografia realizata a dat spectacolului o noua viziune. Daca la inceput ai senzatia ca ai nimerit intr-un film SF vechi datorita costumelor si proiectiilor, pe parcurs decorurile iti dau senzatia de derulare inapoi a anilor. De la radarul unui vas, mare involburata se trece la un clar de luna romantic, la ploi, vitralii si ziduri medievale.
Momentul culminant al operei, care a atras uralele si aplauzele publicului chiar in timpul actului, a fost cand Desdemona, chinuita de presentimentul mortii apropiate spune rugaciunea, o parafrazare libera dupa textul "Ave Maria". In piesa lui Shakes�peare nu exista rugaciunea, dar asa cum spunea Mihai Maniutiu, "in <<Otello>> de Verdi conflictul fundamental e de ordin religios". Atrag de asemenea dueturile dintre Otello si Desdemona, aparte fiind cel de dragoste, care incheie actul I. Este vorba despre "motivul sarutului", care la inceput revarsa fericire, dar la sfarsitul operei revine intr-un cadru tragic, cand Otello se prabuseste muribund. (C.S.P.)
A r h i v a
  Filmul "Francesca" interzis in Italia    2 comentarii
  Gala Tanarului Actor    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Se inchide cercul? (4503 afisari)
 Basescu gireaza un dezastru de peste 4,5 miliarde de euro (4457 afisari)
 Sfarsitul lumii vine cu urmatorul Papa (4136 afisari)
 Israelul se pregateste de catastrofa (3324 afisari)
 Autonomie sub steagul lui Arpad (2362 afisari)
 Incredibil: Un taur a incercat sa violeze o femeie toreador! (VIDEO) (4839 afisari)
 Gwyneth Paltrow, cu sanii la vedere, in aeroportul din Barcelona (FOTO) (2933 afisari)
 Fost fotomodel "scheletic", a ajuns celebra dupa ce defileaza pe podium cu forme generoase (2354 afisari)
 Adevaratele motive pentru care fac femeile sex: mila, plictiseala si migrenele (2312 afisari)
 Cher, doar o umbra a divei stralucitoare de alta data (FOTO) (1852 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00859 sec.