Ziua Logo
  Nr. 4630 de joi, 3 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Diaconescu s-a suparat pe Olanda
-- Ministrul roman de Externe si-a anulat vizita la Haga si remarca un "gest inamical" in conditiile in care "firmele olandeze obtin profit in Romania"
Ministrul roman de Externe a anuntat ieri printr-un comunicat de presa ca si-a anulat vizita programata sa inceapa azi in Olanda. "Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu surprindere din presa de demersul Guvernului Olandei de a transmite catre Camera Reprezen�tantilor a acestei tari, o evaluare publica, avand accente radicale privind functionarea statului de drept in Romania", se arata in comunicatul MAE. Acest conflict intervine in conditiile in care Comisia Europeana urmeaza sa prezinte in cursul acestei luni raportul pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare din Justitie.
Criticile olandeze
Guvernul olandez a anuntat o serie de concluzii in cursul zilei de marti, in cadrul raspunsului sau asupra raportului de la 22 iulie, intocmit de Comisia Europeana in baza Mecanismului de Cooperare si Verificare, pentru Romania si Bulgaria. Ministerul olandez al Afacerilor Externe este de parere ca Romania si Bulgaria depun inca prea putine eforturi in lupta impotriva coruptiei si criminalitatii organizate, iar managementul fondurilor europene continua sa fie slab, relateaza Mediafax. Guvernul olandez va continua sa faca presiuni la nivel european, pentru ameliorarea situatiei in ambele tari, cele mai noi membre ale Uniunii Europene. In cazul in care nu se vor inregistra ameliorari, acest lucru va avea consecinte atat asupra transferului de fonduri europene catre cele doua tari, cat si asupra accesului lor in zona Schengen. In scrisoarea trimisa miercuri Camerei Reprezentantilor de ministrul Afacerilor Europene, Frans Timmermans, ministrul Afacerilor Externe, Maxime Verhagen, si ministrul Justitiei, Ernst Hirsch Ballin, sunt identificate o serie de deficiente, inclusiv "lipsa vointei politice privind implementarea ireversibila a reformelor" din Romania.
Iritare la Bucuresti
Comunicatul MAE precizea�za ca "acest document public apare exact in ajunul vizitei ministrului roman de externe la Haga, in cadrul careia urmau sa se clarifice toate preocuparile partii olandeze legate de Raportul Comisiei Europene". "MAE considera ca gestul de a face public documentul mentionat este inamical si nepotrivit in relatia dintre doua state ale Uniunii Europene. Acest gest contravine spiritului si deschiderii dintre cele doua state reliefate de cooperarea economica excelenta, din care rezulta ca firmele olandeze obtin profit in Romania, situandu-se pe locul intai in ceea ce priveste capitalul total investit (peste 4,5 miliarde Euro)", se mai arata in precizarile Ministerului. Totodata MAE isi exprima speranta ca acest gest va fi urmat si de o explicatie pe canale diplomatice din partea ministerului olandez de Externe conform conduitei care trebuie sa prevaleze intre state membre UE. "In contextul mentionat, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a decis sa anuleze vizita sa in Olanda", conchide MAE.
Basescu vrea Agentie pentru cetatenie
Ar trebui creata o agentie pentru acordarea cetateniei, in conditiile in care structurile care functioneaza in momentul de fata, pe langa Ministerul Justitiei, nu pot face fata numarului mare de solicitari, a declarat ieri, presedintele Traian Basescu, cu ocazia primirii la Palatul Cotroceni a participantilor la reuniunea anuala a diplomatiei romane. Basescu le-a mai spus ambasadorilor ca Romania vizeaza obtinerea unui portofoliu consistent, cel al agriculturii, dar ca trebuie pregatita si o varianta de rezerva. Referitor la relatiile cu Rusia Basescu a spus ca au existat incidente in acest an, insa isi doreste relatii de egalitate.
George DAMIAN - george.damian@ziua.ro 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
IN CONDITZIILE IN CARE WESTUL INTRETZINE IN MOD PERFID MECANISMELE CORUPTZIEI ...   de cumanus
Lipsa bunului simt!   de Europeanul
IN CONDITZIILE IN CARE WESTUL INTRETZINE IN MOD PERFID MECANISMELE CORUPTZIEI ...   de BEOBACHTER
vai,   de costov
Statul de drept   de Zumbiel Stefan
Rupt in koor...   de Zold Janos
Mentalitate MAFIOTA   de Paul din Ohio
A r h i v a
  Ucraina vrea sa ne inchida Consulatul de la Cernauti    
 Top afisari / comentarii 
 Coldea - generalul copil al Imparatului Traian (4813 afisari)
 Misterioasa explozie din pustiul Israelului (2882 afisari)
 Duduia Elena pe limba ei piere (2746 afisari)
 Derapaj sau disolutie? (2256 afisari)
 Scenarii pentru puterea de la Chisinau (1581 afisari)
 Turistii din Barcelona fac sex in plina strada, cu prostituate locale (FOTO) (4404 afisari)
 Claudiu Saftoiu: E posibil ca Udrea sa fi fost plantata langa Traian Basescu de forte oculte si presedintele sa nu mai aiba control asupra ei (3034 afisari)
 Gaddafi vrea sa desfiinteze Elvetia  (2586 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu anunta noi dezvaluiri: Traian Basescu, implicat direct intr-un act de coruptie ce afecteaza siguranta nationala (2420 afisari)
 Politista la o maternitate, dama de companie dupa program (FOTO/ VIDEO) (2140 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01740 sec.