Ziua Logo
  Nr. 4626 de sambata, 29 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Blocaj la Chisinau
-- La Chisinau opozitia anticomunista a reusit ieri sa-l aleaga pe liberalul Mihai Ghimpu in functia de presedinte al Parlamentului. O prima victorie - castigata in lipsa celor 48 de deputati comunisti care au parasit sala in care se desfasura sedinta inaugurala a noului legislativ. Trebuie spus ca a fost vorba de o victorie absolut previzibila: opozitia avea nevoie de 52 de voturi pentru a alege presedintele Parlamentului, astfel ca in conditiile in care detine 53 de mandate surpriza ar fi fost situatia in care nu ar fi reusit sa isi impuna vointa.
AgenTiile de presA de la Chisinau informeaza ca presedintele in exercitiu Vladimir Voronin l-a injurat pe liberal-democratul Vlad Filat in timp ce acesta vorbea la tribuna legislativului. Printre dinti, Voronin a mai scapat si cateva amenintari "lasa ca avem noi metode pentru tine, baietas..." Nu ar fi prima oara cand Voronin isi permite sa injure in public. I-a mai injurat cu cativa ani in urma pe proprietarii de case care stateau in calea monumentului ridicat de Voronin in cinstea ostasului sovietic. Probabil ca pe Voronin au inceput sa-l lase nervii de a ajuns sa injure in Parlament. In orice caz, a dat o adevarata proba de incoerenta la bilantul guvernului Greceanii balbaindu-se si vorbind cuvinte. Voronin da din ce in ce mai multe semne ca il lasa nervii.
Am mai spus acest lucru: comunistii de la Chisinau mai au inca resurse. Batalia nu este castigata. Comunistii si-au anuntat prin fapte intentiile: au refuzat sa poarte discutii cu alianta partidelor de opozitie si au parasit sedinta Parlamentului. Voronin poate bloca alegerea unui nou presedinte al Republicii Moldova si poate arunca republica intr-o noua serie de alegeri anticipate. Care alegeri vor avea loc cel mai devreme in ianuarie 2010 - pana atunci la Chisinau va ramane presedinte Voronin si premier Zinaida Greceanii. Vladimir Filat a sustinut ieri la Realitatea TV ca partidele de opozitie nu vor astepta alegerea unui nou presedinte si vor alege si instala un guvern propriu. Aici Filat se afla in contradictie cu Constitutia Republicii Moldova, care la articolul 98 spune ca "Dupa consultarea fractiunilor parlamentare, presedintele Republicii Moldova desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru". Aceasta inseamna ca Filat va trebui sa fie desemnat candidat la functia de premier de chiar omul care i-a aplicat ieri cateva injuraturi tapene - Vladimir Voronin. Bineinteles, exista si varianta in care partidele de opozitie ar vota cu cei 53 de deputati ai sai un nou premier si un nou guvern - insa acestia s-ar gasi in conflict cu constitutia tarii. Iar Voronin atat asteapta pentru a lansa pe piata mediatica acuzatia de tentativa de lovitura de stat sub pretextul careia sa dezlantuie o noua prigoana salbatica.
De la ChiSinAu a fost transmis un mesaj extrem de important catre Moscova. Este vorba de declaratia omului-cheie in negocierile din Republica Moldova, Marian Lupu, care a declarat pentru cotidianul rus Kommersant: "Referitor la relatiile cu Occidentul, cele patru partide se pronunta pentru neutralitatea Republcii Moldova si a statutului sau in afara blocului NATO. Teza neaderarii la NATO a fost sustinuta de toti partenerii si am ajuns usor la un acord in acest sens". Exemplul Georgiei de anul trecut nu a ramas fara urmari - la Chisinau pro-occidentalii stiu ce muzica ii place Moscovei sa auda.
George DAMIAN 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
mai damiane,pt ce te plateste ma srs-ul?Tu si cu grosan nu avetzi postari nici ...   de vida clara
1:1   de cumanus
constitutia rm   de raulbaal
A r h i v a
  Dl. N. Manolescu isi revine    2 comentarii
  Huoo, Madonna!    20 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Afla cand vei muri (4622 afisari)
 Romania in pragul revoltei sociale (2815 afisari)
 Mossad implicat in misterul "Arctic Sea" (2707 afisari)
 Madonna huiduita ne baga in gura lumii (2437 afisari)
 Andronescu prapadeste banii Educatiei (1684 afisari)
 R.Moldova: Mihai Ghimpu, noul presedinte al Parlamentului, preluat de pe trepte de Serviciului Protectie si Paza de Stat si "urcat" intr-un Mercedes negru inmatriculat RM-P-001 (Video) (3346 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: Placa turnanta (3180 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: O legatura super interesanta (1773 afisari)
 Michael Jackson traieste si nu este singurul: Elvis, Abraham Lincoln si Iisus Hristos au iesit din aceeasi duba cu starul pop! (VIDEO) (1604 afisari)
 Lider al Alianței pentru Integrarea Europeană: Voronin va ajunge la pușcărie, dacă va mobiliza Armata și Poliția pentru a-și păstra puterea (1481 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01816 sec.