Ziua Logo
  Nr. 4625 de vineri, 28 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Balada lui James al V-lea
In strafundurile castelului Stirling din frumoasa Scotie, un cod a stat tainuit in dormitoarele regelui aproape jumatate de mileniu. Examinand atent apartamentele lui James al V-lea al Scotiei, niste insemnari misterioase sculptate intr-un panou de lemn au dezvaluit o partitura muzicala, scrisa codat pe margine.
Prima "muzica de harpa" ce a delectat auzul regalitatii scotiene in anii 1500 era incriptata intr-un cod binar necunoscut, undeva in tavanul castelului Stirling. Misteriosul cod, descoperit de sculptorul in lemn John Donaldson, din Livingston, inconjura chipul unei femei cioplit intr-un panou ce impodobea dormitorul regelui James Al V-lea al Scotiei. Iar acum, pentru prima oara in 500 de ani, vetusta muzica a fost readusa la viata de catre elevii scolii primare Allan din Stirling. Donaldson, in varsta de 62 de ani, a observat numerele 0 si I, scrise cu litere romane, imediat ce si-a demarat noul proiect: crearea unei noi versiuni a respectivei opere decorative, cu aproximativ 5 ani in urma. Cel care a reusit sa transforme banalele insemnari in "sunete sensibile" a fost Gregor, fiul artistului, muzician de profesie, prin intermediul unei chitare. Donaldson, a declarat publi�catiei britanice "The Times": "Semnele acelea pareau un pic incoerente, la inceput, dar cand le-am privit mai de aproape am realizat ca ele spun ceva. Apoi, cand am transpus ce vedeam pe o hartiuta, mi-am dat seama instant ca era vorba de noua fraze, dintre care una se repeta, din cand in cand. Se vedea clar ca amplasarea simbolurilor era deliberata, nicidecum intamplatoare".
Special pentru rege
Donaldsonii l-au contactat imediat pe Barnaby Brown, lector al Academiei Regale Scotiene de Muzica si Teatru, specializat in muzica scotiana veche. Acesta a fost placut surprins de descoperirea sculptorului, pe care o considera de o importanta deosebita pentru istoria muzicala a poporului sau. Refacerea unei melodii din perioada renascentista este o misiune extrem de dificila, deoarece simbolurile asemanatoare cu cele incrustate pe plafoniera circulara nu reprezinta o partitura muzicala exacta. Muzicienii din acea epoca pur si simplu impro�vizau "in jurul codului", precum artistii de jazz modern, cu ajutorul unor harpe, scripci sau laute. Sistemul de notatie binar nu a mai fost pana in prezent descoperit intr-o alta regiune in afara Tarii Galilor. Este foarte posibil ca piesa muzicala in cauza sa fi fost compusa special in cinstea regelui. Potrivit lui Barnaby Brown, aceasta este o extrem de valoroasa oportunitate pentru lumea moderna de a face cunostinta cu muzica ce desfata curtea regala in perioada medievala.
Ana MUNTEANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
... a observat numerele 0 si I, scrise cu litere romane   de alex_ct
A r h i v a
  Michael Jackson la metrou    
  Mona Lisa isi povesteste viata    
 Top afisari / comentarii 
 Antonescu mimeaza virginitatea politica (2346 afisari)
 Elena, Roberta si anchetatorii cu poalele-n cap (2252 afisari)
 Madonna din Berceni (1847 afisari)
 Australieni jefuiti si incendiati in Prahova (1788 afisari)
 Indiferenta, noua formula a revoltei din Romania (1525 afisari)
 O caprioara si-a inscenat moartea pentru a scapa de un ghepard si de o hiena (FOTO/VIDEO) (3376 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: Ofiterii acoperiti ai clanului Basescu si legatura lor cu traficul de arme  (3237 afisari)
 Fermierul care a inecat puiul de "extraterestru" a fost omorat! (VIDEO) (2960 afisari)
 Madonna a injurat, dupa ce a fost huiduita de romani (2779 afisari)
 O profesoara a fost concediata dupa ce a dansat lasciv in fata elevilor sai! (VIDEO) (2562 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00800 sec.