Ziua Logo
  Nr. 4619 de vineri, 21 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Neptun - gara mica...
Valentin HOSSU-LONGIN 
O posibila informatie, in toate garile din care pleaca sau prin care trec trenurile spre Mangalia ar suna cam asa: "Copiii, batranii si suferinzii de membrele inferioare nu pot cobori la Neptun!". De asemenea, in statia SNCFR a acestei superbe statiuni de pe litoralul nostru, un panou ar trebui sa-i avertizeze pe calatorii ce se intorc spre case, sa se asigure de sprijinul cuiva, la urcarea in vagoane...
La sfarsitul anilor '60, pe harta caii ferate Constanta-Mangalia a aparut halta Neptun, unde opreau doar personalele si trenurile de marfa, care aprovizionasera santierele constructoare de vile si hoteluri ale noii salbe de statiuni sudice, in special zona prezidential-ceausista. O ghereta insalubra si un peron placat cu dale de ciment parca aruncate din copaci, la o palma distanta una de alta. Ca sa nu mai vorbim de inaltimea de la peron la prima treapta a vagonului, aproape insurmontabila! Totul era posibil, deoarece nomenklaturistii nu veneau cu trenul, ci cu Volgi negre si elicoptere, precum "nea Nicu"; cat despre "servitorii" Gospodariei de Partid si turistii ocazionali, printre ei fiind scriitorii pentru care Zaharia Stancu, presedintele lor, obtinuse mica vila a lui Ion Gheorghe Maurer, la inceputul anilor '70, acestia erau nevoiti sa foloseasca trenul.
De atunci, au trecut aproape cinci decenii. S-au schimbat multe in statiunea Neptun, nu si-n halta devenita gara, inzestrata doar cu un chiosc de bilete, unde afli cate minute au intarziere acceleratele, fara sa se stie ordinea vagoanelor, ce vor stationa acolo si-n imediata apropiere, o mica crasma. Acum incepe nebunia: cei ce coboara, sar de pe ultima treapta, cei ce vor sa se urce sunt obligati sa-si arunce bagajul prin usa, pentru ca apoi sa se agate de o bara, impinsi "de fund", dupa ce si-au scrantit gleznele alergand de colo-colo, pe asa-zisul peron, unde stau impasibile cateva siruri de scaune, pe jumatate rupte.
Daca pe "vremuri" aici coborau/urcau niste amarati, tot asa e si azi, caci stabii vin cu masinile, iar mai-marele tarii Traian Basescu aterizeaza cu elicopterul si ia masa la "Ciresica". Tot asa cum primarul Mangaliei, de care tine Neptunul, si presedintele Consiliului Judetean Constanta nu vor sa stie de existenta fostei halte, cu toate ca aici e "nodul" de legatura cu Olimp si Jupiter, Saturn fiind mai aproape de Mangalia, unde zilele trecute se desfasurau numeroasele manifestatii cultural-artistice, din cadrul Festivalului Callatis organizat ca de obicei in august. Nimic nu-i de mirare, decat ca aceasta statiune, de prim rang de pe litoralul nostru, se afla la discretia disputelor local-judetene, din care au avut de suferit, in primul rand, suporterii celor ce-si doreau sa vina cu trenul, bunaoara, la "Miss Diaspora 2009", trofeu castigat acum de o romanca din Canada, Alexandra Maria Tacu.
PS: La Vila Scriitorilor din Neptun, au sosit in acea seara poetii Vasile Tarateanu (nord-Bucovina, Ucraina) si Ion Dumitru (Germania) cu taxiul din Mangalia, ca de tren nu putea fi vorba, caci nu doreau sa-si rupa picioarele la "aterizare". Exact ca in versurile binecunoscutului slagar al compozitorului constantean Dumitru Lupu, care spuneau: "Hai, vino iar in gara noastra mica/Priveste-ma sa vezi cat mi-e de frica"...
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Popasul Caprioara   de Radu M
A r h i v a
  Copiii stapanilor nostri    12 comentarii
  Romania smechera    2 comentarii
  Autonomie si gata...    2009-07-03
  "Victorie" decapitata    2009-06-29
  Intre genocid si Holocaust in Transilvania (lll)    2009-06-06
  Intre genocid si Holocaust in Transilvania    2009-05-22
  Drumul spre Rai    2009-05-15
 Top afisari / comentarii 
 Ciopartirea Ucrainei (4325 afisari)
 Udrea a premeditat jignirea Parlamentului (2806 afisari)
 Tradarea lui DIP a gonit americanii (2702 afisari)
 Circul Andronescu - Spiru Haret incheiat oficial (2099 afisari)
 Universitatea Oradea, fabrica de doctori bananieri (1822 afisari)
 Taiat in doua de un camion, mai are puterea sa ii vorbeasca celui care a filmat accidentul! (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE) (2586 afisari)
 Vanghelie dezvăluie: "Cei care au ascultat in comisia de anchetă Udrea au fost oameni din SPP puși de Băsescu" (1626 afisari)
 Avionul de supraveghere care poate zbura cinci ani non-stop! (FOTO) (1539 afisari)
 Elena Udrea "s-a blocat" in termeni": Comisia de ancheta mi-a trimis solicitări cu denumiri "pe care nu le ințeleg deloc gen jpg, gif sau pdf" VEZI VIDEO (1480 afisari)
 Marturii socante ale copiilor din Bucuresti abuzati de pedofili: participantii la orgii erau gay si se imbatau (1473 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05750 sec.