Ziua Logo
  Nr. 4617 de miercuri, 19 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Mozart ucis de o bacterie
Unii erau convinsi ca a fost otravit, altii sustineau ca a murit de TBC. O ultima varianta a cauzelor decesului lui Mozart, avansata de cercetatorii olandezi, indica prezenta unei bacterii foarte greu de tratat chiar si in zilele noastre. Moartea prematura a lui Mozart, in zorii zilei de 5 decembrie 1791, a ramas sute de ani invaluita in mister. De-a lungul timpului, multi au incercat sa afle ce l-a rapus pe genialul compozitor, plecat dintre cei vii la numai 35 de ani. A murit otravit cu mercurul folosit pentru a-si trata sifilisul, sustineau unii, in vreme ce altii erau siguri ca a facut un blocaj renal, ca a avut tuberculoza sau ca de vina au fost parazitii din cotletele de porc insuficient preparate.
Un grup de cercetatori olandezi a ajuns insa la concluzia ca moartea marelui compozitor a fost provocata de o infectie cu o bacterie inrudita cu MRSA (stafilococ auriu rezistent la meticilina), adusa si raspandita de soldatii care se aflau in numar foarte mare la Viena, la acea data. Studiind registrul de decese al orasului, cercetatorii au descoperit ca barbatii de varsta lui Mozart erau rapusi in special de tuberculoza, subnutritie sau de hidropizie, boala caracterizata printr-o acumulare uriasa de lichide in organism. Simptomele prezentate de compozitor par a se potrivi cu aceasta din urma care ar fi provocata, potrivit dr. Richard Zegers, de la Centrul Medical Academic din Amsterdam, de o infectie bacteriana localizata initial la nivelul gatului.
"Studiul nostru suge�reaza faptul ca Mozart a fost victima unei epidemii provocate de o bacterie asemanatoare cu MRSA, careia i-au cazut victime numerosi locuitori ai Vienei in acea luna (aproximativ 500). Compozitorul a fost doar una dintre victimele care au facut complicatii renale", a mai precizat Richard Zegers. Persoanele care l-au vazut pe Mozart in ultimele zile de viata, printre care s-a numarat si cumnata sa Sophie Haibel, au povestit ca tot corpul ii era acoperit de eruptie si ca trupul i se umflase atat de tare incat nici macar nu se putea intoarce de pe o parte pe alta. In ciuda suferintei fizice cumplite, pasiunea sa pentru muzica ramasese neschimbata, lucrand la Recviem pana in ultimele zile de viata.
Camelia CIOBANU 
 Afisari: 407  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Presupuneri   de Gormogon
A r h i v a
  Imbogatita de amantele sotului    1 comentariu
  Abramovici, tata pentru a sasea oara    3 comentarii
  Insarcinata cu 12 copii    
 Top afisari / comentarii 
 Tot mai greoaie, Udrea pe sarma dansa (4604 afisari)
 Feuda lui Udrea (2298 afisari)
 Orban verifica priza (1349 afisari)
 Minora moarta la Clinica Sabyc (1328 afisari)
 Efectele programului: tiganii s-au batut cu maghiarii (1057 afisari)
 O prezentatoare radio si-a realizat emisiunea in pielea goala dupa ce a pierdut un pariu (FOTO) (2770 afisari)
 Contre intre Udrea si Stolojan pe tema banului public cheltuit pe "aiureli festiviste": Regret ca un economist de talia lui Stolojan a facut o observatie "absolut superficiala" (2226 afisari)
 Crima de la Timisoara: Sergiu si-a marturisit pacatele (VIDEO) (2169 afisari)
 O profesoara risca inchisoarea dupa ce a recunoscut ca a avut o aventura cu una dintre elevele sale (1934 afisari)
 Iubita lui Kanye West, aproape goala pe plajele din Barcelona! (FOTO) (1706 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01194 sec.