Ziua Logo
  Nr. 4614 de sambata, 15 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Jurnal public
Criza universitatii (II)
Eugen SIMION 
Urmaresc confruntarea dintre Ministrul Educatiei care vrea sa introduca o lege unica in invatamantul superior si universitatile particulare care-si apara autonomia cu indarjire si, la mijloc, sute de mii de tineri inselati, disperati, rataciti intr-o societate dezarticulata si tot atatia parinti pagubiti, exasperati, usor de manipulat?... Scepticii spun ca nimic nu mai poate fi indreptat, ca raul a fost facut si ca efectele raului sunt de-abia la inceput.
Douazeci-treizeci de ani de aici vom avea medicii, juristii, filologii, istoricii, jurnalistii pe care invatamantul romanesc i-a pregatit printr-un sir de reforme (ineficiente) in ultimele doua decenii... Singura salvare ar putea veni, zic cei ce gandesc astfel, de la cei care studiaza in strainatate, acolo unde "procesul Bologna" n-a produs inca acest dezastru. In ce ma priveste, n-as opta doar pe aceasta posibilitate, iluzorie, de altfel, pentru ca nu este deloc sigur ca cei care studiaza azi in tarile occidentale se vor intoarce maine, cu doctoratele luate cinstit, intr-o Romanie in care vor fi platiti ca femeile de serviciu... As miza pe altceva: pe o lege, intr-adevar, unica de invatamant care: 1. sa faca in asa fel incat, printr-un sistem eficient de burse, sa poata avea acces in liceu si in invatamantul universitar toti tinerii dotati, indiferent de unde vin; 2. sa pregateasca profesori eminenti sau sa-i selecteze in chip obiectiv pe cei care exista deja si sa-i plateasca omeneste; 3. sa nu schimbe in fiecare an programele de invatamant si, cand le schimba, sa consulte pe oamenii care se pricep; 4. sa respecte si sa cultive valorile nationale si europene si sa nu-i scoata pe marii scriitori din manuale, dupa cum vrea cine stie ce grup de interese, de dreapta sau de stanga; 5. sa puna stavila, neintarziat, negustoriei, sub toate formele, din invatamantul universitar; mi se pare cu totul si cu totul absurd ca o universitate particulara sa fie infiintata in functie de legea de functionare a micilor intreprinderi de comert (sau cam asa ceva); 6. sa fie ocrotit, intarit, respectat invatamantul umanistic, acela care asigura formarea unei elite spirituale si raspunde necesitatilor unei natiuni culturale; 7. cum am zis odata, mai in gluma, mai in serios: daca as fi ministrul invatamantului, as infiinta numaidecat o scoala superioara, asa cum e in Franta de multa vreme, dar si in alte tari europene, in care as primi, in urma unui concurs sangeros, pe toti absolventii de liceu eminenti, si i-as pregati cu profesorii cei mai buni pe care ii am si cu altii, invitati din strainatate, asa incat, dupa patru-cinci ani acesti tineri instruiti sa devina, cu adevarat, elita societatii romanesti in toate domeniile: de la administratie si politica pana la inginerie si biologie; 8. in fine, as regandi sistemul de doctorate care, la ora actuala, este aproape compromis, nu numai la noi.
Claude Karnoouk da o informatie bulversanta, incredibila: in fiecare an sunt sustinute in lume 25.000 (douazeci si cinci de mii) de teze de doctorat despre Platon! Daca este asa (eseistul nu se joaca, cred, cu vorbele pentru a ne baga in sperieti) atunci ne pregatim sa intram, de n-am intrat inca, in lumea orwelliana, o lume de ganditori fara frecventa sau de ganditori formati la distanta, pe scurt: o lume - cum zicea un om de-al nostru - a formelor fara fond. Sper, totusi, sa ne vina mintea la cap si macar aceasta nenorocire sa ne ocoleasca...
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Pentru to(n)ti   de N.Brasoveanu
Indreptarea in invatzamant,tot pe cale politica va sa vina,daca va veni.   de vida clara
Platon vs Orwell ?   de N.Brasoveanu
Cetatene Simion....   de Ion Caramache
Cuzm sa faci reforma cand PSD-istii sunt sefii institutiilor nereformate   de Davidescu vasile
Sa se faca si sa se dea ... In loc de sa facem si sa dam !!!   de Liviu2002j
Corecte sugestiile...   de Sofocle
BAI, FUFUFU-THULE IN LOC SA SPUI CEVA COERENT SHI LA OBIECT DESPRE CHESTIUNEA GRAVA DIN DISCUTZIE ..   de BEOBACHTER
EXCELENT, DOMNULE ACADEMICIAN ...DAR, RAUL A A FOST FACUT SHI DELOC INTAMPLATOR   de BEOBACHTER
Of, limba romana...   de fufu
A r h i v a
  Un ardelean atipic    8 comentarii
  "Lupu isi schimba paru', dar naravu' ba"    11 comentarii
  Ce povesti frumoase    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Basescu l-a terminat politic pe Iurie Rosca (4044 afisari)
 Iuda e Iuda (3381 afisari)
 Guvernul pierde pe mana lui Andronescu (2096 afisari)
 Fermiere in pielea goala (2044 afisari)
 Titularizarea se repeta (1740 afisari)
 Asia Times: China ocupa pozitii avansate in Europa - R.Moldova, bastionul Beijingului impotriva extinderii NATO si UE in Asia (2930 afisari)
 Declaratii de dragoste, fraze vesele si dialoguri care te pun pe ganduri, pe mormintele cimitirului Bellu (2003 afisari)
 Un tanar de 23 de ani a primit cea mai mare amenda data la un singur control rutier: 8.700 de lei (1934 afisari)
 A intrat in Cartea Recordurilor, dupa ce a slabit 412 kilograme, insa... le-a pus la loc (1590 afisari)
 Vaccinul impotriva gripei porcine poate provoca sindromul Guillain-Barre, o boala neurologica rara (1369 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88228 sec.