Ziua Logo
  Nr. 4613 de vineri, 14 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Biserica romanilor timoceni din nou in pericol
George DAMIAN 
La inceputul acestui an scriam despre buldozerele sarbesti care se apropiau de fundatia celei de-a doua biserici romanesti din Valea Timocului. La 23 ianuarie 2009 autoritatile locale din Negotin ii inmanau parintelui Boian Alexandrovici o somatie prin care ii cereau sa darame ceea ce aprobasera in 2008 sa fie construit.
Au trecut opt luni de zile si problema a ramas: cea de-a doua biserica a romanilor din Valea Timocului este in continuare in pericol. Ambasadorul Romaniei la Belgrad, Ion Macovei, a incercat la inceputul lunii februarie sa poarte un dialog cu primaria orasului Negotin. Atunci se parea ca exista bunavointa insa masinaria birocratica si-a continuat mersul.
Pe 3 august 2009 departamentul de urbanism din Negotin a respins cererea de construire a unei a doua biserici. Din februarie si pana in august autoritatile sarbe au adunat opinii de la autoritatile civile si ecleziastice care cer sa nu fie construita o noua biserica. In mod paradoxal, primaria de la Negotin a cerut aprobarea episcopului sarb Iustin al Timocului pentru construirea unei biserici supuse episcopului roman Daniil de la Varset. Atata vreme cat ii considera drept dusmani pe romanii care vor sa aiba parte de slujba in limba romana, natural ca episcopul Iustin a informat primaria Negotin ca nu este de acord cu ridicarea bisericii pentru romani. Nici loctiitorul patriarhului sarb Pavle, anume mitropolitul de Muntenegru Amfilohie, nu a fost de acord cu ridicarea unei noi biserici pentru romanii din Valea Timocului. Mergand pe aceeasi linie, secretarul de stat Dragan Ciurovic din Ministerul Cultelor de la Belgrad a subliniat ca nu recunoaste prezenta Bisericii Ortodoxe Romane in Valea Timocului. Astfel ca parintele Boian Alexandrovici nu mai are de asteptat decat o noua somatie care sa ii ceara sa darame fundatiile celei de-a doua biserici romanesti.
Mecanismul este simplu: daca parintele Boian Alexandrovici vrea sa construiasca o biserica trebuie sa ceara aprobarea autoritatilor locale, care la randul lor cer opinia Bisericii Ortodoxe Sarbe. Iar cum Biserica Ortodoxa Sarba nu recunoaste prezenta Bisericii Ortodoxe Romane din Valea Timocului orice astfel de cerere este respinsa. La 27 ianuarie 2009 parintele Boian Alexandrovici a cerut autoritatilor sarbe sa recunoasca existenta Protopopiatului de Dacia Ripensis din Negotin ca fiind supus episcopiei romane de la Varset. Raspunsul negativ a venit la inceputul lunii aprilie.
Relatia Romaniei cu Serbia pare sa fie una excelenta. Presedintii Tadici si Basescu se intalnesc periodic si isi fac declaratii de prietenie. Basescu chiar a traversat Dunarea saptamana trecuta la Cladova, la romanii timoceni - o prima vizita a unui presedinte roman in regiune. Si cu aceasta ocazie Basescu si-a exprimat recunostinta fata de prietenul sau Boris Tadici si a subliniat nevoia respectarii drepturilor romanilor din Serbia: scoala, mass-media si biserica in limba materna. Patriarhul Daniel la randul lui l-a primit de cateva ori pe parintele Boian Alexandrovici si l-a asigurat de tot sprijinul Bisericii Ortodoxe Romane. Si totusi ceva nu merge - cea de-a doua biserica a romanilor din Valea Timocului este in continuare amenintata cu demolarea. Sprijinul de la Bucuresti pare a fi insuficient, iar explicatiile si asigurarile ca respectarea unor drepturi elementare nu constituie o amenintare par a nu fi luate in serios.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
sa intarim legaturile cu fratii nostrii in suferinta!   de Atanasie Popescu
A r h i v a
  Cherchez la femme!    3 comentarii
  A fost odata in America    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cu bigudiuri pe creier (3869 afisari)
 Enigma inchisorii CIA de la Bucuresti (2293 afisari)
 Berceanu il saboteaza pe candidatul Basescu (1735 afisari)
 Elena Udrea isi ascunde oamenii (1591 afisari)
 A fost odata in America (1121 afisari)
 Ele sunt fetele porno ale creatorului de moda Dyandy Danut Parvan! (3552 afisari)
 Un american a facut sex cu masina sa in plina strada: "Urla de placere si dadea palme capotei", povestesc martorii (FOTO/VIDEO) (1327 afisari)
 UPDATE 18:10 - Un microbuz cu 15 de persoane s-a ciocnit de un tren, la Iasi. 13 morti (IMAGINI SOCANTE) (1301 afisari)
 ULTIMA ORA: Universitatea Spiru Haret a castigat procesul cu Ministerul Educatiei (1201 afisari)
 Tatal "Surprizelor" a murit cu zile: Specialistii sustin ca producatorul ar fi incetat din viata din cauza neglijentei medicilor (1178 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.89423 sec.