Ziua Logo
  Nr. 4610 de marti, 11 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Analistii: "Am spus adio zonei euro"
-- Analistii politici vad atitudinea Fondului in negocierile cu Guvernul Boc ca fiind mult mai indulgenta decat era pana acum.
"Dupa parerea mea asa numita flexibilitate de care a dat dovada FMI este o mare capcana pentru buget si un mare rau pentru Romania. Acest lucru scoate complet din joc viitorul Romaniei atat cat mai era el. La deficite mari, tara noastra nu mai e in Uniunea Europeana si nici in zona euro", ne-a declarat analistul Ilie Serbanescu. In schimb, Liviu Voinea, director executiv in cadrul Grupului de Economie Aplicata, sustine ca o scadere foarte brusca a numarului de angajati ar reduce cererea agregata in economie si deci ar intarzia foarte mult relansarea economica. Cu toate acestea, analistii critica deciziile Guvernului. "Nu este normal ca doar sectorul privat sa sufere. Este clar ca avem nevoie de o scadere a salariilor sau concedieri de personal", a afirmat Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank, pentru Mediafax. La randul sau, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, crede ca va fi extrem de greu de redus cheltuielile bugetare cu 0,8% in urmatoarele patru luni si jumatate, fara sa fie afectate investitiile programate pentru acest an. Analistii apreciaza ca expertii FMI au avut o atitudine flexibila fata de Romania, avand in vedere ca au acceptat o majorare a deficitului bugetar, in termeni absoluti, de peste 50%, de la peste 24 miliarde lei la aproape 37 miliarde lei. "Din punctul meu de vedere, ar fi fost nevoie de o reducere a cheltuielilor de 1,5-2% din PIB, pentru ca exista riscul ca realizarile de venituri sa fie chiar mai scazute decat actualele estimari, iar deficitul sa depaseasca nivelul convenit acum", a adaugat Chidesciuc. Guvernul s-a angajat la prima evaluare a acordului stand-by, incheiata luni, sa ia masuri privind reducerea cheltuielilor programate pentru acest an cu o suma reprezentand 0,8% din Produsul Intern Brut. "Cred ca din toate domeniile se va taia, cu exceptia pensiilor. Sigur vor fi reduceri de cheltuieli salariale chiar din acest an, iar investitiile vor fi directionate cel mai probabil pe proiecte demarate, adica sume ajunse la scadenta", a spus Anghel. Investitiile publice vor fi posibile, in opinia eco�nomistului-sef Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, doar daca se va reusi o ajustare a cheltuielilor cu pensiile si salariile. "Sunt total nesustenabile (cheltuielile cu pensiile si salariile - n.r.). Oricum am fi avut probleme cu acestea, chiar si fara criza", spune economistul Raiffeisen Bank. (G.B.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Tinta euro...   de Pribeagul
A r h i v a
  Udrea a comis-o, Traila stie si tace    15 comentarii
  Din autobiografia oficiala a sefei ANRMAP, Cristina Traila    2 comentarii
  Educatia adanceste prapastia intre PSD si PDL    7 comentarii
  PSD isi lauda proiectul    1 comentariu
  Coalitia sindicatelor torpileaza propriile legi    2 comentarii
  FMI a dat verde la bani de campanie    7 comentarii
  Verdictul FMI    
  Anunturile Guvernului    
  Politicienii sunt multumiti    3 comentarii
  Garrincha din Ghencea    5 comentarii
  Tamiflu nu e de copii    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Udrea a comis-o, Traila stie si tace (4369 afisari)
 Din autobiografia oficiala a sefei ANRMAP, Cristina Traila (2130 afisari)
 Promisiunea lui Basescu in cantarul rusesc (2044 afisari)
 Analistii: "Am spus adio zonei euro" (1399 afisari)
 Anania fata cu crimele post-comunismului (1372 afisari)
 O fetita din Iasi a fost amanta propriului tata, timp de sapte ani. Mama era foarte geloasa (3505 afisari)
 A fost descoperita planta carnivora gigantica ce ataca oamenii: prinde sobolanii din mers! (3115 afisari)
 Nu va speriati! Asa arata Kate Moss (FOTO) (2611 afisari)
 Incredibil: Vitiligo a transformat-o complet dintr-o tanara de culoare intr-o femeie cu pielea alba ca zapada (2111 afisari)
 Actrita Jaime Pressly s-a imbatat atat de rau, incat a facut pe ea! (VIDEO) (2020 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01510 sec.