Ziua Logo
  Nr. 4608 de sambata, 8 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Fabrica de licentiati a scos 15.000 de impostori
Cazul diplomelor false
a intrat in atentia procurorilor la inceputul lunii martie 2009. Aparent ciudat, cercetarile au stagnat aproape patru luni la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4, desi in dosar era vorba despre mii de acte de coruptie, de competenta DNA. Luna trecuta, dosarul a fost declinat in favoarea procurorilor anticoruptie. Pe lunga lista a pseudo-absolventilor se afla si nume din sferele politicului, dar si angajati ai MAI.
Doua universitati-fantoma din Alexandria au scos, ani de-a randul, absolventi pe banda rulanta, dosarele acestora - in fapt, falsuri grosolane - nedand totusi de banuit nimanui. Dupa principiul "o mana spala pe alta si amandoua fata", conducerea respectivelor unitati de invatamant superior (aceeasi pentru amandoua) si asa-zisii absolventi si-au servit reciproc interesele, inseland o lume intreaga. Capul escrocheriei era chiar fondatorul si rectorul Universitatii "Al. Ghica" si al Universitatii "Europa Ecor", Mina-Silviu Dobronauteanu, in varsta de 67 de ani, din Bucuresti. Totodata, el este si cordonatorul Fundatiei "Ergorom 99", al carei sediu avea un rol important in derularea operatiunilor infractionale. Universitatile mentionate nu au detinut vreodata atestate, nici autorizatii de functionare, iar din 2006 se afla in procedura de lichidare, elemente care insa nu par sa fi fost cunoscute la nivelul factorilor responsabili din Ministerul Educatiei.
Mercurialul dosarelor
Un dosar de absolvire a uneia dintre cele doua universitati scotea din buzunarul clientului frumoasa suma de 3000-3500 de euro. In schimbul banilor, pe parcursul catorva saptamani, membrii gruparii infractionale intocmeau dosarul solicitat, fara ca titularul sa fi participat macar la vreun curs, ori sa astepte trei ani. Pasul urmator era depunerea dosarelor, pentru sustinerea licentei, la alte universitati, unde cei in cauza si-au creat in timp relatii, astfel incat "absolventii" proprii sa promoveze examenul. Este vorba despre Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Ecologica Bucuresti, Univer�sitatea Hyperion, Universitatea "Gh. Cristea", Universitatea Valahia din Targoviste. Optional, clientii puteau chiar sa nu participe la examenul de licenta, situatie in care se foloseau persoane interpuse. Acestora li se intocmeau carti de identitate false, cu datele reale ale candidatilor absenti, dand astfel impresia de legalitate. Acest important serviciu era platit separat, cu 600 de euro. In conditiile in care activitatile respective se derulau din 2004, s-a stabilit ca au beneficiat de asemenea servicii peste 15.000 de persoane! Un calcul simplu arata ca aceasta inseamna aproape 400 de miliarde de lei vechi, bani incasati de infractori. Cel putin la fel de grav este insa si faptul ca falsii absolventi ocupa, foarte probabil, posturi importante, pe baza unei escrocherii.
Vivat profesores
Rectorul Dobronauteanu era cel ce pastra legatura cu colegii de la universitatile incluse in reteaua de licentiere, tot el semnand documentele falsificate (diplome de bacalaureat, foi matricole, autentificari notariale etc.). In biroul sau de la Fundatia "Ergorom 99", pastra stampile falsificate de la majoritatea liceelor din tara, hartie speciala pentru confectionarea cartilor de identitate si o matrita de timbru sec cu titulatura Ministerului Educatiei. Tot rectorul era cel care, la examenele de licenta unde se foloseau persoane interpuse, le inmana personal acestora actele false, chiar la sediul universitatii care organiza examenul. Evident, tot el incasa sumele percepute clientilor, din care isi finanta si colaboratorii. Mana sa dreapta era Liviu-Ionut Dencu, din Alexandria, falsificatorul documentelor, cu ajutorul unor echipamente IT perfor�mante. Acesta a lucrat la IGSU Bucuresti pana in 2007, cand a demisionat, din cauza unui dosar penal.
Din retea mai facea parte Ion Parvutoiu, fost profesor la Universitatea Hyperion si fost decan al Universitatii "Al. Ghica" din Alexandria. In urma unei neintelegeri cu Dobronauteanu, Parvutoiu a parasit gruparea, fiind inlocuit cu prof. univ. dr. Marin Constantin, de la Universitatea Agronomica din Bucuresti.
Toata floarea Teleormanului, in frunte cu Liviu Dragnea si sotia Bombonica
Printre cei care au obtinut diplome la cele doua universitati incriminate, se numara nume importante din sfera politicului si din Politie, persoane despre care se spune ca ar fi intervenit pentru a tergiversa cercetarile in cazul "fabricii" de diplome din Alexandria. Liviu Dragnea, secretarul general al PSD si fost ministru al Internelor, comisarul Emil Florian Stanimir, adjunctul sefului IPJ Teleorman, impreuna cu sotiile lor, Bombonica Dragnea si Carmen Alina Stanimir, fostul prefect PSD de Teleorman, Adrian Florescu, alti membri ai partidelor parlamentare si neparlamentare, dar si functionari publici ori lucratori din structurile militarizate se regasesc pe lunga lista a celor care au beneficiat de serviciile gruparii rectorului Dobronauteanu.
Adrian-Nicolae POPESCU 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Eu cred ca pana acum a scos de fapt 1.500.000 ...   de Liviu2002j
Nu pot sa cred!   de Pribeagul
da de une?   de avarfreson
Vlasca si Teleormanul   de Ion Caramache
Si universitatile "legale" dau diplome false   de M_D_L
Acum de ce nu tipa vesticii, cu anticoruptia si justitia ?   de M_D_L
Este vorba despre fals in acte publice si uz de fals   de M_D_L
A r h i v a
  Turnatori ordinari in Parlament    15 comentarii
  Ceai antifoame pentru Presedinte    4 comentarii
  Pe urmele lui Berceanu    3 comentarii
  Statul repara scolile si le inchide    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Micul Putin de la Bucuresti (3316 afisari)
 Eliminarea fizica a lui Stalin (3243 afisari)
 Turnatori ordinari in Parlament (3133 afisari)
 Pe urmele lui Berceanu (2312 afisari)
 Arestatii de lux ai lui Basescu (1747 afisari)
 Sexy Katie Green, goala intr-un pictorial incendiar (FOTO) (9924 afisari)
 Un deceniu pierdut pentru omenire - Acum zece ani, Vladimir Putin a preluat puterea in Federatia Rusa (2394 afisari)
 Australia: Sute de mii de dromaderi urmeaza sa fie masacrati din elicoptere (2020 afisari)
 Pamela Anderson spune ca arata atat de bine la cei 42 de ani pentru ca are parte de multe partide de sex (1680 afisari)
 Nu mai este nici o surpriza: Putin confirma anexarea de facto a Abhaziei si Osetiei de Sud (1586 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01134 sec.