Ziua Logo
  Nr. 4608 de sambata, 8 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Britanicii se trag din canibali
-- In urma analizarii unui fragment de os provenind dintr-un antebrat, datand de acum 9000 de ani, descoperit intr-o pestera din Devon, Marea Britanie, savantii au lansat ideea existentei canibalismului in perioada mezolitica.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford au examinat un fragment de os uman din pestera Kents, din regiunea britanica Devon, dupa ce custodele unui muzeu l-a reperat intr-o gramajoara de oase de ani�male aflate in magazinul unui muzeu. Astfel, savantii au ajuns la concluzia ca se afla in posesia unui fragment de antebrat provenind de la un om adult, iar cele sapte urme de crestaturi existente pe el au fost facute in mod deliberat cu o unealta din piatra, cel mai probabil inainte ca persoana respectiva sa fi decedat. Urmele sugereaza doua variante probabile: trupul a fost ciopartit in bucati sau carnea a fost jupuita de pe oase, in urma unui ritual sau pentru a fi "manevrata" mai usor. De asemenea, se pare ca bratele au fost fracturate pe cand victima inca traia. Dovezi solide ce sustin varianta existentei canibalilor pe teritoriul britanic in trecut au mai fost gasite in numeroase situri, precum Cheddar Gorge si Eton, in Berkshire.
Cu toate acestea, ar putea fi gasite si alte explicatii pentru cele intamplate in adancul pesterii Kents cu mii de ani inainte de aparitia ritualurilor funerare, potrivit arheologilor.
Practici funerare complexe
Rick Schulting (foto), profesor al catedrei de arheologie de la Oxford, a declarat: "Se pot observa cu ochiul liber o serie de linii trasate paralel pe suprafata osului. Se prea poate ca aceste taieturi sa fi fost facute pentru a ajuta corpul sa se descom�puna mai repede si a ajuta reuniunea sufletului respectiv cu stramosii. Descoperiri de acest tip marcheaza complexitatea practicilor mortuare din perioada mezolitica, cu mii de ani inainte de aparitia agriculturii in neolitic - cel ami adesea asociata comportamentului funerar mai elevat". "Desi este vorba de un singur obiect, ne-a invatat foarte multe in legatura cu obiceiurile funerare ale acelor vremuri si despre posibilitatea prezentei canibalilor". Osul in cauza, depistat in buticul muzeului Torquay de catre custodele Barry Chandler, era atat de bine conservat incat mare le-a fost surprinderea savantilor cand in urma analizelor cu carbon, s-a aflat ca are 9000 de ani, fiind cel mai vechi os omenesc descoperit in pestera.
Ana MUNTEANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
interesant subiectul asta, de vreme ce-l publicati de doua ori   de the
A r h i v a
  Britanicii se trag din canibali    4 comentarii
  La un pas de moarte    
  Marilyn Monroe gravida cu Tony Curtis    
  Concert Madonna anulat    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Micul Putin de la Bucuresti (3316 afisari)
 Eliminarea fizica a lui Stalin (3243 afisari)
 Turnatori ordinari in Parlament (3133 afisari)
 Pe urmele lui Berceanu (2312 afisari)
 Arestatii de lux ai lui Basescu (1747 afisari)
 Sexy Katie Green, goala intr-un pictorial incendiar (FOTO) (9924 afisari)
 Un deceniu pierdut pentru omenire - Acum zece ani, Vladimir Putin a preluat puterea in Federatia Rusa (2394 afisari)
 Australia: Sute de mii de dromaderi urmeaza sa fie masacrati din elicoptere (2020 afisari)
 Pamela Anderson spune ca arata atat de bine la cei 42 de ani pentru ca are parte de multe partide de sex (1680 afisari)
 Nu mai este nici o surpriza: Putin confirma anexarea de facto a Abhaziei si Osetiei de Sud (1586 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01090 sec.