Ziua Logo
  Nr. 4608 de sambata, 8 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Bin Laden facut scapat
Daca dam crezare lui John Mac Gaffin, ofiterul numarul doi al Serviciului clandestin in primii ani ai mandatului Clinton, care a sustinut ca "CIA stia aproape in fiecare zi locatia lui Osama bin Laden, cu aproximari variind intre sase kilometrii si cativa metri", lucrurile incep sa devina suspecte. Analizand retrospectiv evenimentele de atunci, devine de neinteles si George Tenet, care de trei ori a refuzat sa ordone atacuri cu rachete de croaziera, in momente si asupra unor locatii semnalate de subordonatii sai. Sa fi fost oare vorba doar de neincrederea sa in capacitatea Agentiei de a-si alege tintele? Se simtea indus in eroare cu buna stiinta ori se conforma unor scenarii ordonate in care era nevoie de pastrarea vie a teroristului-fantoma Osama bin Laden ca motivatie ce putea sa justifice razboaiele care aduc bani multi unor potentati?
Semnale de alarma
Sefii unor servicii secrete din Europa , Orientul Mijlociu si Asia atrageau atentia ca se impun masuri hotarate nu doar pentru capturarea sau eliminarea lui Osama bin Laden, ci si asupra oricarui asociat al sau. Aceste atentionari au stat la baza solicitarii de catre Jim Pavitt, seful serviciului clandestin, a noi fonduri de milioane de dolari, in martie 2000. Prin demersurile lui George Tenett fondurile au fost acordate, dar chiar atunci Richard Clarke, specialist la Casa Alba in contraterorism, a replicat: "Nu fondurile sunt mici, ci vointa Agentiei prea slaba!". Cert este ca , desi Bil Clinton semnase ordine secrete care acordau CIA puterea de a-l ucide pe Osama bin Laden, domnul Tenett devenise tot mai sceptic cu privire la capacitatea Agentiei pe care o conducea. "Daca nu dezvoltam expertiza si analiza, vom continua sa fim luati prin surprindere, iar in zece ani vom fi irelevanti" marturisea, cu ingrijorare, unui apropiat , George Tenett .
Dezastrul din portul Aden
Destinul parea sa-i fie defavorabil domnului Tenett deoarece exact intr-un moment in care tot mai multe voci au inceput sa puna la indoiala capacitatea sa la sefia Agentiei si eficienta acesteia in lupta cu terorismul, (estimand ca in mandatul noului presedinte ce urma sa fie ales va fi inlocuit), la 12 octombrie 2000, in portul Aden, doi teroristi cu o barca plina de explozibil au lovit nava de lupta US Cole, una dintre cele mai moderne pe care o avea marina militara americana. Pagubele produse au depasit 250 milioane dolari. Au murit pe loc 6 militari, 11 au fost dati disparuti si 36 au fost grav raniti. Al Qaeda lovise iar. Toate serviciile secrete americane, cu deosebire CIA, erau compromise in ochii opiniei publice. La trei zile dupa eveniment John Lehman, secretarul marinei pe timpul Administratiei Reagan, a criticat cu deosebita virulenta "obscenul esec de intelligence" sustinand : " In 14 ani de serviciu la guvern, sub trei Administratii, am fost martorul multor crize istorice ca aceasta. De fiecare data birocratia serviciilor secrete fie nu a dat niciun avertisment, fie a gresit grosolan in evaluari. Niciodata nu se face nimic. US Cole este cea mai recenta victima a unui program de 30 miliarde dolari, care achizitioneaza cele mai avansate produse ale tehnologiei spatiale si electronice si le transforma in absurditati inutile". Se asteptau taieri de capete, si al domnului Tenett era cel mai aproape de butuc!
In conjunctura total defavorabila, lui si Agentiei, George Tenett a facut o miscare inteligenta, unduitoare precum trestia sub bataia vantului, concordanta cu proverbul "capul plecat sabia nu-l taie!". A botezat sediul CIA cu numele "Centrul pentru informatii Bush", dupa numele tatalui noului presedinte, fost director al Agentiei, fapt ce s-a dovedit salvator. Liderul de la Casa Alba si "soimii" sai cu porniri razboinice, fosti combatanti in politicile de securitate pe timpul Administratiilor Nixon si Ford (Cheney, Rumsfeld si Wolfowitz) au apreciat gestul, vazand in acesta un semn ca directorul CIA le poate fi obedient. Domnul Tenett, aflat supt vremuri potrivnice, si-a salvat capul dar coloana sa vertebrala vibra precum trestia!
Alin Gheorghe - Asociatia pentru securitate si cooperare regionala ALIANTA 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
John Mac Gaffin ...   de rasputin
Lui Aladin   de Osiris
Minciuna subtila.   de Aladin
Tenett, alias Tenet   de Osiris
Domnule draga, nu ai uitat inca un amanunt ?   de Osiris
Numa facut scapat ? Asw zice ca mai mult !!!   de Ghita Bizonu'
A r h i v a
  Eliminarea fizica a lui Stalin    22 comentarii
  Banuielile lui Stalin    7 comentarii
  Tristetile domnului George Tenett    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Micul Putin de la Bucuresti (3316 afisari)
 Eliminarea fizica a lui Stalin (3243 afisari)
 Turnatori ordinari in Parlament (3133 afisari)
 Pe urmele lui Berceanu (2312 afisari)
 Arestatii de lux ai lui Basescu (1747 afisari)
 Sexy Katie Green, goala intr-un pictorial incendiar (FOTO) (9924 afisari)
 Un deceniu pierdut pentru omenire - Acum zece ani, Vladimir Putin a preluat puterea in Federatia Rusa (2394 afisari)
 Australia: Sute de mii de dromaderi urmeaza sa fie masacrati din elicoptere (2020 afisari)
 Pamela Anderson spune ca arata atat de bine la cei 42 de ani pentru ca are parte de multe partide de sex (1680 afisari)
 Nu mai este nici o surpriza: Putin confirma anexarea de facto a Abhaziei si Osetiei de Sud (1586 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01028 sec.