Ziua Logo
  Nr. 4604 de marti, 4 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Prima comuna in faliment
-- Suceveni din Galati este prima localitate din tara care a intrat in colaps dupa ce a accesat fonduri europene
De banii SAPARD pentru drumuri s-a ales praful. La propriu
Drumul comunal a fost modernizat de mantuiala pe bani europeni, iar SAPARD cere acum reparatia acestuia sau banii inapoi. Ambele variante inseamna bugetul comunei pe mai mult de opt ani! Neculai Hanta, primarul comunei, ne-a declarat ca nu are nicio idee cum s-ar putea rezolva problema, ca problema este cunoscuta inclusiv la nivel guvernamental dar ca nu a fost abordata la congresul Asociatiei Comunelor din Romania.
Comuna Suceveni, din nord-estul judetului Galati, este locuita de ardeleni din Tara Barsei, din Bod si Sacele, descalecati in sudul Moldovei in urma cu trei - patru sute de ani (de unde si "strainii" care dau prin sat se si mira de ce tuica de Suceveni are gust de palinca). Dar satul nu are parte de prea multi vizitatori. Cei care ajung pe acolo, rude ale satenilor sau doar cu treburi de rezolvat, trebuie sa infrunte capcanele drumurilor comu�nale, satul fiind ocolit de soselele nationale.
In anul 2000, primarul ales al comunei, medicul veterinar Ionel Cucu, a hotarat sa-si rasplateasca alegatorii angajand fonduri europene. Alimentarea cu apa, desi prima pe lista dorintelor satenilor, era o lucrare totusi prea scumpa, astfel ca primarul Cucu s-a gandit sa purceada la modernizarea drumurilor comunale.
Marea asfaltare
O necesitate, dat fiind ca, in afara drumului judetean asfaltat care strabate localitatea, toate celelate drumuri din sat erau de pamant (adica vara de praf si iarna de noroi). Asa a fost intocmit proiectul pentru modernizarea a 5,2 km de drum comunal, care se desfasoara intre cimitirul din Suceveni si satul Rogojani si deserveste, in special mahalalele "Varzarie" si "Liban". Gurile rele spun ca Ionel Cucu si-ar fi dorit asfaltarea drumului din "Varzarie" pentru ca pe acolo avea o casa si nu dadea bine ca primarul sa umble cu pantofii plini de noroi.
Dus de ploi
Dupa aprobarea finantarii proiectului cu fonduri europene si inceperea lucrarilor a fost clar pentru toata lumea ca lucrarile se fac de mantuiala, iar apro�pierea zilei de 31 octombrie 2004, cand lucrarea trebuia receptionata, ii dadea fiori reci primarului Cucu.
Era evident ca proiectul Sapard esuase intr-o cacialma si ca cine semneaza receptia lucrarii putea avea surpriza sa i se scotoceasca prin buzunare ca sa returneze fondurile Sapard.
Asa ca primarul a motivat ca nu este de specialitate si a solicitat conducerii CJ Galati constituirea unei comisii de receptie din reprezentanti ai Consiliului Judetean, Primariei si specialisti in constructii.
Comisia a considerat ca drumul e OK, dar, la mai putin de cinci ani, pe cea mai mare parte a celor 5 km de drum, nu se mai vede nici macar o urma de asfalt. A fost spalat de ploi si a ramas doar piatra si multe gropi.
Speranta e la Dan Nica
La sfarsitul lunii februarie 2009, au trecut pragul Primariei doi inspectori ai Centrului Regional pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 2 Sud - Est (CRDRP), veniti sa verifice mentinerea eligibilitatii proiectului in perioada de cinci ani de la data efectuarii ultimei plati - un fel de perioada de garantie pentru proiectele europene. Au vazut ce a mai ramas din drum si au consemnat in Procesul Verbal nr 447/26.02.2009: "In comuna Suceveni, toate drumurile au stratul bituminos foarte degradat. Gropi pe drumul D1".
Noul primar, Neculai Hanta, recunoaste ca socoteala este simpla: fie plateste de la buget circa 10 miliarde de lei vechi, cat se estimeaza ca ar costa reparatia capitala a drumurilor, fie restituie banii la Sapard (15 miliarde cu tot cu penalitati). Cum bugetul comunei, spune Hanta, este de 1,2 miliarde de lei vechi anual, inseamna ca drumul ar inghiti bugetul pe cel putin opt ani. Faliment! Ultima speranta este sprijinul lui Dan Nica, ministrul Administratiei si Internelor, care a devenit deputat in Galati in Colegiul 5, din care face parte si comuna Suceveni. Cine altcineva sa sprijine comunitatea pe care o reprezinta?
Catalin Antohe 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Comuna ? ce comuna ? Romania este in faliment de stat !   de ionion
Da, sa plateasca   de demetrius
pacat ca autorul si primarul nau stiut saracii ca la SAPARD platesc ambele poartzi   de Codul rosu
Pai sa plateasca aia care au facut lucrarea proasta   de soWhat
Comisia   de clandher
A r h i v a
  Atacul viperelor    2 comentarii
  Recursul medicinistilor transatori    1 comentariu
  Politistul trage si plateste    7 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Basescu a tradat Moldova (2871 afisari)
 ZIUA Anti-Basescu (2778 afisari)
 Turnatorul "Gelu" judeca onoarea in PNL (1932 afisari)
 Seriile biletelor castigatoare la TOMBOLA CASTIGATORILOR editia din 02 august 2009 (1629 afisari)
 Basescu da dezlegare la chef (1599 afisari)
 Ipoteza socanta: O ruda a mortului de la Timisoara crede ca i-a mai vazut pe cei trei impreuna (2857 afisari)
 Replici dure intre Cristian Boureanu si Adriana Sãftoiu la o emisiune in direct (VEZI VIDEO) (2348 afisari)
 Vedeta filmelor pentru adulti, Jenna Jameson, a pozat pentru "Playboy", la doar patru luni dupa ce a nascut gemeni! (FOTO) (1728 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: Nu sunt director! (1632 afisari)
 Pe Demi Moore n-o deranjeaza sa-l vada pe Ashton facand sex cu alte femei. In film! (FOTO) (1538 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00925 sec.