Ziua Logo
  Nr. 4600 de joi, 30 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Acesti romani care au facut Franta (III)
-- Pornind de la titlul conferintei academice a fostului ambasador francez la Bucuresti, Phillipe Etienne (2003), voi spune ca sunt multi romani de care sa ne amintim si pe care sa-i pretuim, chiar daca pe unii ii stim foarte bine, iar despre altii abia am auzit (ZIUA, 17 si 24 iulie).
Recent, E.S. Teodor Baconschi, ambasadorul nostru la Paris, afirma ca dincolo de "problema romilor", generand o intreaga campanie de presa, incheiata cu expulzarea celor fara capatai, exista "o comunitate romaneasca de buna calitate, care face o buna impresie. Mii de studenti, specialisti, profesori, avocati, informaticieni, arhitecti, medici"...
De un binemeritat prestigiu se bucura, in special, scriitorii, artistii si ziaristii stabiliti la Paris in perioada comunista sau imediat dupa '89. Ma voi opri doar la cateva nume mai putin cunoscute si mediatizate in tara: Flavia Bujor, Anca Visdei si Alain Paruit. Prima a devenit celebra la 14 ani, dupa ce romanul sau "La prophetie des Pierres" ("Profetia pietrelor") a fost best-seller-ul Targului de Carte de la Frankfurt (2002), ulterior tradus in peste 10 tari si ecranizat pentru o casa de filme din Hollywood. Anca Visdei a ales calea exilului la 18 ani. Dedicandu-se teatrului, a obtinut doua importante distinctii, dupa 2000: "Premiul Beaumarchais" si "Premiul Charles Oulmont", pentru piesele "La photo de classe" si "Puck en Roumanie" jucate pe multe scene franceze si belgiene. Autoarea declara ca "dorul de aceasta tara este dorul pasiunii care te devoreaza si-ti da viata, in acelasi timp".
Un destin cu totul deosebit l-a avut Alain Paruit, fostul meu coleg de clasa (1952-1956), de la L.B. 7, actualmente Colegiul I.L. Caragiale. Tatal sau, medic evreu din Brasov, s-a dus sa lupte pentru "Brigazile rosii" din Spania, devenind ulterior unul dintre fruntasii miscarii de partizani francezi antifascisti. Dupa razboi s-a repatriat in Romania, cu sotia catolica si fiul Alain, nascut in Franta; familia s-a stabilit in Bucuresti, avand inca doi copii. Dupa absolvirea facultatii, avand o dictie si un timbru de neconfundat, tanarului i-a fost usor sa se integreze in sectia franceza a Radiodifuziunii Romane. Si-a dat repede seama ca asa-zisul comunism-nationalist al lui Ceausescu este nociv, mai mult decat utopic. A emigrat la Paris, la mijlocul anilor '60, devenind repede cel mai important traducator romano-francez si franco-roman, pentru majoritatea scriitorilor romani din exil, incepand cu Mircea Eliade, Emil Cioran si Eugene Ionesco. Timp de 17 ani a fost alaturi de Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, la microfonul emisiunilor "Europei Libere", fiind socotit "un speaker de nivel profesional impecabil", cum avea sa-l caracterizeze Doamna Lovinescu in cartea "La apa Vavilonului" (1960-1980). De profesionalismul sau a beneficiat si Paul Goma.
"CAnd avem la Paris activi, vii (...) un Dumitru Tepeneag, un Alain Paruit, care au facut pentru literatura romana mai mult decat au facut toate guvernarile post-decembriste la un loc, noi ne permitem sa-i ignoram cu stralucire", declara in 2002 scrii�torul Ioan Grosan. Dupa o boala necrutatoare, chiar a corzilor vocale, francezul-roman s-a stins, la inceputul lunii iunie! Anul trecut, nu a putut veni in tara sa primeasca Premiul pentru intreaga opera de traducator, de cunoastere a literaturii romane in strainatate, al Uniunii Scriitorilor din Romania. El spunea: "Un scriitor veritabil nu poate niciodata sa traduca una dintre propriile carti, chiar daca stapaneste perfect o alta limba. Ar scrie o alta carte".
Valentin HOSSU-LONGIN 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
unii da, altii ba!   de cumanus
romanul tot poet ramane   de hornea
D-l Hossu-Longin face cinste limbii Romane!   de George SMADU
A r h i v a
  Propunere-soc a SUA: Rusia, membra NATO!    15 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Catastrofa pe uscat. Si pe apa. (3670 afisari)
 Insulte gratuite de la profesorul Andronescu (2974 afisari)
 Andon, unealta Secu, la judecata (2338 afisari)
 Absolventii "Spiru Haret" persecutati de stat (2132 afisari)
 Prima Casa blocata (1966 afisari)
 Bulgaria ar parasi ''corabia'' South Stream, rusii se tem ca Romania va ramane fidela proiectului UE, dar Basescu vrea si cu Moscova si cu Nabucco (2397 afisari)
 La 56 de ani, Printesa Lia marturiseste: Sunt insarcinata in trei luni!  (2117 afisari)
 Fetelor, nu va lasati filmate cand faceti sex cu iubitul, va sfatuieste Paris Hilton! (1977 afisari)
 Sexy iepurasii Playboy, in pielea goala sub dus (FOTO) (1726 afisari)
 Fiica lui Halle Berry calca pe urmele mamei sale si uimeste Los Angelesul cu frumusetea sa (1656 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00922 sec.