Ziua Logo
  Nr. 4597 de luni, 27 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Studentii tepuiti de stat
-- Peste 600 de programe de licenta la facultatile de stat sunt in afara legii * Potrivit unor date oficiale, 34 de universitati finantate de la buget ofera specializari ilegale
Tinerii s-au inghesuit sa dea examen la Facultatea de Medicina din Bucuresti (Alexandra Mihale - Ziua foto)
Peste 600 de programe de licenta - 258 la zi, restul la frecventa redusa (IFR) si la distanta (ID) - nu au mai fost evaluate de peste zece ani, desi legea prevede ca respectiva operatiune sa se repete la fiecare cinci ani. Intr-un document transmis redactiei ZIUA, la cateva zile dupa ce am dezvaluit ca universitatile finantate din bani publici se comporta ca adevarate SRL-uri, reprezentantii ARACIS (Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior) recunosc o situatie socanta: 67 de universitati, dintre care 34 de stat, au specializari pentru care, unele dintre ele, nu au depus dosare de acreditare de mai bine de zece ani. De ce nu o fac? Una dintre explicatii ar fi ca si privatii si cei de la stat s-au saturat sa fie jupuiti de bani. In aceste conditii, insa, si diplomele emise absolventilor de la stat care au terminat aceste specializari cu probleme sunt puse sub semnul intrebarii.
Din 2007 de cand si-a intrat in paine, ARACIS a taxat universitatile cu cate un miliard de lei vechi pentru evaluare si acreditare academica. Incepand de anul acesta, Agentia inghite bani europeni, Ministerul Educatiei obtinand o finantare din fonduri structurale pentru serviciile prestate. Pe pagina de internet a Agentiei nu a fost publicat niciodata bilantul fondurilor obtinute din aceste activitati, conducerea institutiei motivand ca Agentia este autonoma, finantata din fonduri extrabugetare. Insa, atat timp cat obtine bani de la institutii de invatamant superior de stat, ARACIS este obligata sa faca publice incasarile. Aceasta este si parerea lui Mircea Miclea, creatorul Agentiei. "ARACIS este o institutie de utilitate publica, deci este obligata sa arate transparenta si sa spuna: acesta este bugetul nostru, asta s-a intamplat cu banii. Trebuie solicitat sa isi faca publice fondurile", ne-a declarat profesorul Miclea.
Gaura neagra ARACIS
In peste doi ani de activitate, ARACIS a reusit sa inghita sume enorme de la universitati - atat de la cele finantate din bani publici. Nimeni nu stie cati bani au intrat in buzunarele celor 17 sefi, 150 de membri ai comisiilor de evaluatori permanenti, precum si ale colaboratorilor externi ai Agentiei. Incercand sa justifice aceasta situatie de fapt, ministrul Ecaterina Andronescu ne-a oferit o explicatie cel putin hilara, dandu-ne ca exemplu Universitatea Politehnica Bucuresti, pe care o conduce: "Primele evaluari ale ARACIS au fost facute gratuit, pentru zece universitati care s-au inscris de buna voie la acreditare". Gratuit a insemnat, de fapt, din bani publici alocati de la Ministerul Educatiei pentru aceasta activitate. Faptul ca evaluarea facuta de sase profesori universitari, timp de o saptamana, a costat un miliard de lei vechi pentru UPB nu i se pare scump Ecaterinei Andronescu. Intrebata daca macar o parte din aceste fonduri se intorc, intr-un fel sau altul, in invatamant, ministrul ne-a dat raspuns negativ. "Din acesti bani au fost patite cadrele didactice pentru cazare, masa si munca pe care au depus-o", ne-a precizat ministrul.
Repetenta la calitate
La capitolul calitate, ARACIS a ramas repetenta, desi ratiunea infiintarii acestei agentii a fost tocmai controlul si curatirea uni�versitatilor - operatiuni pe care fostul Consiliu National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA) nu a reusit sa le duca la inde�plinire din cauza unor "deficiente", potrivit lui Mircea Miclea. In opinia sa, universitatile puteau sa faca, pe vechea lege, "cam tot ce voiau ele" dupa ce obtineau acreditarea. Credibilitatea ARACIS a disparut insa dupa ce a acordat grad de incredere ridicat universitatilor de stat din Oradea si Iasi, care au eliberat diplome false studentilor straini, prin Facultatile de Medicina. In scandalul Spiru Haret, conducerea universitatii sustine ca, tocmai pentru ca nu are incredere in ARACIS, a apelat pentru evaluare la o agentie europeana, dar Ministerul Educatiei si ARACIS i-au blocat acest demers la sfarsitul anului trecut.
Explicatia lui Miclea
Mircea Miclea sustine insa ca s-a produs o confuzie. "E o greseala de intelegere din partea lor (a conducerii USH, n. red.). Eu va spun ce se intampla. Toate legislatiile europene - nu numai cea romaneasca - fac distinctie foarte clara intre acreditare si evaluare. Acreditarea poate fi facuta numai de agentia nationala. Va spun replica ministrului german, cand am facut documentarea pentru ordonanta de urgenta: "Cum adica, sa dam noi banul german, cand acreditarea este pentru o institutie germana?". Ei, dupa ce esti acreditat intr-adevar, poti fi evaluat si de o agentie europeana inscrisa in registrul european ENQA. Dar nu acreditarea. Iar ei, voit sau nevoit, au facut confuzie. Ar trebui sa isi acrediteze cat mai repede toate specializarile si toate formele de invatamant conform legii - si conform Hotararii de Guvern care a urmat dupa ce am dat legea. Dupa aceea, pot sa solicite evaluarea din partea oricarei agentii, nu numai din partea ARACIS", ne-a precizat Miclea.
Cu alte cuvinte, daca "Spiru Haret" ar fi dat miliardul de lei vechi, n-ar mai fi avut acum probleme si ar fi primit acreditarea. Cum n-au facut-o, au intrat in acest scandal interminabil, starnind si suspiciunea ca ar ascunde ceva.
Pagina realizata de Magda SEVERIN 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
TAMPITII CARE AU CONDUS MECI   de CANCELARU RUSU
In afara de subiect ! De ce nu informeaza ZIUA stirea de ultima ora ca    de ionion
ARACIS trebuie desfintat, e o lipitoare foarte lacoma , suge multe miliarde de lei ABSOLUT INUTIL!!!   de Hokusai san
nelamuriri.....   de maria georgescu
Pentru Ion Caramache   de Elisabeta Marin
"Nimic nou pe frontul de vest"   de Elisabeta Marin
barna din ochi   de vladjust
Cadrilii usehiste   de Ion Caramache
Tocmai ce am vorbit de tepuiala "de stat " ...   de Liviu2002j
A r h i v a
  Universitati cu specializari ilegale    8 comentarii
  Billa - bomba alimentara de cartier    7 comentarii
  Evaziune sau "reciclarea" alimentelor    
  "Prima Casa" pentru smecheri    6 comentarii
  Gripa porcina a cuprins toata planeta    2 comentarii
  82 de romani infectati cu AH1N1    1 comentariu
  Cristi Minculescu a incins "Peninsula"    
  Sincopa lui Sarkozy    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Studentii tepuiti de stat (4408 afisari)
 Universitati cu specializari ilegale (3714 afisari)
 Billa - bomba alimentara de cartier (3660 afisari)
 Cu mana in banii publici (3221 afisari)
 Epurarea dascalilor (2324 afisari)
 DNA a inregistrat-o pe Monica Iacob Ridzi in propriul birou (VEZI DOCUMENTE) (3660 afisari)
 Socant: Mainile Madonnei, mai inspaimantatoare ca oricand (FOTO) (2810 afisari)
 Mihai Malaimare despre afacerea Ridzi: "O fufa oarecare cu misiunea de a deturna banii catre campania electorala a unei proaste" (2312 afisari)
 Dita von Teese a fost actrita porno, inainte sa devina faimoasa (FOTO) (1919 afisari)
 Dieta cu supa si apa a pus capat zilelor unei tinere de 26 de ani (1692 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00836 sec.