Ziua Logo
  Nr. 4597 de luni, 27 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Campania ZIUA: "Opriti degradarea Scolii!"
Epurarea dascalilor
-- Ecaterina Andronescu a reusit sa-i invrajbeasca pe dascalii absolventi "la stat" cu cei de la "particulare"
Foto: Mediafax
Prigoana absolventilor de la "Spiru Haret" (USH) atinge cote inimaginabile: dupa operatiunea "afara de la titularizare" se trece acum la epurarea cadrelor didactice din scoli, gradinite si licee. Ministerul Educatiei a modificat saptamana trecuta numarul normelor didactice, iar inspectoratele scolare trebuie sa dispo�nibilizeze 20.000 de dascali. Victime vor cadea licentiatii USH - majoritatea educatoare si invatatoare, dar si profesori de gimnaziu- care s-au angajat in invatamant in ultimii ani.
Aurel Cornea, liderul FSLI, s-a antepronuntat, intr-o emisiune TV, asupra destinului care ii asteapta pe licentiatii USH. "Absolventii de la <<Spiru Haret>> sunt complet nepregatiti si au adus numeroase probleme in invatamantul preuniversitar", a declarat Cornea sambata la Antena 3. Potrivit liderului FSLI, numarul acestora este de circa 25.000, adica "10% din totalul celor 250.000 de cadre didactice angajate in preuniversitar". Reprezentantul celei mai mari federatii din educatie - 180.000 de membri - a declarat ca sustine "fara rezerve" demersul ministrului Ecaterina Andronescu de reformare a sistemului de invatamant, precizand ca sindicatele au avut tot timpul o atitudine pozitiva fata de cresterea calitatii in educatie. "Am fost semnatarii Pactului national pentru educatie, apoi specialistii nostri au lucrat in Comisia Miclea la elaborarea pachetului de legi. Nu stim de ce ne ataca presedintele Traian Basescu. Guvernul a fost cel care a actionat impotriva", a mai spus Cornea.
20.000 de disponibilizati
La polul opus, Federatia Educatiei Nationale (FEN) acuza Ministerul Educatiei ca incalca acordul semnat cu sindicatele in luna mai. "Ecaterina Andronescu a ajuns sa ia decizii de una singura. Inspectoratele au primit la inceputul saptamanii trecute o adresa prin care li se cerea sa refaca planurile de scolarizare in asa fel incat sa primeze criteriul economic. Joi insa, ministerul a remis in teritoriu o noua adresa, prin care, fara consultarea partenerilor sociali, precizeaza deja numarul de norme in care trebuie sa se incadreze. Aceasta ultima hotarare a ministerului inseamna reducerea cu 4% a posturilor din invatamant, ceea ce ar conduce la disponibilizarea a circa 20.000 de angajati. In plus, se va ajunge la clase cu 35-40 de elevi. In conditiile in care se vorbeste despre descentralizare, ministrul Andronescu impune un numar de norme pentru fiecare judet, indiferent de conditiile in care se desfasoara activitatea in teritoriu, uitand ca in aprilie a declarat ca nu acceptam niciun fel de reduceri de personal in invatamant", a anuntat Constantin Ciosu, secretarul general al FEN.
Reamintim ca FEN a facut plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii impotriva ministrului Educatiei. "Ecaterina Andronescu se considera mai presus de lege, luand o decizie inainte de finalizarea controlului diplomelor si de pronuntarea instantelor abilitate. Absolventii USH au fost discriminati de doua ori: prima data cand n-au fost primiti la titularizare, iar a doua oara cand, in judetele unde o parte din ei au reusit sa sustina si sa si promoveze examenul de titularizare, nu au putut primi posturi, deoarece ministerul a modificat aplicatia IT, ca sa nu poata fi repartizati", a precizat Ciosu.
Sute de absolventi exclusi de la titularizare au dat in judecata Ministerul Educatiei. Pe de alta parte, angajatorii au inceput sa le dea preaviz licentiatilor USH sa-si clarifice situatia diplomelor. Scandalul declansat de Andronescu dureaza de trei saptamani, rezultatele controlului fiind amanat pentru miercuri, cand peste 100.000 de absolventi vor afla daca trebuie sa repete licenta.
Magda SEVERIN 
 Afisari: 2324  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
De ce clampane Caramache(Caranfil)?   de atn
A inceput ...   de Liviu2002j
Scandalul diplomelor   de CANCELARU RUSU
Aberatia PSD: Abramburica pericol public   de aburel
A r h i v a
  Parcarile aduc bani la primarie    
  Eroare la admitere    1 comentariu
  Cauza noastra    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Studentii tepuiti de stat (4408 afisari)
 Universitati cu specializari ilegale (3714 afisari)
 Billa - bomba alimentara de cartier (3660 afisari)
 Cu mana in banii publici (3221 afisari)
 Epurarea dascalilor (2324 afisari)
 DNA a inregistrat-o pe Monica Iacob Ridzi in propriul birou (VEZI DOCUMENTE) (3660 afisari)
 Socant: Mainile Madonnei, mai inspaimantatoare ca oricand (FOTO) (2810 afisari)
 Mihai Malaimare despre afacerea Ridzi: "O fufa oarecare cu misiunea de a deturna banii catre campania electorala a unei proaste" (2312 afisari)
 Dita von Teese a fost actrita porno, inainte sa devina faimoasa (FOTO) (1919 afisari)
 Dieta cu supa si apa a pus capat zilelor unei tinere de 26 de ani (1692 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01461 sec.