Ziua Logo
  Nr. 4591 de luni, 20 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Patria in vreme de ciuma
-- Poate ca am folosit, totusi, cuvinte prea grele in titlu: "patria" si "vremea ciumei". Am facut-o fiindca suntem, poate, cel mai bolnav popor al "noii" Europe; o Europa in care oamenii locurilor noastre, din ce in ce mai multi, cred tot mai putin. Boala noastra se manifesta cu totul altfel decat la alte popoare, mai ales in sensul relatiei pe care o avem noi, cetatenii acestei tari, cu propria noastra patrie.
FiindcA patria e doar una, tari in care poti sa traiesti sunt nenumarate. Si, ca si intre doi soti, care au trait o vreme impreuna si acum sunt pe punctul de a se desparti, dezamagiti, "cearta" finala este presarata cu reprosuri. Unele dintre ele sunt, pe buna dreptate intemeiate. Altele se cer exagerate ca sa poata intra in randul celor "valabile". Intr-un an cu atatea alegeri, cum este acesta, ni se pare ca trebuie sa ne reconsideram relatia cu propria noastra patrie. Si, poate ca n-ar fi lipsit de noima sa constatam ca aceasta analiza, aceasta reconsiderare a relatiei cetatean-tara este, cumva rodul acestor ultimi cinci ani traiti de fiecare dintre noi. Iar daca nu ne mai putem aduce aminte (ca intr-o casnicie) de momentele - multe/putine, in care ne-am simtit bine inlauntrul acestei relatii, in care am avut bucurii si realizari, asta se intampla numai pentru faptul ca zi dupa zi n-am facut altceva decat sa ne innegrim, cu buna stiinta sufletele.
CA am fost "IndemnaTi" spre aceasta de la cel mai inalt nivel al politicii si al "inteligentsiei", ca am fost impinsi mai ales spre ura decat spre analiza lucida, e, in primul rand vina noastra. Manipulati de politicieni si intelectuali am cazut prea rapid in retorica negativa. Am luat prea repede chipul procurorului, am ales fara prea multa judecata securea calaului, ni s-a asezat pe fata foarte normal ranjetul celui care se bucura de raul altuia. A fost bine? Poate ca vom afla vreodata; poate intelectualii care au manipulat aceasta retorica criminala pentru poporul nostru o sa-si scrie, cu sinceritate memoriile intr-o buna zi; poate vom intelege de la politicieni daca doar indicibila dorinta de putere si de inavutire a stat in spatele lansarii, acum cinci ani a acestei retorici sangeroase. Ce putem vedea acum este doar faptul ca retorica negativa exclude vinovatia celor care o lanseaza, astfel ca atat societatea civila cat si politicienii care au indemnat la cinci ani de sange, vrajba si ura, nu-si vor gasi, cel putin pentru alti cinci ani nicio vinovatie.
TrAim momentul cand totul incepe cu "nu", cand criza face imposibila orice relaxare, atat in economie, cat si in societate, cand se nasc din pamant justitiari de mucava, de la psihologi cu cabinete de consultatie pustii, la jurnalisti de sport, care ne releva "in direct", la televiziuni, alaturi de alti tineri "confrati" fara niciun talent pentru orice activitate umana, cel mai la indemana atu pe care-l ofera prostia in stare pura, si anume, rautatea sangvinara. O sezatoare continua si sangeroasa pare sa se fi "instalat" definitiv in viata noastra de zi cu zi. Un popor impietrit in fata televizorului, de unde urmareste mut executiile publice ale calailor imberbi, care se muta neobositi de la o televiziune la alta, sub privirile admirative, poate, ale marilor corifei ai neamului, care tac, probabil apasati de intuitia dezastrului pe care l-au provocat. O moderna vreme a ciumei; o asteptare in fata televizorului, care paralizeaza patria. Fiindca tara nu mai conteaza, de multa vreme pentru cei mai multi dintre bolnavi.
Octavian HOANDRA 
 Afisari: 321  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Pentru "georgems de la 06:44:29"    de miticar
Pe cat e poza de neinspirata pe atat de articolul de pertinent..Felicitari!!   de Ion Ionescu de la Brad
bravo, domnule jurnalist, un artcol bun, o radiografie completa si precisa la adresa societatii    de madeleine
DACA HOANDRA VREA, PUTEM SALVA TOTUL   de miticar
Singurul titlu care mi-a atras atentia. Suna la fel cu ... "Love in Time of Cholera".   de briel
Titlu eronat   de Terran
A r h i v a
  Tara talk-show-urilor    1 comentariu
  Delirul lui Voronin    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Amenintarea: demontarea totala a statului roman! (6353 afisari)
 "Iesim de la guvernare sau plec din PSD" (4140 afisari)
 Visul ungurilor, cosmarul romanilor (3562 afisari)
 Universitatile de stat o afacere (2540 afisari)
 Kaufland isi minte clientii (2459 afisari)
 Rossiiskaia Gazeta: Nicolae Ceausescu se pregatea de un razboi atomic cu URSS (3814 afisari)
 S-a ales cu fata despicata, dupa o saritura in apa (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE!) (3271 afisari)
 Patrick Swayze socheaza din nou: Arata extrem de bine, parand sa fi invins cancerul! (2977 afisari)
 Astrologii prevestesc razboaie, atentate si catastrofe, dupa eclipsa totala de soare de miercuri din Asia (1858 afisari)
 Magyar Nemzet: Suporterii stelisti trebuiau injunghiati cu briceagul in Ghencea (1730 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01169 sec.