Ziua Logo
  Nr. 4586 de marti, 14 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Iranul atomic si jocurile americano-israeliene
-- Au dat Statele Unite "unda verde" Israelului sa atace instalatiile nucleare ale Iranului? Lung prilej de vorbe si de ipoteze! Evident, ceea ce se intampla la Natanz si in restul bazelor nucleare din Iran provoaca mari dureri de cap lumii libere. Nu e vorba numai de Israel, rasuflarea otravita a uraniului imbogatit tulbura si viata senina a tarilor arabe, precum si a tarilor europene, americane si asiatice, la multe mii de km departare de Teheran. Aceasta globalizare a amenintarii atomice iraniene nu e sanatoasa.
In timp ce lumea libera pledeaza in van in favoarea dialogului, iranienii continua sa avanseze rapid spre acel punct critic al fabricarii bombei atomice cand nu mai exista intoarcere. Evreii, cu simtul lor milenar al primejdiilor, stiu ca un Iran posesor de bombe atomice ar periclita insasi existenta fizica a poporului israelian. Israel nu poate trai sub aceasta amenintare. A repetat-o zilele trecute Michael Oren, ambasadorul Israelului la Washington. "O singura bomba atomica iraniana ar putea distruge tot Israelul", a spus ambasadorul.
Casa AlbA, care nu are insa numai grija Israelului, se misca, in genere, cu lentoare. Evreii au si astazi frisoane cand isi amintesc cata vreme le-a trebuit americanilor pana sa debarce in Normandia si sa puna astfel capat celui de-al Doilea Razboi Mondial. Implicit si macelaririi evreimii europene. Exista diferente acute intre politica cultivata la Washington si strategia Ierusalimului vizavi de atomul iranian. Presedintele Obama are daca nu certitudinea, cel putin speranta ca diplomatia va stopa inarmarea atomica a Iranului. De unde si invitatiile repetate adresate Iranului la un dialog.
Washingtonul a pus in miscare o actiune sa-i spunem sofisticata. Mai intai, tam-nesam, doi importanti responsabili americani, Leon Panetta, seful CIA, si Mike Mullen, comandantul Fortelor Reunite ale Armatei americane, au sosit la Ierusalim, unde au comunicat public impotrivirea Statelor Unite la orice initiativa israeliana de a ataca si distruge instalatiile nucleare iraniene. Ulterior, Joe Biden, vicepresedintele Statelor Unite, a facut o declaratie stupefianta, care se bate cap in cap cu cele rostite de Panetta si Mullen. Vicepresedintele american a declarat: "Nu putem dicta unei alte natiuni suverane ceea ce poate face si ce nu poate face, cand decide, daca decide, ca este amenintata". Toata lumea, si in special Israelul, a tradus aceste vorbe intelegand ca americanii au dat "unda verde" atacarii Iranului. Joe Biden a mai spus insa ceva care nu a fost citit cum se cuvine. El a subliniat ca "daca iranienii vor raspunde la propunerile americane de a dialoga, Statele Unite vor discuta cu Teheranul".
Generalul israelian Uzi Arad, seful Consiliului de Securitate Nationala, crede ca aceasta propozitie a lui Joe Biden e poate mai importanta decat asa-zisa "unda verde". Biden a dorit astfel sa transmita Teheranului mesajul ca, chiar daca Israelul e liber sa actioneze, ei, americanii, gandesc altfel. O miscare diplomatica sofisticata care spune ca Washingtonul s-a distantat de conducerea israeliana, pentru ca americanii sunt "diferiti".
Graba cu care presedintele Barack Obama a "clarificat" declaratia vicepresedintelui sau, declarand ca Statele Unite nu au dat nicio "unda verde" atacului israelian, face parte din acelasi scenariu. El crede in continuare in triumful dialogului. Conducatorii G-8 cred la fel. Ei au mai acordat Iranului un ragaz pana in septembrie. Vom vedea daca Israelul va astepta pana atunci.
Tesu SOLOMOVICI 
 Afisari: 857  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Tesule, singura tara care pericliteaza planeta este Israelul.   de Zenn
D-le Tesu   de Toma Flamindul
Biden a zis exact ceea ce spun cuvintele lui, ... iar Obama a zis acelasi lucru ... ,    de Seherezada
Tesule te-as intreba....   de sandu gmail
Daca va luati dupa ce spune Biden,   de Dagny Taggart
Lumea a tradus prost...   de Robin
Oare ?   de Aladin
Autorul a uitat un mic amanunt    de contraevreu-rus
A r h i v a
  Jeep-ul sfintit    5 comentarii
  Sex neprotejat cu Voronin    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sex, santaj si spionaj la Chisinau (4766 afisari)
 AutoItalia anunta ca ne insala non-stop (4035 afisari)
 Teapa sau necesitate strategica? (2588 afisari)
 Pensie cu intarziere (2140 afisari)
 Gigi si-a gasit primul serviciu la Bruxelles (1742 afisari)
 EBA si-a ales cea mai scumpa cazare la Bruxelles: o camera de hotel (2643 afisari)
  Basescu se dezice de Ridzi: Intelesesem ''dilul'' (VIDEO) (1822 afisari)
 Au descoperit si cercetatorii: O casnicie nu poate supravietui numai cu dragoste (1813 afisari)
 O mama a sfidat medicii si a reusit sa salveze viata fiicei sale bolnave de cancer (1607 afisari)
 Se insoara Radu Mazare?  (1455 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00900 sec.