Ziua Logo
  Nr. 4581 de miercuri, 8 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Va fi razboi!
Razvan SAVALIUC 
"O putere care scapa trebuie readusa sub control! Nu mergeti pana la limita in care sa constatam ingerinta grava a puterii judecatoresti in cea executiva... O sa se dea bani atat cat sunt si nu veti avea ce sa faceti, bugetul nu e infinit" - asta le-a spus Traian Basescu membrilor CSM, la sedinta din 8 ianuarie 2009. Si iata ca Basescu si-a pus profetiile in practica. Cu mana lui Emil Boc, cel mai docil premier visat vreodata.
Veniturile magistratilor si grefierilor au fost taiate brusc la jumatate, dupa ce premierul Boc a alocat ministrului Predoiu o suma insuficienta pentru "cheltuielile de personal", ordonandu-i sa se incadreze in ea, altminteri va raspunde "legal si politic". Amenintarea a dat roade. Predoiu s-a conformat si astfel s-a pornit razboiul intre Magistratura si Executiv, care anunta sa fie unul de uzura, ce va lovi cumplit in cetatean. Pe termen scurt, Executivul - inclusiv seful statului - va acumula un capital politic din aceasta masura, stiut fiind ca Justitia nu e iubita din pricina propriilor pacate. Marele beneficiar de imagine va fi Traian Basescu, care tinteste un nou mandat si care a mai punctat o data luna trecuta, cand a sesizat Curtea Constitutionala cu o cerere de solutionare a unui conflict juridic intre autoritatea judecatoreasca si Executiv, pe motiv ca magistratii si-ar fi acordat nejustificat o serie de sporuri, iar fenomenul trebuie sa inceteze. Iar Curtea Constitutionala i-a dat satisfactie.
Dar, atentie, "sper sa nu se creada ca puterea judecatoreasca a fost ingenuncheata", a avertizat Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti. Anuntul n-a ramas fara urmari. Adunarile generale ale judecatorilor s-au intrunit in graba, s-au luat discret decizii pentru forme extreme de protest. Grevele spontane sunt doar un inceput. In mediile judiciare e mare suparare. Nu e simplu sa vii la serviciu si sa afli ca ti s-a taiat salariul la jumatate. Fara niciun argument juridic, ci doar pentru ca asa au vrut cativa politicieni. Placa cu lipsa banilor e o mare minciuna nationala, deoarece la 1 aprilie Justitiei i s-au luat de catre politic taxele judiciare de timbru, iar banii au fost alocati abuziv catre primarii. Numai din aceste taxe se acopereau 60% din nevoile sistemului. In plus, actiunea politicului e distructiva. Inconstient sau nu, a lasat Justitia si fara bani de utilitati, lovind indirect in cetatean, care va suporta consecintele pe propria piele. In toata tara instantele si parchetele primesc preavize pentru neplata facturilor la utilitati - lumina, apa, posta, chirii. In niciun alt segment profesional nu s-a operat cu atata discriminare. Nicaieri nu s-au redus atat de mult veniturile. Iar dintre cele trei Puteri ale statului, numai celei judecatoresti i se cere sa supravietuiasca in austeritate, in vreme ce la Legislativ si Executiv nu s-a operat cu aceeasi masura. Parlamentarii nu si-au stabilit singuri pensiile si salariile? Executivul, nu? Cine pe cine induce in eroare folosind argumentul cri�zei? Cred politicienii ca magistratii vor accepta umilinta?
Efectele le vom vedea in saptamanile imediat urmatoare. Vom avea frecvent greve. Procesele se vor amana si chiar bloca. E de presupus ca vom avea cateva instante care se vor inchide temporar. Dar si primii mari infractori pusi in libertate din lipsa de magistrati. O sa vedem atunci catre cine va privi cetateanul si cat de valabila mai e zicala "Cine sapa groapa altuia cade primul in ea".
 Afisari: 2399  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
De ce sa platim magistrati si functionari?   de Gargantua
am umplut un lighean de lacrimi   de invizibil
tovarasul basecu nu si-a pus problema   de Shadow
Magistratii   de demetrius
Justitia sa-si faca datoria, nu razboi!   de miticar
A r h i v a
  Michael Jackson    2 comentarii
  Obama, umilit la Moscova    24 comentarii
  Infernul din Magistratura    2009-04-22
  Presa la stalpul infamiei    2009-03-16
  De ce nu avem salarii mari?    2008-10-21
  ANI - un fisc schilodit    2008-09-17
  Amatorismul omoara anti-coruptia    2008-01-05
 Top afisari / comentarii 
 Papa vrea Guvern Mondial (4852 afisari)
 Kaufland de puscarie (3939 afisari)
 Obama, umilit la Moscova (3646 afisari)
 Va fi razboi! (2399 afisari)
 Protocol impotriva noii amenintari (2229 afisari)
 Subprefectul Capitalei, Mioara Mantale, topless la Vama Veche (4110 afisari)
 Destin tragic: Parintele Internetului romanesc - inselat de sotie si rapus de alcool, dupa o cariera stralucita (4065 afisari)
 Primele imagini cu mama care s-a filmat in timp ce-si viola fiul in varsta de sase ani (3479 afisari)
 Nazistii au fost la un pas de a construi un avion care ar fi schimbat soarta razboiului (2833 afisari)
 "Mercenarii" romani si scandalul "armatei particulare" Blackwater (2722 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13455 sec.