Ziua Logo
  Nr. 4575 de miercuri, 1 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Presa si artistul. Fabula
-- Sebastian Zollner, tanar jurnalist si critic de arta, viseaza sa dobandeasca faima scriind biografia unui pictor care de ani buni a intors spatele lumii si s-a izolat intr-o casa din Alpi. Kaminski, ultimul ucenic al lui Matisse; si-a facut un nume mizand pe orbirea incipienta - reala sau jucata cu maiestrie - care nu l-a impiedicat sa picteze.
Dornic sa afle adevarul despre Kaminski, Zollner se insinueaza in casa acestuia, ii scotoceste printre documen�te, gaseste o serie de panze de o frumusete stranie si e mirat sa afle ca artistul, constient de limitele talentului sau, a preferat sa renunte la glorie ca sa picteze pentru propria-i placere. Desi isi pune la lucru toata iscusinta de jurnalist pentru a-l determina sa i se destainuie, Zollner descopera curand ca nu se poate masura cu Kaminski - de fapt, artistul isi manipuleaza abil biograful, astfel incat toate planurile acestuia din urma sunt in favoarea "maestrului papusar".
Romanul lui Daniel Kehlmann, "Eu si Kaminski" e o fabula moderna despre vanitate, celebritate si valoarea artei, intr-o lume innebunita dupa faima si succes. Aceasta a patra carte a membrului Academiei de Stiinte si Literatura din Mainz (Germania) i-a adus totodata si recunoasterea internationala si va fi ecranizata de catre Wolfgang Becker, ("Good Bye, Lenin!"), cu Daniel Bruhl (foto) in rolul lui Zollner. Actiunea se deruleaza intr-un ritm alert, scriitura e plina de umor ironic - despre care critica spune ca autorul exceleaza in acest volum -, iar finalul frizeaza absurdul. Zollner e convins ca a gasit calea spre celebritate: biografia artistului Manuel Kaminski. Candva, panzele lui stranii au starnit curiozitatea contemporanilor: e geniu sau impostor? Inainte de a afla adevarul, Zollner il rapeste pe batran, iar aventura lor se precipita, haotica, grotesca si plina de neprevazut. "Romanul lui Daniel Kehlmann, desi pare jucaus la suprafata, in subsol pune intrebari foarte serioase, insa, din fericire, refuza sa ne ofere raspunsurile pe tava", scria "Sunday Times".
Nascut la M�nchen, in '75, Daniel Kehlmann a studiat filozofia si literele la Viena, insa s-a dedicat literaturii. A debutat in 1997 si de atunci continua sa surprinda placut cu fiecare noua aparitie. Tradus pentru Humanitas Fiction de catre Corina Bernic, "Eu si Kaminski" va fi lansat azi, de la orele 18.00, in ceainaria de la Carturesti-Verona, in prezenta traducatoarei, a lui Florin Iaru, a Ioanei Gruenwald, a Iustinei Croitoru si a Denisei Comanescu, iar Mihai Calota va lectura din roman.
Luana Duschka 
A r h i v a
  Trairea si gandirea    2 comentarii
  Generic si Azur, dupa 30 de ani    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cod rosu la taxe (1910 afisari)
 Irak post-SUA (1737 afisari)
 Berceanu taie frisca Autoritatii Aeronautice Civile (1701 afisari)
 Belu dupa Ridzi (1699 afisari)
 Razboi Badea-Cristoiu (1525 afisari)
 O inotatoare a ramas in fundul gol dupa ce i s-a rupt costumul, chiar inaintea unei probe (FOTO) (2965 afisari)
 Au aparut rezultatele celei de-a doua autopsii a lui Michael Jackson! (2854 afisari)
 Povestea negrului care si-a dorit sa devina alb: Michael Jackson si-a facut zeci de operatii estetice ca sa nu-i semene tatalui pe care-l detesta (2749 afisari)
 Sexy Bar Refaeli se rostogoleste nud pentru conationalii sai (FOTO/VIDEO) (1925 afisari)
 Gheorghe Hagi, in prag de divort? (1787 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00800 sec.