Ziua Logo
  Nr. 4575 de miercuri, 1 iulie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
UE, G8 si Cvartetul versus Israel
-- Presat din toate partile, premierul israelian Benjamin Netanyahu a cautat saptamana trecuta oxigen politic la prietenii sai cei mai jurati din Europa: premierul Italiei, Silvio Berlusconi si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy. Acestia l-au primit cu multa caldura, dar au repetat ca trebuie sa stopeze constructiile ilegale in teritoriile palestiniene si ca a sosit timpul pentru tratative serioase si finale in vederea infiintarii statului Palestina.
DacA in chestiunea coloniilor nu a gasit "prieteni", premierul israelian a gasit sprijin in actiunile diplomatice pentru eliberarea lui Gilad Shalit, soldatul israelian rapit de extremistii palestinieni din Gaza, in urma cu trei ani. Noua initiativa egipteana prevede predarea lui Shalit in mainile autoritatilor de la Cairo.
OperaTiune urmarita cu mult interes de Hillary Clinton, sefa diplomatiei americane, care a decis zilele trecute reluarea de catre Statele Unite a relatiilor diplomatice cu Siria, dupa o intrerupere de patru ani. Concomitent, pentru prima oara in istoria diplomatiei americane, Casa Alba a numit-o pe americanca Farah Pandith, o musulmana de origine indiana, reprezentanta speciala a Statelor Unite pe langa comunitatile musulmane. Tot pentru prima oara, patru inalte personalitati americane, in frunte cu fostul presedinte al Statelor Unite Jimmy Carter, au cerut presedintelui Obama sa angajeze imediat un dialog cu Hamas, incadrata de fosta Administratie Bush pe lista organizatiilor teroriste.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu e presat si din directia grupului celor opt tari super-industrializate G8 (SUA, Japonia, Rusia, Italia, Germania, Franta, Canada si Marea Britanie) si a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (Statele Unite, UE, Rusia si ONU) sa inceteze total constructiile din Cisiordania. Mai intai cerinta de incetare a acestor constructii a fost auzita cu prilejul intilnirii de la Casa Alba dintre Obama si Netanyahu, reiterata de presedintele american la Cairo in discursul sau catre lumea musulmana. Premierul israelian, ajuns la putere pe baza unui program de dreapta care stipuleaza continuarea constructiilor si exclude ideea desfiintarii acestor colonii, se vede silit sa respinga cererile occidentale. Daca le-ar accepta, n-ar mai avea guvern si Israelul ar intra in febra unor noi alegeri. Consiliul Uniunii Europene, care a avut cuvinte de apreciere pentru discursul rostit recent de Netanyahu la Universitatea Bar Ilan, in care acesta a optat pentru solutia politica "doua state pentru doua popoare", a subliniat ca aceasta optiune e un pas inainte, "dar nu de-ajuns". Consiliul UE a criticat decizia Executivului israelian de a continua constructiile israeliene in teritoriile palestiniene.
MiniStriI de Externe ai Uniunii Europene, intruniti la Luxemburg, au stopat deocamdata actiunea de integrare a Israelului in mecanismele Uniunii Europene, pana in momentul in care se va inregistra un progres vizibil in tratativele de pace din Orientul Mijlociu. Washingtonul, la randul sau, a anulat intilnirea care urma sa aiba loc la Paris intre George Mitchell, emisarul pentru Orientul Mijlociu al lui Obama, si Netanyahu. Un gest american curios care starneste felurite speculatii.
Premierul israelian navigheaza intre Scylla si Caribda, pe o mare teribil de agitata. Netanyahu este un campion al unor asemenea situatii politice complicate. Sa vedem cum va iesi invingator si de aceasta data.
Tesu SOLOMOVICI 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
stravechea PALESTINA ... nu are nimic a face cu junii arabi care-si zic azi "palestinieni"   de Seherezada
Israel versus civilizatia mondiala:   de Zenn
Dle Solomovici...   de alamar
Nu inteleg ...   de alamar
ni se pune de-un mare circ   de Anca2008
Bine ai venit Tesule    de contraevreu-rus
A r h i v a
  Parintele Basescu exorcizeaza demonii civici    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cod rosu la taxe (1910 afisari)
 Irak post-SUA (1737 afisari)
 Berceanu taie frisca Autoritatii Aeronautice Civile (1701 afisari)
 Belu dupa Ridzi (1699 afisari)
 Razboi Badea-Cristoiu (1525 afisari)
 O inotatoare a ramas in fundul gol dupa ce i s-a rupt costumul, chiar inaintea unei probe (FOTO) (2965 afisari)
 Au aparut rezultatele celei de-a doua autopsii a lui Michael Jackson! (2854 afisari)
 Povestea negrului care si-a dorit sa devina alb: Michael Jackson si-a facut zeci de operatii estetice ca sa nu-i semene tatalui pe care-l detesta (2749 afisari)
 Sexy Bar Refaeli se rostogoleste nud pentru conationalii sai (FOTO/VIDEO) (1925 afisari)
 Gheorghe Hagi, in prag de divort? (1787 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00868 sec.