Ziua Logo
  Nr. 4572 de sambata, 27 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
La film, ca la zoo
-- Malul marii, vreme frumoasa si zeci de filme romanesti si straine aparute in ultimul an, de cea mai buna calitate.
Cam asa s-ar descrie pe scurt Festivalul International al Producatorilor de Film Independenti (IPIFF) de la Constanta din acesta saptamana, care se bucura de-o organizare riguroasa. Si totusi lipseste ceva: publicul, care, din pacate, nu acorda atentie manifestarilor culturale. "Locatia proiectiilor este in Complexul comercial din oras, unde exista unul dintre cele mai frumoase centre cinematografice din Romania: un hol decorat de unul dintre cei mai buni scenografi de teatru din tara, Dragos Buhagiar, care te invita in lumea filmului cu un decor retro, cu cinema�tografele anilor '30-'40 de pe Broadway. Si totusi nu vin.", ne-a spus cu mahnire Dinu Tanase, directorul evenimentului.
Dupa filmul "Politist, adjectiv" din seara deschiderii la care sala a devenit neincapatoare, doar productiile "Carol I" si "Cea mai fericita fata din lume" s-au mai bucurat de o audienta de aproape o suta de persoane. Restul... au fost situatii in care in sala de proiectie erau doar regizorul si un actor sau un prieten. "Au venit la inceput din curiozitate, ca la zoo. Asa face publicul constantean. El nu este interesat de film", a completat realizatorul IPIFF-ului.
In cadrul festivalului a fost prezent si filmul de animatie, prin prezentarea unui documentar despre realizatoarea Tatiana Apahideanu (joi), urmand ca maine sa ruleze productiile acesteia.
Un album unic prin realizare, care cuprinde imagini din Bucuresti, adresat cineastilor care se pot inspira din el pentru locatii ale viitoarelor productii a uimit pe toata lumea. Sute de poze, puse pe sectiuni, iar peste toate fotografii panoramice, cu unghi de 360 de grade. Desi realizata cu greu, fiind pe punctul de a nu se mai face din cauza crizei financiare, editia a patra a festivalului reuseste sa reuneasca participanti cu varste diferite: de la elevi de liceu care participa la o sectiune speciala de un minut de pelicula, pana la regizori si producatori trecuti de mult de varsta tineretii. Accentul cade totusi pe valul nou din cinematografia romaneasca.
Invitatii straini insa nu au fost prezenti anul acesta, tot din motive financiare, singurele participari ale acestora fiind la trainingul de produtie, inceput in editia precedenta, si prin panorama marilor filme internationale. O intalnire surpriza este cea de la inchiderea festivalului (azi, ora 22.30), cu cei mai cautati realizatori de trailere, echipa Addictive TV din Anglia, care va oferi un spectacol de o ora pe sase panouri. (C.S.P.)
A r h i v a
  Lipsa banilor te face mai ingenios    
  Celebrarea artei prin muzica    1 comentariu
  Titluri interzise si lansari nocturne    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Statul isi vinde pamantul (2274 afisari)
 Jacko X s-a dus la Allah (1737 afisari)
 Moartea Regelui Michael (1501 afisari)
 Reduceri de salarii asumate de PSD (1265 afisari)
 Cazul Omului Satelit (1259 afisari)
 Nu e o gluma sinistra: Michael Jackson traieste! Are 14 ani si locuieste intr-o comuna din Galati (VIDEO) (2568 afisari)
 Un bloc din Shanghai a cazut pe o parte, ca un copac (VIDEO) (2506 afisari)
 A castigat zece milioane de euro la loto, dar banii i-au distrus viata (2488 afisari)
 "Nu, tati, nu!" - au strigat indurerati copiii lui Michael Jackson la auzul vestii ca acesta a murit (2068 afisari)
 Michael Jackson in instantanee de familie emotionante, alaturi de copiii sai(FOTO) (1963 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00884 sec.