Ziua Logo
  Nr. 4572 de sambata, 27 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Tradatorul "Moriak"
Peste putin timp, dupa ce agentul "Moriak" si-a dat acordul de a intra in organizatia clandestina, Ivan Andreev l-a telefonat pentru a-l invita seara la el, in satul Sofia, pentru o intalnire cu omul "potrivit". Agentul a acceptat invitatia. In acea seara, "Moriak" a aflat de la ajutorul sau ca a fost primit in organizatie. In momentul in care "Moriak" a intrebat care-i vor fi obligatiile, Victor Andreev i-a explicat ca in curand ii va trimite regulamentul organizatiei si i-a recomandat, totodata, ca, dupa studierea cu mare atentie a oamenilor, sa-i atraga pe cat mai multi in organizatia nationalista.
La aceasta intalnire, Victor Andreev a anuntat ca, in afara de "Moriak", au mai fost primiti in randurile organizatiei Andrei Sanduta, Ivan Andreev si inca alte doua persoane, numele carora nu le-a dezvaluit. Conducator al grupului in raionul Karpinensk, Victor Andreev l-a numit pe fratele sau, Ivan Andreev. La inceputul lunii mai, anul 1950, pentru derularea programului "Les" au fost implicati peste 20 de agenti, ceea ce a ajutat organele sa influenteze situatia din raionul Karpinensk. Agentii au confirmat faptul ca Victor Andreev si apropiatii lui iau masuri active pentru unificarea grupurilor nationaliste antisovietice. Informatii importante au ajuns la agentul "Moriak" din partea lui Ivan Andreev si a lui Andrei Sanduta, care vorbeau despre intentiile sefului organizatiei.
Incercari de organizare
La 2 iunie 1950, "Moriak" a aflat de la Sanduta despre o intalnire recenta care a avut loc in apropierea satului Bolgani, raionul Karpinensk, la care au participat fratii Andreev, Sanduta si inca doi noi membri ai organizatiei " invatatorii Sili si Russu. Viktor Andreev a comunicat ca a adus regulamentul organizatiei "Partidul Libertatii", aprobat la 19 decembrie 1949. Pe urma, V.Andreev a inceput sa explice anumite puncte din regulament si a mentionat drepturile si obligatiile membrilor care au intrat in formatiune. Andreev le-a adus la cunostinta ca, in prezent, in componenta gruparii din raionul Karpinensk sunt 9 persoane.
"Insarcinarea voastra -a spus Andreev- este ca nu mai tarziu de 15 iunie 1950, sa creati o organizatie din 20 de oameni. Atunci veti putea alege una sau doua persoane, care vor fi prezentate conducerii centrale a organizatiei. In afara de aceasta, este necesara pregatirea a doua persoane pentru a se deplasa in regiunile din vestul Ucrainei, ca sa faca rost de arme".
Participantii la intalnire au analizat noile candidaturi pentru recrutarea in organizatie. Dupa aceasta, agentul "Samburgskii" l-a informat pe agentul de teren ca dascalul din satul Lapusna, Gheorhe Sili, i-a propus lui si directorului scolii din satul vecin, Fiodor Goncearenko, sa intre intr-o organizatie ce are drept scop refacerea vechii Romanii, in frunte cu regele.
Legatura cu Ucraina
In acest timp, la departamentul 5 din raionul Kotovsk al Ministerului Securitatii Statului a ajuns un mesaj din partea agentului "Ivanovi, care continea informatii despre vizita pe care i-a facut-o, in satul Costesti, studentul Institutului Pedagogic din Chisinau, Ciorescu. Acesta i-a spus in taina ca el si complicii sai formeaza o grupare alcatuita din persoane nationaliste. Ei intentioneaza sa stabileasca legaturi cu membrii Organizatiei Nationalistilor Ucraineni, din regiunile vestice ale Ucrainei, care o sa-i aprovizioneze cu arme. Ciorescu i-a propus agentului sa intre in acesta formatiune.
La Chisinau, "Busuioc" l-a anuntat pe agentul de teren ca Vasile Valcu i-a cerut insistent sa mearga in satul Cornesti, la invatatorul Cozma, pentru a-l ruga sa doneze armele pe care le are in dotare, pentru necesitatile organizatiei. Intrucat membrii gruparii antisovietice inceput sa insiste asupra unei forme active de lupta, iar alte persoane de pronuntau pentru efectuarea unor atentate asupra simpatizantilor regimului sovietic, organele de control au hotarat organizarea dosarului de agentura "Les".
Lichidarea "Partidului Libertatii"
Conform planului, lichidarea Partidului Libertatii trebuia sa inceapa cu acapararea unuia dintre membrii activi ai formatiunii " Andrei Sanduta. Potrivit datelor lui "Moriak", Victor Andreev i-a inmanat lui Sanduta regulamentul partidului, pentru ca cei din gruparea raionala sa se familiarizeze cu documentul. Prin inmanarea regulamentului se intentiona de fapt retinerea lui Sanduta. Pentru efectuarea operatiunilor, inspre satul Karpinensk s-a pornit un grup operativ al Ministerului Securitatii Statului din Moldova. "Moriak" a fost rugat ca, folosindu-se de relatiile de incredere pe care le avea cu Sanduta, sa ia de la acesta regulamentul, pentru o studiere detaliata. Agentul a efectuat cu succes aceasta sarcina. in timpul noptii, in sediul departamentulului raional, documentul a fost fotocopiat si restituit imediat lui "Moriak".
Tinand cont de faptul ca, in dimineata zilei urmatoare Sanduta trebuia sa vina la "Moriak" dupa regulament, in casa agentului a fost instalat un sistem ascuns de supraveghere. Operatiunea s-a desfasurat strict conform planului. La 3 iunie, la iesirea din casa lui "Moriak", Sanduta a fost pus sub supraveghere operativa si condus pana la iesirea din localitate. Apoi, grupul operativ, care statea undeva ascuns, a fost informat cu privire la deplasarea obiectivului. Sanduta trebuia sa mearga 13 kilometri, din Karpinensk pana in satul Sofia, unde locuia. Cam la jumatatea drumului, el a fost oprit de militie, care se afla in cautarea unui infractor. Sanduta a refuzat sa prezinte actele de identitate si sa spuna adresa la care locuieste. El a fost retinut pentru a fi identificat. Astfel, complicele militiei, "Moriak", a ramas in afara suspiciunilor lui Sanduta. Retinutul a fost dus la sectia de militie, iar in urma perchezitiei i-a fost confiscat regulamentul Partidului Libertatii. In document se mentionau urmatoarele: "Partidul intentioneaza sa redea libertatea poporului si sa readuca Regele pe Tron"; "Partidul doreste ca, din randurile lui, sa iasa oameni hotarati, caliti in lupta, care maine sa formeze guvernul statului roman." Prins in flagrant pentru detinere de documente cu continut antisovietic, Sanduta a fost nevoit sa recunoasca apartenenta sa la Partidul Libertatii si i-a demascat si pe complicii sai.
Represiunea
In baza declaratiilor retinutului Sanduta si, de asemenea, a datelor sigure furnizate de agentii Ministerului Securitatii Statului al Republicii Sovietice Socialiste Moldova, la 5 iunie 1950, au fost arestati sefii si membrii activi ai organizatiei nationaliste antisovietice, le-au fost confiscate doua regulamente ale Partidului Libertatii, cateva documente de partid si corespondente ale fratilor Ivan si Nicolae Istrate, dar si alte corespondente care contineau indicii de efectuare a unor activitati ilegale, o cantitate mare de arme si literatura antisovietica.
Ancheta a stabilit ca organizatia a fost infiintata in luna mai a anului 1948, iar initiatorii ei erau fratii Istrate si Victor Andreev. Conducatorii Partidului Libertatii au stabilit relatii cu alte organizatii nationaliste din Moldova si, in regiunea de vest a Ucrainei, cu grupurile Organizatiei Nationalistilor Ucraineni.
Au fost trasi la raspundere penala 33 de membri ai Partidului Libertatii si cativa membri activi ai altor grupari antisovietice. Toti au primit condamnari severe. Organele de control, datorita activitatii agentilor si selectarii reusite a colaboratorilor si a conducerii, intr-un timp foarte scurt au reusit sa anihileze organizatiile nationaliste.
A r h i v a
  Cazul Omului Satelit    2 comentarii
  Legatura CIA-KGB    
  Basarabenii impotriva KGB    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Statul isi vinde pamantul (2274 afisari)
 Jacko X s-a dus la Allah (1737 afisari)
 Moartea Regelui Michael (1501 afisari)
 Reduceri de salarii asumate de PSD (1265 afisari)
 Cazul Omului Satelit (1259 afisari)
 Nu e o gluma sinistra: Michael Jackson traieste! Are 14 ani si locuieste intr-o comuna din Galati (VIDEO) (2568 afisari)
 Un bloc din Shanghai a cazut pe o parte, ca un copac (VIDEO) (2506 afisari)
 A castigat zece milioane de euro la loto, dar banii i-au distrus viata (2488 afisari)
 "Nu, tati, nu!" - au strigat indurerati copiii lui Michael Jackson la auzul vestii ca acesta a murit (2068 afisari)
 Michael Jackson in instantanee de familie emotionante, alaturi de copiii sai(FOTO) (1963 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01205 sec.