Ziua Logo
  Nr. 4570 de joi, 25 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Floricel spionul zarzavat
-- Achim a decapitat "Dacica": lt. col. Mihai Fercheluc, cpt. Dragos Petrisor, lt. col. Costica Lupu. lt. col. Adrian Mandroiu, maior Costel Munteanu si maistru militar Ovidiu Mihai
Scandalul de spionaj in care sunt acuzati de tradare subofiterul roman Floricel Achim si bulgarul Zikolov Marinov, dar in care sunt si implicati si agenti secreti din Ucraina a ajuns intr-o linie dreapta. Principalii inculpati au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT, care au dezvaluit amanunte importante despre modul in care operau spionii.
Nefiind ceea ce s-ar putea numi un spion autentic, Floricel Achim a folosit metode relativ simple de sustragere a informatiilor clasificate. In timpul serviciului, scotea pe suporti de memorie externa datele din calculatorul unitatii militare, la care avea acces, sau folosea parola si contul de utilizator ale sefului sau direct, Dragos Petrisor, obtinand astfel informatii din calculatorul acestuia. Mai spectaculos actiona in schimb bulgarul Zikolov. El era instruit bianual de agenti ai Ucrainei, tara unde se deplasa in acest scop in mod frecvent. "Partenerii" de aici urmareau astfel si evolutia profesionala a spionului Floricel, in ultima instanta vizand perspectivele nivelului de acces al acestuia la alte informatii clasificate. Plasarea memory stick-urilor se facea in doua restaurante din centrul Bucurestiului - Fast Food Springtime si Cafeneaua "La Belle Epoque" - potrivit unui schimb prealabil de mesaje prin e-mail, criptate. O alta metoda, mai moderna, presupunea folosirea tehnologiei informatice de comunicare prin minicalculatoare special modificate (PDA), astfel incat sa permita o interconexiune securizata intre spionul bulgar si agentii Ucrainei. In asemenea cazuri, informatiile militare clasificate erau mult mai "sensibile", schimbul facandu-se de regula in parcari aglomerate din Capitala. Spionii au realizat chiar si simulari de sesizare a unor contramasuri din partea serviciilor secrete romane, cand Zikolov ar fi urmat sa se retraga urgent la Ruse, unde s-ar fi intalnit cu un alt agent ucrainean.
Salata balcanica
In rechizitoriul DIICOT se precizeaza ca Zikolov Marinov colabora din 5 iulie 2008 cu SRI, care il avea in vizor din 2005. Cu alte cuvinte, acesta le servea ucrainenilor un fel de salata bulgareasca, dar cu eticheta romaneasca. Si nu orice fel de salata, ci una de "fructe". Era, de fapt, comanda agentilor ucraineni, care solicitau codificat ca spionul bulgar sa le faca "noi livrari de fructe", aceasta fiind titulatura informatiilor secrete sustrase din Divizia 1 Infanterie "Dacica", unde lucra Achim. Militarul roman era numit de ucraineni "prietenul", iar locatiile de utilizare a PDA-urilor se numeau "depozite": nr. 1 - Complexul Mall Vitan, nr. 2 - Carrefour Orhideea, nr. 3 - Kaufland Barbu Vacarescu, nr. 4 - Complexul Cora Pantelimon. De fapt, ce trebuie inteles din tot acest joc de-a spionii vegetarieni? Compromiterea datelor referitoare la compunerea si caracteristicile de lucru ale retelelor, indicativele functiilor, tabelele de codificare/ decodificare, tabelele cu parole, frecvente si indicative de rezerva, programul verificarii legaturii, programul trecerii de pe frecventa de zi pe cea de noapte etc. duc la com�promiterea intregului sistem de comunicatii radio al Diviziei 1 Infanterie, potrivit actului procurorilor DIICOT.
Au fost create astfel vulnerabilitati ce au generat posibilitatea unor atacuri informatice, aducandu-se prejudicii securitatii nationale si Ministerului Apararii Nationale. Floricel Achim este judecat pentru tradare prin transmitere de secrete, Marinov Zikolov pentru spionaj, ambii fiind arestati preventiv in 2 martie.
Mihai Fercheluc si Dragos Petrisor sunt trimisi in judecata in stare de libertate, pentru neglijenta in pastrarea secretului de stat. Procurorii au mai dispus disjungerea si declinarea cauzei in favoarea ICCJ - Sectia Parchetelor Militare, pentru cercetarea militarilor Costica Lupu, Adrian Mandroiu, Costel Munteanu si Ovidiu Mihai Baba, pusi deja sub invinuire, si a faptuitorilor Aurel Chirita si Nicolae Dohotaru, pentru neglijenta in pastrarea secretului de stat.
Adrian-Nicolae POPESCU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
au tradat ...   de bolovan gheorghe
Ca la Romani!!   de George SMADU
A r h i v a
  Conspiratia bancilor    8 comentarii
  Cati Andronescu, mama pensionarilor de lux    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Imunitate prezidentiala (3050 afisari)
 Conspiratia bancilor (1958 afisari)
 Secretul mumiilor decriptat de tomograf (1818 afisari)
 PDL ar schimba majoritatea (1648 afisari)
 Cati Andronescu, mama pensionarilor de lux (1591 afisari)
 Actrita Farrah Fawcett a murit de cancer la varsta de 62 de ani (3038 afisari)
 A gasit o comoara de 300.000 de euro cu un detector de metale (2821 afisari)
 Cercetarea militara romaneasca a testat saptamana aceasta cateva dintre propriile realizari (2631 afisari)
 Fenomen meteo extrem: "Tornada" la Constanta (VIDEO) (2093 afisari)
 Jennifer Lopez - cu sanii la vedere, fara pic de intentie! (FOTO) (1920 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00858 sec.