Ziua Logo
  Nr. 4568 de marti, 23 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Actuale
Cartea ca marfa
-- Deja cu tradiTie in istoria recenta a Bucurestilor, Bookfest a fost pentru cateva zile centrul de atractie al iubitorilor de lectura. Poate nu doar de carti, dar si de o atmosfera culturala, un soi de complicitate a celor care au voluptati din actul cititului, precum cei pasionati de mecanica sau crosetat. Ce poate inlocui bucuria schimbarii unor carburatori sau realizarea unui nou model de pulover luat din "Elle", care iti aduc surasul pe buze si buna dispozitie sufleteasca, nu se stie exact unde.
Miile, zecile de mii de titluri noi, de autori si cititori aduna laolalta pe toti cei care mai au gustul lecturii. Cititului. Cartea nu piere, chiar daca Mr. Bill Gates prognozeaza ca in 50 de ani nu vor mai exista carti decat pe suport electronic. Marturisim ca nu am vibrat la aceste previziuni, satisfactia de a deschide un volum si a frunzari cateva pagini nu poate fi inlocuita de nici un "folder" sau "file" cu cine stie ce minuni "salvate" acolo. Ca sa utilizam acest jargon de ultima ora. Cartea si cartile, am vrea sa credem cu tarie, vor rezista acestui asalt al noilor forme de scriitura electronica. Chiar daca pustimea de azi scrie la computer, asa cum generatia noastra se agita pentru cerneala Faber-Castell. Chiar daca nevoia ne obliga si pe noi sa apelam la Google si YouTube, in dauna Larousse-ului. Chiar daca scrisorile de amor capata forme condensate de SMS-uri si e-mailurile sunt mult mai seci si reci decat acele inceputuri de epistola cu "Matocul meu drag...", cum i se adresa, mai veac, Veronica Micle lui Mihai al ei.
Toate bune si frumoase, dar ce zic editorii? Editorii o tin pe a lor: cartea, ca sa existe, trebuie sa se si vanda. Daca vanzare nu e nimic nu e! De aici si teribila lupta pentru a impune pe piata un autor sau o carte. Aproape ca nu mai conteaza daca volumul in cauza e bun sau prost. Daca se vinde e OK, daca nu se vinde ce ne facem? Facem rau si nu e bine. Si ce s-ar putea face sa fie bine? Fiecare cititor sa fie convins ca a gasit cartea lui preferata si ca tocmai aceea si nu alta este cea mai buna. De aici o lupta acerba pentru cucerirea cititorilor si a pietei. La Targurile de Carte se fac si reduceri de preturi, asa ca toata lumea ar putea fi in castig. Si editorii, si cititorii, si autorii. Cartea e si ea o marfa ca oricare alta. Restul e literatura, care ar fi cumva in alta parte. Cum o gasim, fiecare dintre noi ar putea sti mai bine.
Bedros Horasangian 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Comert   de srelu
A r h i v a
  Opus Dei se demasca    3 comentarii
  Visul unei Nopti de Sanziene    
  ZIUA de altadata    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Diversiunea Voronin (2871 afisari)
 Marele Licurici ne fura la ape (2737 afisari)
 Obsesia EBa si factorul etnic maghiar (1553 afisari)
 Opus Dei se demasca (1434 afisari)
 Gardienii Revolutiei ameninta ca vor zdrobi protestele opozitiei (1358 afisari)
 Fiul cel mic al lui Silviu Prigoana si al Adrianei Bahmuteanu a murit (3196 afisari)
 Analist de serviciu al Kremlinului si comunistilor moldoveni ameninta Romania cu dezmembrarea teritoriala (3137 afisari)
 Harta "Moldovei Mari", la Ambasada RM de la Bucuresti (2615 afisari)
 Abuzata de un elev de 15 ani, o profesoara acuza scoala ca a pus-o in calea violatorului (2585 afisari)
 Din Courtney Love a ramas doar o umbra (FOTO) (2180 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00882 sec.