Ziua Logo
  Nr. 4566 de sambata, 20 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Recviem pentru o ruina
-- Violonistul Alexandru Tomescu (foto) a cantat, aproape o ora si jumatate, la vioara proprie Stradivarius-Elder (adusa si pazita de jandarmi), pentru multimea adunata joi seara in fata casei de patrimoniu de pe Strada Visarion nr. 8, aflata in ruina, informeaza Mediafax. Concertul face parte din campania "Omul darama locul", initiata de Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN) pentru a sensibiliza opinia publica cu privire la imobilele care fie sunt in paragina, fie demolate abuziv.
Seara a debutat cu un mars intre Piata Universitatii si Piata Romana, la care au participat cateva zeci de persoane, multe tinere, avandu-l in frunte pe Theodor Paleologu, ministrul Culturii, care a impartit trecatorilor pliante cu concertul care urma. In fata casei din "Visarion" asteptau alte zeci de persoane, unele din cartier, reprezentanti ai MCCPN-ului, ai unor ONG-uri si studenti la Facultatea de Arhitectura. Participantii la eveniment au depus lumanari aprinse in fata zidurilor in ruina, pe care era afisat avertismentul "Pericol de prabusire". Casa nu mai are acoperis, fiind lasata de proprietar sa se macine pana la temelii, iar vizavi se afla o alta casa de patrimoiu ce are in spate zidul unui bloc, cu doua-trei etaje mai inalt.
Alexandru Tomescu, despartit de multime de o balta mare din fata casei, inainte sa inceapa concertul, a precizat ca este mai emotionat decat la Carnegie Hall din New York: "nu va pot spune ce emotii am sa cant in acest loc, simt ca are o vibratie aparte". In program erau prevazute "Allemanda" si "Giga" de Bach, "Recitativ" si "Scherzo Capriccio", de Kreisler si "Balada" lui Ciprian Po�rumbescu. Insa bis dupa bis, cerut insistent de audienta, violonistul a mai interpretat piese de Bach, "Lautarul" de George Enescu, "Duo Merveille" de Paganini, "Concertul pentru vioara si orchestra" de Haydn, incheind cu dansuri romanesti.
Paleologu l-a felicitat pe Tomescu pentru ca "are o inima de aur" si "este cetatean responsabil". "Este unul dintre cele mai frumoase concerte la care am asistat in ultima vreme. Consider aceasta seara ca un fel de renastere a civismului ro�manesc", a adaugat ministrul, glumind ca "decorul este cum nu se poate mai potrivit: avem o balta mare aicea ca la Venetia, avem niste lumanari pe margine, ruine, muzica frumoasa, atmosfera buna". "Sper ca lumea sa mai iasa in strada, pentru a apara patrimoniul de data aceasta", a mai precizat Paleologu, remarcand, totodata, ca este important ca senatorii si deputatii sa se ralieze opiniei publice.
Campania "Omul darama locul" se incheie pe 3 iulie, urmatoarea actiune fiind programata pentru 23, 24 si 25 iunie, de la ora 13.00, la Libraria Carturesti. Este vorba despre workshop-ul "Bucuresti si imprejurimile sale - cum le promovam?".
Cristina SPIRIDON 
A r h i v a
  Scriitorii si premiile    
     
  Cuvinte istorice care n'au fost spuse (I)    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Noua Mica Antanta (2376 afisari)
 Alistar prins cu averi ascunse (1913 afisari)
 Necolaiciuc posibil agent acoperit (1798 afisari)
 Giovanni Becali sparge Dinamo (1684 afisari)
 Felix rapus de verisoare (1589 afisari)
 Clarvazatoarea care a prezis atentatele din SUA, sustinea ca al Treilea Razboi Mondial va incepe in 2010 (6331 afisari)
 Rusia a declasificat informatii despre agentul sovietic care a furnizat Moscovei ziua si ora la care urma sa fie declansata operatiunea Barbarossa  (5030 afisari)
 Cum l-au ingropat, asa l-au gasit! (IMAGINI SOCANTE) (3932 afisari)
 Posesoarea celui mai sexy posterior pozeaza fara chiloti (FOTO) (3386 afisari)
 In chiloti si cu sanii mai mult pe afara, Jordan s-a destrabalat in Ibiza (FOTO) (3096 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00846 sec.