Ziua Logo
  Nr. 4562 de marti, 16 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Mapamond
Ayatollahul cere ancheta
-- Iranienii s-au adunat si ieri la Teheran pentru a contesta victoria lui Ahmadinejad
Ghidul suprem al Iranului
In pofida anuntului Guvernului de la Teheran privind interzicerea oricarei adunari de sprijin pentru reformatorul Mir-Hossein Moussavi cateva sute de iranieni s-au strans ieri in centrul orasului pentru a continua protestele fata de fraudarea alegerilor prezidentiale de vineri, castigate de Mahmoud Ahmadinejad.
In prima declaratie de dupa scrutin, acesta a aparat legitimitatea scrutinului si a respins acuzatiile de frauda. Moussavi este decis sa nu renunte la contestarea alegerilor si le-a cerut mollahilor sa emita decrete religioase de nerecunoastere a invingatorului, iar partizanilor sai sa continue manifestatiile de strada. In cursul zilei de ieri opozantii lui Ahmadinejad au iesit in strada, iar Moussavi li s-a alaturat, desi initial a sustinut ca merge acolo pentru a impiedica manifestarile violente.
"Nu cred ca putem face o revolutie totala in Iran, dar putem face anumite schimbari", a declarat Moussavi pentru ABC News, adaugand ca acest lucru ar reprezenta o schimbare fara precedent in Republica islamica. Ministerul iranian de Interne anunta ca a respins cererea lui Moussavi de a organiza in cursul zilei un mars de protest impotriva rezultatelor scrutinului. Mai mult, autoritatile au suspendat aparitia ziarului lui Moussavi, care ieri nu se mai gasea la nici un chiosc.
O reactie surprinzatoare a avut insa ghidul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, care a ordonat initierea unei anchete asupra acuzatiilor de fraudare a scrutinului de saptamana trecuta. Conform televiziunii de stat de la Teheran, citata de The Guardian, Khamenei a cerut Consiliului Gardienilor, organismul cleric care valideaza votul, sa examineze alegatiile lui Moussavi privind neregulile grave constatate in timpul scrutinului. Masura ceruta de liderul suprem vine in contradictie cu declaratiile sale de sambata, cand saluta victoria obtinuta de Ahmadinejad si isi exprima sprijinul fata de acesta. Declaratia lui Khamenei poate fi insa doar o manevra menita sa ii linisteasca pe adeptii lui Moussavi si sa ii convinga sa renunte la proteste.
Presedintele iranian Ahma�dinejad a negat, duminica, in timpul unui miting al sustinatorilor sai, acuzatiile de fraudare a alegerilor, apreciind ca acestea fac parte dintr-un "razboi psihologic" al presei straine.
Razboiul presei
Tot ca urmare a protestelor din capitala Iranului, Ahmadinejad si-a amanat vizita pe care urma sa o faca ieri in orasul rusesc Ekaterinburg cu ocazia summitului Organizatiei de cooperare de la Shanghai (OCS) unde urma sa se intalneasca cu presedintele Dmitri Medvedev.
Rezultatele scrutinului au provocat preocuparea cancelariilor occidentale, care nu vad cu ochi buni realegerea lui Ahmadinejad.
Vicepresedintele american, Joe Biden, si-a exprimat "dubiile" fata de rezultatul scrutinului, Germania l-a convocat pe ambasadorul Teheranului la Berlin, iar Israelul a reluat avertismentele cu privire la ambitiile nucleare ale Teheranului. Uniunea Europeana a facut apel la Iran sa nu foloseasca violenta impotriva celor care protesteaza, recomandand autoritatilor iraniene sa analizeze plangerile privind eventualele nereguli. In ultimele ore au aparut si numeroase plangeri ale organismelor internationale de presa, care sustin ca ziaristii lor fie au fost supusi unor privatiuni, fie au fost somati de regimul de la Teheran sa parasesca Iranul. De asemenea, aproximativ 200 de rude ale manifestantilor retinuti in cadrul incidentelor care au avut loc sambata pe strazile Teheranului au cerut in fata tribunalului revolutionar din Teheran eliberarea acestora.
Luciana POP 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Poze incredibile de la manifestatii aratand dezbinarea societatii iraniene intere tineri si batrani   de bigshotnews
ce sar jovrei sa faca ordine si in ultima democratzie din lume,nu se mai ascund deloc de ochi lumii   de iobagul roman
daca   de George-Felix
Ce "cateva sute?"   de roy
ce s-ar mai bucura Bibi sa ramana Ahmadinejad ...   de Arcturus
Iti vine sa rau   de carol zwilling1
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Candidatul surpriza: Mircea Marean Hrebenciuc (2388 afisari)
 UE il obliga pe Voronin sa scoata viza pentru romani (2072 afisari)
 Reflectoarele din nou pe Pacepa (1420 afisari)
 Goagal Vanghelie (1329 afisari)
 Vestul salbatic de la Jilava (1262 afisari)
 Concluziile autopsiei: Pasagerii avionului Airbus prabusit in Atlantic nu au murit in urma unei explozii  (2564 afisari)
 Are cel mai bun job din lume si tot nu e multumit. Vezi de ce!  (2461 afisari)
 Femeile n-ar trebui sa ramana insarcinate dupa 35 de ani (VEZI DE CE) (2426 afisari)
 Actorul Alec Baldwin a vrut sa se sinucida! Vezi de ce! (2113 afisari)
 Care e mai frumoasa? Cindy Crawford si fiica ei seamana ca doua picaturi de apa (FOTO) (2030 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00908 sec.