Ziua Logo
  Nr. 4561 de luni, 15 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Bucuria decesului unui tabloid
Octavian HOANDRA 
De obicei nu am bucurii macabre si nici meschine, dar vestea recenta a decesului unei retele nationale de tabloide, ("Hunedoreanul", "Clujeanul" s.a.m.d), m-a umplut de bucurie. Desigur, multi o sa-mi reproseze ca ma bucur anapoda, fiindca multi oameni isi pierd serviciul, nu vor mai lua salarii si alte chestiuni din acestea, cu iz de sindicalism. Sigur, nu e un motiv de bucurie cand cineva nu mai primeste salariu, nu-si mai poate plati creditele si tot ce decurge din aceasta. Nu acesta e motivul "bucuriei" mele.
Oricum, daca vorbim despre salariati, sunt sigur ca jurnalistii buni si talentati o sa-si gaseasca repede un serviciu si, poate ca e mai bine ca s-a intamplat asa: macar au o sansa sa-si regandeasca propria cariera (in cazul in care considera jurnalistica o profesie si nu o meserie ca oricare alta!) si sa inceapa sa scrie la ziare serioase, fapt care le-ar aduce imens mai multe avantaje, dar si responsabilitati, fata de propriul scris si, mai ales, fata de cititorii lor. Ma bucur nespus cand moare un tabloid; ma voi bucura si de aici incolo cand se va inchide un ziar sau o televiziune de acest gen. Am toate motivele s-o fac. Ma intreb si va intreb: ce au adus tabloidele in Romania, o data cu "retetele" marilor trusturi de media occidentale? Pai sa vedem. Ziare, carti, emisiuni tv realizate intr-o inertie mizerabila, fara a tine seama de promovarea vreunei valori. Ziare si emisiuni scoase cu truda si cu multa munca, insa fara nici un gram de dragoste. Sunt carti, telenovele, emisiuni desantate, dar, cel mai trist, ziare facute in spirit tabloidizant.
La ce a dus aceasta "actiune tabloidizarea"? E simplu: daca "accesezi" spiritul tabloidizant nu esti nicaieri in afara de locul in care ai fost la inceput; ajungi sa traiesti tabloid, sa iubesti tabloid, sa privesti fotbal mizerabil si tabloidizat, si, cel mai periculos, sa-ti faci o cultura tabloidizata. Fiindca le datoram mai ales acestor "profesionisti" ai tabloidelor, aceasta boala, din ce in ce mai perversa aceea care ne arata clar un fapt zguduitor: cultura celor mai multi dintre noi este, "extrasa", parca dintr-un tabloid! La fel si idealurile multora dintre noi s-au modificat. "Este un ideal usor, suav, de vara. Un ideal <<light>>. Fara grasimi, fara tigari, fara alcool. Dar si fara patima. Tabloidul este cel care nu te cladeste pe dinauntru, fiindca in tabloid nu exista incrancenare, care, nu-i asa, ar fi desueta... Epoca tabloidului este una <<fancy>>, <<trendy>>, <<cool>>, <<on-line>>, in timp ce simtirea noastra este <<off-line>>, iar cultura a ramas doar un <<head-line>> - spunea cineva, scarbit si acesta de voma care curge din tabloidele care inunda piata media si cata dreptate avea... Ca oras, Clujul poate sarbatori: din cel putin un motiv, inchiderea acestui tabloid, viata publica a castigat. Lumea noastra interioara nu se mai destrama atat de repede. Si cum tabloidizarea ucide orice vraja, in cazul oraselor care au scapat de blestemul "brandului" susmentionat, inseamna ca oamenii isi pot construi iarasi o lume interioara. Caci, daca "noutatea" tabloidului "ne-a rupt", fatalmente, brutal de traditie, - asa cum frumos spunea dl. Mihai Galatanu in "Romania Literara", (care nu este un tabloid!), scriind despre tabloide si carti -, tocmai aceasta traditie va trebui s-o recuperam, cumva, pe panta buclei existentei noastre.
Chiar daca noutatea tabloidelor a dat buzna in casele si in sufletele noastre, undeva, pe un traiect, am pierdut ceva din lumea noastra primordiala. Nu ne ramane decat sa ne intoarcem pentru a (o) recupera. Lumea noastra se destrama, tocmai din cauza facilului pe care l-am acceptat sa ne inunde, asa ca, mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa ne intoarcem, s-o tesem la loc". Nu cred, in sfarsit, ca vreun eventual investitor serios din Ardeal ar fi interesat sa-si alature numele de un ziar de acesta factura si, totodata de un site porno, si astfel sa tina in viata aceasta jalnica intreprindere. Sau, daca o va face, atunci trebuie sa tina seama ca publicul din Transilvania are, in materie de presa, cu totul alte asteptari.
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Romania mare, Tricolorul...   de Wilhelm Tell
Pe cand "Libertatea", Atac, Click si alte mizerii?   de Gargantua
Bucuria unui *tabloid*   de FB
Nu va inteleg bucuria   de srelu
Cu respect    de Viorica Ianc
Te felicit, domnule Octavian Hoandra!   de ion romanul
A r h i v a
  Din nou, despre votul obligatoriu    12 comentarii
  Deci - se poate!    
  Elena Basescu, frustrarea corifeilor    2009-06-08
  Aceleasi glasuri, aceleasi incaperi    2009-05-18
  Basescu si analistii lui    2009-05-05
  Hienizarea societatii romanesti    2009-04-28
  Asa merg lucrurile    2009-04-13
 Top afisari / comentarii 
 Cum si unde a murit Eminescu (4586 afisari)
 Detonatorul Ahmadinejad (2056 afisari)
 Cabana de criza (1576 afisari)
 Presedintele Basescu anunta recesiunea (1439 afisari)
 Norme pentru Prima Casa (1158 afisari)
 Chris Brown se razbuna din nou: Scene fierbinti de sex cu Rihanna circula pe Internet! (VIDEO) (3675 afisari)
 Vadim, folosit de Iliescu ca sa redevina presedinte. Istoria se repeta? (2584 afisari)
 Megan Fox face senzatie la Berlin cu o rochie ce lasa mult loc imaginatiei! (VEZI FOTO) (2415 afisari)
 Fete frumoase testand sutiene intr-un... montagne russe! (FOTO/ VIDEO) (2237 afisari)
 In traficul aglomerat din Bucuresti, smecherii de Romania folosesc Salvarea pe post de... taxi (2012 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06266 sec.