Ziua Logo
  Nr. 4561 de luni, 15 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Intalnirile Ziua
Videanu restructureaza pentru bani
ALexandra Mihale - ZIUA FOTO
Vechile companii de producere a energiei vor disparea ca entitati juridice * Noile societati vor produce curentul electric la un cost de circa 44 euro/MW * Gazele vor fi importate cu aproximativ 220 dolari/1000 mc la sfarsitul anului * Calcule despre supravietuirea Coalitiei PSD - PDL se vor face dupa alegerile prezidentiale
In cadrul "Intalnirilor ZIUA", am fost vizitati la redactie de ministrul Economiei, Adriean Videanu, prim vicepresedinte al Partidului Democrat Liberal. El ne-a vorbit despre necesitatea restructurarii sectorului energetic pentru a se infiinta companii capabile sa obtina imprumuturi de la banci, banii urmand sa fie investiti in retehnologizarea grupurilor energetice, dar si pentru indeplinirea conditiilor de mediu. De asemenea, el isi si-a dezvaluit opiniile si in ceea ce priveste scena politica, precum si punctul de vedere privind improbabilitatea unui "divort iminent" intre "Romeo si Julieta" politicii romanesti, PSD si PDL.
De ce o noua restructurare a sistemului energetic?
Toate societatile din energie sunt decapitalizate, cu exceptia Hidroelectrica si Nuclearelectrica, in timp ce Electrica a beneficiat de infuzia de capital in urma privatizarii celor cinci filiale (Electrica Banat, Dobrogea, Moldova, Oltenia si Muntenia Sud). Sistemul energetic functioneaza pe grupuri vechi, din anii '70, proiectate in anii '60. Avem un potential in energie extraordinar, dar, daca nu modernizam aceste grupuri, conform angajamentelor din tratatul de aderare la Uniunea Europeana (UE), inchidem Paroseni, Deva, Turceni, Rovinari, Craiova, toate termocentralele care functioneaza pe baza de carbune, din cauza exigentelor de mediu. Pe de alta parte, o sa le inchidem in mod natural, din cauza lipsei de performanta, a randamentelor scazute. In consecinta, problema se pune in felul urmator: cum putem sa restructuram sectorul energetic astfel incat sa facem structura nou infiintata suficient de bancabila, incat sa isi poata sustine investitiile pe termen lung si, cel mai important obiectiv, cum putem valorifica resursele, materiile prime de baza (apa, uraniu, carbune, gaz, titei si asa mai departe). In Romania nu trebuie sa se comercializeze hidroenergie, energie termo sau energie nucleara, ci energie pur si simplu. Noi emitem pretentia ca suntem o piata concurentiala, insa nu suntem.
Cum va arata sectorul de producere a energiei?
Am chemat toti specialistii si i-am intrebat daca, fata de miile de variante analizate de numeroasele studii elaborate, ar mai putea exista vreuna? Acestia mi-au spus ca, in principiu, nu. Noi am ajuns la vreo 22 de variante de baza, in conditiile in care am analizat mii de variante; nu credem ca mai e loc de o varianta ideala. Cum mai binele e raul binelui, am hotarat ca ceea ce lipseste este decizia si ne-am apucat sa lucram cu variantele deja inventariate. Am ajuns la concluzia ca este necesar sa infiintam doua companii. Organizarea sectorului energetic nu a fost una intamplatoare. Am facut o analiza comparativa cu ceea ce se intampla in Uniunea Europeana, unde toti marii producatori au structura de productie extrem de flexibila, continand energie hidro, termo, nucleara, regenerabila. Noi avem producatori de energie in hidrocentrale, termocentrale si reactoare nucleare.
In concluzie, vor exista doua companii, cu sediile la Bucuresti. Prima va fi cea care va integra complexurile energetice Turceni, Rovinari, Craiova, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), pentru ca cele trei complexuri au in structura si minerit, plus jumatate din Electrica. In plus, va integra hidrocentralele de pe Olt si unitatile 1 si 2 de la Cernavoda. Cealalta companie va integra restul din Hidroelectrica (cea mai mare parte - Portile de Fier, restul hidrocentralelor), plus termocentralele Mintia-Deva, Paroseni, Electrocentrale Bucuresti si Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, care se transforma in Societatea Nationala a Huilei (SNH), precum si cealalta jumatate din Electrica. Din aceasta companie va face parte si termocentrala de la Iernut, care va fi modernizata de Romgaz (n.r. - cel mai mare producator intern de gaze, alaturi de Petrom).
Actionarul Romgaz
Romgaz va intra in componenta acestei a doua entitati?
Exista un blocaj financiar in momentul de fata intre Termoelectrica (n.r. - compania de producere a energiei electrice in termocentrale, pe baza de carbune, pacura, dar si de gaz) si Romgaz. Termoelectrica are o datorie uriasa catre Romgaz. Pentru a fi stinsa aceasta datorie, Romgaz, care are si capacitatea financiara necesara, va prelua acest activ, il va moderniza si, in acelasi timp, vom stinge datoria si vom obtine o termocentrala performanta pe gaze, care va fi proprietatea companiei nou infiintate, in cea mai mare parte.
Romgaz va intra in actionariatul noii structuri, insa nu va face parte din aceasta, pentru ca, in viitor, Romgaz este singura companie care va fi capabila sa sustina cogenerarea de inalta performanta pentru administratiile publice locale. Nu stiu daca vom reusi sa realizam la nivelul pe care il doresc eu compania mixta Romgaz - Gazprom (n.r. - concernul rus este cel mai mare producator de gaze din lume). Marea oportunitate pentru acest joint-venture este aceea de a investi in termocentrale de cogenerare de inalta performanta de la nivelul administratiei publice locale. Romgaz este singura companie care ar putea rezolva aceasta mare problema pe care o are Romania.
Care ar fi avantajele noilor structuri?
Pe langa o echilibrare a sistemului de producere a energiei, cele doua companii vor fi suficient de echilibrate din punct de vedere al costurilor unitare actualizate si al costurilor de productie. Costurile unitare actualizate sunt aproape identice, una are 44,1 euro/MW, iar cealalta 44,2 euro/MW. Din punct de vedere al cotei de piata, una are 46%, iar cealalta 44%. Noi am facut o proiectie pe 15 ani, pana in 2024. In aceasta perioada vor aparea operatorii privati, iar cele doua companii vor ramane la cote de piata mult mai mici, probabil in jur de 24 - 26 %.
Energia eoliana am considerat ca va fi nesemnificativa in calculul nostru, aproximativ 1600 MW; nu stim daca vor fi realizate toate proiectele preconizate. Din punct de vedere al cotei de piata, deja au inceput sa apara operatori privati. Petrom a demarat constructia unei termocentrale, E.On si Enel vor construi la Galati o termocentrala etc. In plus, va fi construita cea de-a doua centrala nucleara, care, probabil, va fi in zona Ardealului.
Ce se va intampla cu Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda?
In aceste noi unitati, in numele statului, vor fi actionari cele doua companii. Daca vor sa investeasca in viitor si in noua centrala nucleara, din zona Ardealului, ramane de stabilit.
Privatizare pe Bursa
In urma acestor reorganizari, Termoelectrica va disparea?
Practic, toate companiile vor disparea ca entitati juridice, inclusiv Termoelectrica.
Pana la sfarsitul anului, vor aparea cele doua companii.
Este posibila privatizarea acestor companii?
Problema este ca trebuie sa optimizam din punct de vedere al constructiei institutionale cele doua companii, dupa care vor fi libere sa isi faca politica proprie.
Ulterior, se poate discuta despre absolut orice, inclusiv privatizare.
De ce nu le privatizati inainte?
In doi ani ar disparea toate. Nu au capacitatea de a supravietui singure. Anul trecut, cand era o piata a creditelor foarte buna, aceste companii nu erau in stare sa obtina un credit pentru realizarea investitiilor de mediu, pentru a mai putea functiona in continuare. Nu mai vorbim de retehnologizare. Etapa urmatoare, dupa ce vom rezolva problemele pe care le ridica infiintarea acestor companii, este aceea de a le capitaliza pe Bursa. Pe de o parte, ii dam Bursei adevarata menire, pentru ca acesta nu este doar un loc de tranzactionare de actiuni, ci si un loc de capitalizare. Pe de alta parte, vom crea un interes pentru Romania, pentru ca vor exista doi jucatori importanti, care vor atrage atentia investitorilor.
Care considerati ca va fi pretul mediu al gazelor de import?
Preiau ceea ce a spus Medvedev (n.r. - Alexander Medvedev, vicepresedinte Gazprom): el aprecia aproximativ 220 dolari pe mia de metri cub de gaz la sfarsitul anului. Cum pretul petrolului a inceput sa creasca, probabil ca anul viitor pretul gazului ar putea ajunge la 250 - 260 dolari/1000 mc, insa nu cred ca va depasi aceasta suma.
Iesirea de la guvernare, o strategie a PSD
Se vorbeste tot mai des despre divortul dintre "Romeo si Julieta" din politica romaneasca, PSD si PDL. Cum veti guverna fara PSD?
Nu. E o strategie pe care PSD incearca sa o faca in momentul de fata, jalnica, de altfel, la unii lideri. Noi credem in parteneriatul pe care l-am facut, nici noi nu ne-am iubit deloc cu PSD, absolut deloc, dar era o situatie delicata in care Romania trebuia guvernata. Era, vorba lui Berceanu, "lacustele liberale au avut si atitudine de betivi". Adica nu numai ca au consumat toti banii din buzunar, au baut si pe datorie, au si imprumutat statul. Si-atunci, in fata acestui risc major si de criza, era foarte greu pentru o sustinere parlamentara fragila sa poata sa conduca tara.
Si totusi, daca PSD iese de la guvernare - unii lideri ai partidului trag in aceasta directie - cum o sa guvernati fara? Va-ntoarceti iar spre liberali si ii rugati sa vina?
Nu ne facem scenarii de genul acesta. Nu cred ca vor pleca de la guvernare.
Este Vanghelie vocea intai la sedintele Coalitiei in ceea ce priveste pozitia PSD?
Cred ca Vanghelie e un om important in PSD, trebuie sa recunosc acest lucru. E un om care are un cuvant greu de spus in structura PSD. Sigur, asta este libertatea PSD sa-si aleaga purtatorii de mesaje, e dreptul lor. Dar, intr-adevar, Vanghelie e un om greu in PSD, apropo de luarea deciziilor.
Cum comentati trecerea parcurilor la sectoare?
Din pacate, se continua aceeasi politica paguboasa in oras. Bucurestiul a avut, are si va avea o mare problema, daca va mai insista in actuala forma administrativa: cu sapte primari in care, din pacate, intr-un conflict primar general-primar de sector, castiga intotdeauna primarul de sector. Si, chipurile, sub pretextul apropierii de cetatean, se transfera aceste lucruri la nivelul primarilor de sector. Una dintre cele mai mari probleme ale orasului a reprezentat-o acele planuri urbanistice zonale de sector. Fiecare sector sau cele mai multe sectoare si-au aprobat PUZ de sector, modificand total planul urbanistic zonal general al Bucurestiului. Si, practic, acuzele le aduceau primarului general. Deci, din punct de vedere urbanistic, in Bucuresti este un dezastru, pentru ca nu exista o coerenta urbanistica la nivelul orasului. La Paris, "ultimul cotet" si cea mai importanta cladire sunt semnate numai de primar, de Delanoe. E adevarat, sunt si 73.000 si ceva de parcele, fiecare cu indicatorii urbanistici foarte clar definiti, pe care nu-i mai poti schimba. Poti intra in circuitul comercial cu terenul, dar nu speculand "hai ca ma mai duc eu, mai fac un PUZ, si-ti mai dau valoare terenului, ca sa poti sa-l vinzi". Aici este una dintre cele mai mari probleme pe care le va avea orasul.
PSD este condus de grupuri de interese politice
Revenind la politica. Toata lumea acuza PDL ca e condus din umbra de presedintele Basescu. PSD de cine e condus de fapt ?
De grupuri de interese. E punctul meu de vedere. PSD e condus de grupuri de interese politice, nu grupuri de interese nelegitime, sa zic asa. Sunt vreo sase (n.r.- grupuri de interese) si carora presedintele Geoana trebuie sa le faca fata. Nu este usor, nu e deloc usor sa faca fata acestor grupuri de presiune din interiorul PSD.
Credeti ca, dupa prezidentiale, Mircea Geoana va fi "decapitat"?
Da. Din pacate, Geoana isi asuma un risc major, pentru ca sunt cei de la PSD, sunt foarte multi interesati, care de-abia asteapta un insucces, ca sa poata sa ii "ia capul". Nu cred ca domnul Geoana are vreo sansa sa fie presedintele tarii. Ce sansa sa aiba un om care nu poate sa sara de 58% din electoratul propriului partid?! "Rupe" putin de la liberali, dar nu ia 100% din electoratul PSD.
Personal, credeti ca se impune o remaniere guvernamentala? Vorbea si domnul Stolojan, ii transmitea domnului Paleologu ca, daca nu-i place, poate sa plece. Si ministrul a spus ca a fost amenintat de un coleg din PSD ca va fi primul pe lista remanierilor.
Va rog sa retineti: remanierea nu se poate face decat la solicitarea primului-ministru, de catre presedintele Romaniei. Aceasta este calea legala a oricarei proceduri de remaniere a unui ministru. Daca PSD vrea sa-si remanieze oamenii, poate sa-i propuna primului-ministru acest lucru. Din cate stiu eu, la nivelul PDL nu am discutat acest lucru despre niciun ministru, nici macar despre domnul Paleologu, avand in vedere acuzele aduse de PSD.
Noi calcule dupa prezidentiale
Ati pomenit de domnul Basescu. Aveti vreo indoiala ca nu va candida la toamna?
Noi ne-am concentrat foarte mult pe alegerile europarlamentare, pentru ca familia politica din care facem parte conduce Uniunea Europeana - si la nivelul Parla�mentului European si la nivelul Comisiei - si n-am vrut in aceasta perioada sa viciem alegerile europarlamentare cu alegerile prezidentiale.
De ce, dupa alegerile parlamentare, PDL s-a izolat, reprezentantii partidului au devenit foarte tacuti mai ales in relatia cu presa?
Cand mergi la sapa, la porumb, sapi si nu canti. Poate si pentru ca partidul, la nivelul lui de varf, este implicat in actul de guvernare: presedintele Boc, prim-vicepre�sedintele Videanu, secretarul general Blaga, Flutur este in administratia locala, domnul Stolojan este in Parlamentul European... Practic, poate si datorita acestui lucru. N-a fost si nu este o strategie de izolare.
Care e graba cu Codurile? Ele intra in vigoare in 2011...
Problema este in felul urmator: clauza de salvgardare pe justitie mai poate fi activata numai pana la 31 decembrie anul acesta. Exista riscul sa se activeze clauza de salvgardare daca nu se indeplinesc niste cerinte. Ei spun asa: "nu noi, Uniunea Europeana, ne-am angajat la partea de Coduri, voi v-ati angajat. Iar noi am luat-o de buna si-am inceput sa va monitorizam". Noi nu putem sa venim sa-i spunem Parlamentului European acum "stiti, am renuntat la ce v-am spus". Si, daca cele doua dosare - ale lui Serban Mihailescu si Adrian Nastase - nu pleaca si daca nu ne asumam raspunderea pe Coduri, exista riscul activarii clauzei de salvgardare. Ceea ce inseamna ca nicio hotarare a instantelor din Romania nu va mai fi recunoscuta, ceea ce e o drama. Asta se duce in cascada: niciun investitor serios nu va mai veni.
Ce durata de viata ii dati Coalitiei?
Ceea ce pot sa iau in calcul, din declaratiile liderilor PSD, este ca, in functie de alegerile prezidentiale, ei isi vor reface calculele. Aici sunt absolut de acord.
Dar spuneau ca in functie de alegerile europarlamentare vor reface calculele...
Sunt vrajeli. Neacademic vorbind, sunt vrajeli, credeti-ma.
Au consemnat Irina CHIROIU si Iulian SAMBETEANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
au promis locuri de munca   de sidur
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cum si unde a murit Eminescu (4586 afisari)
 Detonatorul Ahmadinejad (2056 afisari)
 Cabana de criza (1576 afisari)
 Presedintele Basescu anunta recesiunea (1439 afisari)
 Norme pentru Prima Casa (1158 afisari)
 Chris Brown se razbuna din nou: Scene fierbinti de sex cu Rihanna circula pe Internet! (VIDEO) (3675 afisari)
 Vadim, folosit de Iliescu ca sa redevina presedinte. Istoria se repeta? (2584 afisari)
 Megan Fox face senzatie la Berlin cu o rochie ce lasa mult loc imaginatiei! (VEZI FOTO) (2415 afisari)
 Fete frumoase testand sutiene intr-un... montagne russe! (FOTO/ VIDEO) (2237 afisari)
 In traficul aglomerat din Bucuresti, smecherii de Romania folosesc Salvarea pe post de... taxi (2012 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01810 sec.